Greendex.ro, Competiţia Problemelor de Mediu din Transilvania

0

Asociaţia Transilvania Verde anunţă Competiţia Problemelor de Mediu din Transilvania

Scopul competiţiei este identificarea, documentarea şi mediatizarea problemelor de mediu din Transilvania prin implicarea activă a cetăţenilor şi comunităţilor afectate. Înscrierile în competiţie se fac prin completarea unui formular de participare. În cadrul formularului se va prezenta o anumită problemă de mediu investigată de către aplicant. Cele mai valoroase 10 documentaţii vor fi desemnate de către un comitet de specialitate. Documentaţiile selectate vor concura pentru câştigarea premiului de 1.000 lei, oferit  pe baza unui vot on-line deschis publicului larg pe pagina www.greendex.ro.

Proiectul este o iniţiativă nouă prin care se propune îmbinarea resurselor organizaţiilor cu cele a comunităţilor locale într-un cadru inovativ pentru a facilita rezolvarea problemelor de mediu.

Credem că, de cele mai multe ori, comunităţile locale direct afectate cunosc cel mai bine problemele de mediu care le afectează zi de zi. Pe de alte parte, oamenii afectaţi dispun de mai puţine resurse şi putere de influenţă decât societăţile comerciale care le cauzează. O entitate care creează probleme de mediu poate cu uşurinţă contracta avocaţi, specialişti, reclamă şi lobby pe când cei afectaţi sunt de obicei persoane fizice, care se pot baza numai pe resursele proprii. Din cauza inegalităţii resurselor, cei afectaţi rar îşi asumă lupta cu poluatorii. În aceste cazuri pot interveni organizaţiile de mediu care dispun de resursele şi experienţa necesară. Totodată ONG-urile de mediu sunt preocupate de obicei cu problemele mai mari, mai generale, considerate prioritare din punct de vedere de specialitate, dar care nu sunt neapărat prezente în viaţa de zi cu zi a oamenilor. Pe de altă parte pentru soluţionarea oricărei probleme de mediu este necesară atenţia şi exprimarea voinţei societăţii. Cu cât mai mare atenţie capătă o problemă în societate cu atât mai mult cresc şansele de soluţionare prin intervenţia severă a autorităţilor sau chiar naşterea voinţei politice pentru îmbunătăţirea legislaţiei.

Prin organizarea Competiţiei Problemelor de Mediu din Transilvania se doreşte dezvăluirea acelor probleme de mediu care stârnesc nemulţumire în societate, apelând în mod direct la cetăţenii afectaţi. Oricine poate aplica dacă este deranjat de o problemă de mediu şi doreşte soluţionarea acestuia. Înscrierea în competiţie nu necesită o lucrare ştiinţifică. Oricine poate realiza o documentaţie investigativă la un nivel de cultură generală.

Un comitet de specialitate va desemna cele mai valoroase 10 documentaţii dintre aplicaţiile primite. Criteriile de selecţie vor fi caracterul investigativ şi de specialitate, actualitatea, utilitatea şi valoarea informaţiilor, determinarea exactă şi gravitatea problemei de mediu.

Documentaţiile alese vor concura pentru câştigarea premiului de 1.000 lei, oferit  pe baza unui vot on-line deschis publicului larg pe pagina www.greendex.ro. Pe de alte parte cele 10 probleme de mediu vor fi analizate de către Asociaţia Transilvania Verde, care va încerca să faciliteze rezolvarea acestora.

Sperăm că apelul nostru va ajunge la mulţi oameni deranjaţi de probleme de mediu care se vor înscrie în competiţia de documentare. Teme potenţiale sunt multe: uzine, fabrici, mine, parcuri industriale funcţionale sau abandonate, defrişări, depozite de deşeuri, proiecte de dezvoltare propuse sau în derulare, cu sau fără acorduri şi avize legale. Să le dezvăluim împreună. Formularul de participare şi detaliile sunt accesibile pe pagina de internet www.greendex.ro.

Termenul limită pentru trimiterea aplicaţiilor este 21 decembrie 2012. 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 55 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.