Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Fundaţia World Vision România lansează Atelierul de Meşteşuguri* în Cluj-Napoca

0

260 de persoane din mediul rural, regiunea Nord – Vest, vor beneficia de pregătire şi consultanţă profesională în cadrul proiectului pentru dezvoltarea meşteşugurilor tradiţionale implementat de Fundaţia World Vision România, Asociaţia pentru Sprijinirea Dezvoltării Rurale ASDR Dezmir şi Ascendo S.R.L. Proiectul este finanţat din fonduri structurale europene şi se derulează în perioada aprilie 2012 – martie 2014.

 

În anul 2010 doar unul din doi locuitori apţi de muncă din mediul rural avea o ocupaţie, iar şomajul a afectat în mai mare măsură absolvenţii învăţământului mediu şi scăzut (sursa INS). În acest context, proiectul Fundaţiei World Vision România reprezintă o soluţie pentru stimularea şi echilibrarea dezvoltării economice locale şi deopotrivă pentru revitalizarea tradiţiei populare meşteşugăreşti, întrucât oferă populaţiei din mediul rural un program complet de dezvoltare profesională adaptat contextului local şi celui economic.

În prima fază a proiectului, beneficiarii vor urma cursuri de formare profesională în ţesut manual, artizanat textil şi antreprenoriat. Creşterea nivelului de instruire înseamnă mai multe şanse de ocupare profesională şi posibilitatea creşterii veniturilor.

Cea de-a doua componentă a proiectului vizează asigurarea sustenabilităţii şi sprijinirea demarării activităţilor independente în domeniu. World Vision România va înfiinţa în localitatea Dezmir un atelier pilot de meşteşuguri având ca scop manufacturarea şi valorificarea produselor de artizanat, iar în oraşul Cluj – Napoca va fi constituit un centru de suport pentru meşteşugari. Trei asociaţii profesionale locale ale meşteşugarilor, o reţea de colaborare cu pensiunile rurale şi o platformă comercială online vor completa pachetul integrat de servicii destinate meşteşugarilor. Accesul la toate aceste servicii, precum şi la cursurile de calificare va fi gratuit.

Beneficiarii proiectului vor fi persoanele cu domiciliul în mediul rural din regiunea Nord – Vest care se află în căutarea unui loc de muncă, sunt şomeri sau persoane casnice, meşteşugari, precum şi cei care practică agricultura în gospodărie pentru consum propriu.

Fundaţia World Vision România desfăşoară „Atelierul de meşteşuguri” şi în regiunea Sud – Vest Oltenia, cu aceleaşi obiective şi adresat unui grup ţintă similar. Cele două iniţiative fac parte din Programul pentru agricultură şi dezvoltare economică care promovează investiţiile în capitalul uman din mediul rural cu scopul dezvoltării economiei locale competitive, sustenabile pe termen lung şi în acord cu valorile şi tradiţiile locale.

Prosperitatea familiilor este esenţială pentru bunăstarea copiilor, întrucât le oferă şanse egale la educaţie şi dezvoltare. World Vision România implementează încă din anul 2003 activităţi care susţin dezvoltarea economică şi agricolă în mediul rural promovând atitudinea activă şi implicarea în schimbarea condiţiei de sărăcie în România.

Lansarea proiectului „Atelierul de meşteşuguri” în Cluj- Napoca va avea loc miercuri, 20 iunie 2012, ora 10:00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. La eveniment vor participa autorităţi locale, reprezentanţi ai instituţiilor partenere în proiect, primari ai localităţilor în care World Vision implementează proiecte şi potenţiali beneficiari.

Despre World Vision România

World Vision este o organizaţie creştină, care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, de dezvoltare şi advocacy punând în centrul activităţii bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspiraţi de valori creştine, lucrăm cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasã, etnie sau gen.
World Vision România este o organizaţie parteneră a World Vision International, prezentă în peste 100 de ţări din întreaga lume. De mai mult de 20 ani dezvoltăm în România programe în peste 200 de comunităţi rurale din 8 judeţe. De-a lungul timpului am oferit sprijin pentru mai mult de 50.000 de copii si 300.000 de adulţi.
*Program integrat de calificare, dezvoltare a competenţelor antreprenoriale, suport şi consiliere a resurselor umane, pentru dezvoltarea meşteşugurilor tradiţionale din mediul rural din regiunea Sud-Vest.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.