Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Grădina noastră: de la cenuşiu la verde

0

Asociația ADESCO, cu sediul în Cluj-Napoca, desfăşoară, în perioada 23 aprilie – 31 mai a.c., proiectul Grădina noastră: de la cenuşiu la verde, proiect finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, în cadrul programului „Spaţii Verzi – componenta Spații Verzi Urbane”.

Scopul proiectului este înființarea unui spațiu verde de aproximativ 300 mp în curtea Grădinița ”Dumbrăvioara” din Cluj-Napoca, pentru cei 60 de copii, precum și conștientizarea copiilor asupra importanței existenței acestuia.

Locația din str. Năsăud nr. 2 a Grădiniței ”Dumbrăvioara” a fost dată în folosință în anul 2011, prin reamenajarea de către Primăria municipiului Cluj-Napoca a unui spațiu (clădire) cu o altă destinație anterioară. Grădinița beneficiază de o curte cu o suprafață de aproximativ 420 mp, în care a fost amenajat un loc de joacă pentru copii (o suprafață de aproximativ 120 mp), prin montarea de ansambluri de jocuri din material plastic. Grădinița  este situată în cartierul Mărăști, unul dintre cele mai vitregite cartiere din Cluj-Napoca în ceea ce privește suprafața spațiilor verzi existente.

Activităţile prevăzute în proiect vor conduce la amenajarea și însămânțarea cu iarbă a unei suprafețe de aproximativ 300 mp și plantarea a peste 50 de bucăți de arbori, arbuști și flori (tei-1, thuja-10, liliac-6, forsythia-10, iasomie-10, trandafiri-20), de origine autohtonă, în curtea grădiniţei. De asemenea, se va monta mobilier nou, constând în 2 băncuţe şi 2 pergole pentru flori.

Un alt obiectiv esențial al proiectului este insuflarea spiritului ecologic celor mici, astfel încât, în perioada 25 aprilie – 30 mai, cei 60 de copii vor desfăşura, sub atenta coordonare şi îndrumare a cadrelor didactice, activităţi de educație ecologică.

ADESCO va implementa proiectul cu ajutorul voluntarilor proprii, care vor colabora cu personalul grădiniţei, atât în activitatea de amenajare a spaţiului, cât şi în activităţi de implicare şi sensibilizare a copiilor cu privire la importanţa protejării mediului.

Misiunea Asociației ADESCO este promovarea dezvoltării eco-sustenabile și socio-culturale în comunitățile în care activează, având următoarele obiective: protejarea și conservarea bio-diversității si echilibrului natural, formarea unei viziuni și conștiințe ecologiste a tuturor cetățenilor și dezvoltarea responsabilităților civice; dezvoltarea societății civile prin promovarea tinerilor, multiculturalității și a egalității de șanse, precum și susținerea proiectelor culturale și educaționale; sprijinirea persoanelor aflate în dificultate (vârstnici, femei, copii), îmbunătățirea calității vieții individuale și colective.

Fundația pentru Parteneriat a fost înființată în 1998 ca fundație independentă și face parte din Parteneriatul pentru Mediu, care sprijină proiecte de îmbunătățirea mediului și dezvoltarea comunităţilor în șase tări din Europa Centrală și de Est. Misiunea Fundației este sprijinirea îmbunătățirii mediului și a dezvoltării comunităților din România, contribuind astfel la formarea unei societăți durabile, ce întărește valorile democratice.

Mol România desfaşoară şi programe de responsabilitate socială, fiind una dintre companiile cel mai puternic implicate în astfel de acţiuni şi programe.  În anul 2011 MOL România oferă 150.000 de euro pentru proiecte în cadrul programului „Spaţii Verzi”, program destinat promovării ariilor naturale protejate din România şi reabilitării, respectiv înfiinţării spaţiilor verzi urbane.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.