Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Fundatia Vodafone Romania sustine doua proiecte medicale in Cluj, destinate copiilor si nou-nascutilor

0

Fundatia Vodafone Romania are placerea sa sustina doua proiecte medicale in Cluj, avand ca beneficiari nou-nascutii si copiii. Proiectul Peditel reprezinta primul serviciu telefonic de sfat medical pediatric de urgenta. Cel de-al doilea proiect, Otoscreen este un proiect prin care 4 maternitati din tara vor fi dotate cu echipamente performante pentru testarea auditiva la nou-nascuti. Ambele proiecte au fost implementate la initiativa a doi medici clujeni. Valoarea totala a investitiei Fundatiei Vodafone Romania se ridica la 72.000 Euro.

poza 4

“Copiii reprezinta una dintre cele mai importante categorii de beneficiari ai Fundatiei Vodafone Romania, iar sanatatea este unul dintre domeniile in care am investit cu consecventa in cei 16 ani. De aceea ne bucuram sa sustinem astazi cele 2 proiecte care vin sa imbunatateasca asistenta medicala in Cluj si in judetele din apropiere”, a declarat Florina Tanase, Director Legal & External Affairs, Vodafone Romania.

Peditel, primul serviciu telefonic de sfat medical pediatric de urgenta din Romania, functioneaza in regim permanent, 24/24, 7 zile pe saptamana, la Spitalul de Urgenta pentru Copii, Cluj-Napoca. Printr-un apel la numarul scurt 1791, parintele este indrumat, de catre un medic specialist, cum sa intervina, sa monitorizeze si sa amelioreze simptomele copilului sau, in situatii medicale cu risc minor. Aproximativ 30 de medici specialisti – medici pediatri si medici din sistemul de urgenta ai Spitalului de Urgenta pentru Copii Cluj – lucreaza in ture pentru a asigura serviciul functional.
“In ultimii ani, medicii din UPU au semnalat un numar tot mai mare de parinti care se prezentau pentru probleme minore ale copiilor lor, ce puteau fi rezolvate si in urma unei consultari telefonice cu un medic pediatru. Cu Peditel, totul e simplu: parintele apeleaza 1791, medicii evalueaza cazul si ofera recomandari de tratament la domiciliu sau indica consultul medical specializat. In 12 saptamani de functionare, am discutat cu peste 1000 parinti, cele mai frecvente cauze fiind febra, tusea, virozele respiratorii, administrarea medicamentelor sau eruptia cutanata”, a declarat doctorul Calin Lazar, director medical al Spitalului de Urgenta pentru Copii Cluj si initiatorul programului.
PEDITEL 1791 este un numar scurt cu tarif normal, diferit de serviciul national de urgenta 112. PEDITEL se adreseaza exclusiv parintilor din judetul Cluj si este aprobat de Ministerul Sanatatii. PEDITEL a fost infiintat la inititiva Fundatiei “Parinti din Romania”, filiala “Parinti Clujeni” si finantat integral de Fundatia Vodafone Romania, cu o investitie totala de 42.000 euro.
Otoscreen este cel de-al doilea proiect finantat integral de Fundatia Vodafone Romania, cu o investitie totala de 30.000 euro. Otoscreen presupune dotarea a 4 maternitati din orase de langa Cluj cu aparate de otoemisiuni pentru realizarea screening-ului auditiv la nou-nascuti si depistarea precoce a cazurilor de hipoacuzie profunda. In plus, proiectul asigura modernizarea si imbunatatirea conditiilor de testare din Clinica ORL a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj, prin dotarea sectiei cu un timpanometru cu banda larga.

“Datele statistice arata ca 1-3 copii din 1000 se nasc cu hipoacuzie profunda, defectul senzorial cel mai frecvent in randul nou-nascutilor. Cu ajutorul acestor echipamente ultra-performante, estimam ca peste 8000 de copii vor fi testati anual si aproximativ 5-8 sugari vor putea fi diagnosticati la timp cu hipoacuzie”, a declarat Violeta Necula, medic primar, sectia ORL, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj.

Cele 4 maternitati din cadrul programului apartin de spitalele judetene din orasele Zalau, Alba Iulia, Bistrita si Sighetul Marmatiei. Pe langa echipamentul de screening auditiv pe care il vor primi, acestea vor intra intr-un sistem de colaborare cu Clinica ORL a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj si vor raporta periodic numarul copiilor testati. Tot catre Clinica ORL din Cluj, vor fi directionati toti copiii suspectati de hipoacuzie la cele 4 maternitati partenere, pentru a primi un diagnostic clinic de precizie.

Proiectul Otoscreen a fost initiat de doamna doctor Violeta Necula, medic primar, sectia ORL, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj si implementat cu ajutorul Asociatiei “Societatea Romana de Rinologie si Chirurgie Endoscopica Rinosinusala”.

Fundatia Vodafone Romania este o organizatie non-guvernamentala romaneasca cu statut caritabil, distincta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998. In cei 16 ani de activitate, Fundatia Vodafone Romania a finantat peste 768 de programe in beneficiul copiilor, batranilor, persoanelor defavorizate si tinerilor cu dizabilitati intelectuale sau locomotorii. Pana in prezent, Fundatia Vodafone a investit 17 milioane Euro in proiecte desfasurate de organizatiile non profit partenere.

Mai multe detalii despre programele Fundatiei se regasesc pe www.fundatia-vodafone.ro, www.facebook. com/fundatiavodafone, http://fundatiavodafone-blog.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.