Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Flori aidoma cu cele din Retezat

0

Asociația Rangerilor din România (ARR) în parteneriat cu Administrația Parcului Național Retezat (APNR) organizează ateliere de lucru pentru crearea, din luturi polimerice, unor specii de flori,  care să imite cât mai fidel florile ocrotite din Retezat.

parcul national retezat

Despre motivul pentru care se vor crea replici ale plantelor din Retezat, Claudia Dănău, biolog la Parcul Național Retezat, ne spune ”Vrem să oferim o alternativă turiștilor care țin morțiș să rupă flori din Retezat, pentru a le păstra ca amintire. Pe lângă faptul că e interzis de lege, odată rupte, florile scoase din mediul lor, se ofilesc foarte repede. Dacă vor o amintire care să dureze, e mai bine să o ia sub formă de fotografii sau să cumpere de la localnici o replică a plantelor ocrotite de lege.”

La atelierele de lucru s-au înscris localnici din comunele Sălașu de Sus și Râu de Mori. Primul atelier are loc sâmbătă, 21 iunie, la Centrul de vizitare Nucșoara, unde se află și sediul Administrației Parcului Național Retezat. Al doilea atelier va avea loc în Ostrovel, comuna Râu de Mori la o săptămână după primul.
Florile vor fi lucrate de mână, petală cu petală, iar apoi vor fi fixate pe suporturi de podoabe: pandantive, broșe, brățări, cercei. Am făcut probe cu câteva specii frumos colorate, care arată foarte bine dacă sunt expuse în rame de lemn și au înscrisă denumirea științifică.

”Prin aceasta acțiune atingem două obiective importante din cadrul proiectului Conviețuire durabilă om-natură în Retezat N și comunitățile limitrofe: contribuim la descreșterea presiunii antropice asupra florei din parcul național și punem bazele unei noi surse de venit pentru comunități. Proiectul care are ca scop dezvoltarea durabilă, este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, cu suma de 128035 de euro” spune Mihai Gligan,  președintele ARR .

narcisebrazi

Granturile SEE (EEA)

Prin granturile SEE, Islanda, Liechenstein și Norvegia contribuie la reducerea discrepanțelor sociale și economice și la întărirea relațiilor bilaterale între țările beneficiare din Europa. Principalele arii de suport sunt protecția mediului și schimbările climatice, cercetare și școlarizare, societatea civilă, sănătate și tineret, egalitatea de gen, justiția și moștenirea culturală.

Pentru informații oficiale  despre granturile SEE și norvegiene, accesați www.eeagrants.org;
Pentru informații oficiale  despre Fondul ONG- România, accesați www.fondong.fdsc.ro

Pentru informații despre Fundația pentru Parteneriat Miercurea Ciuc, accesați: www.repf.ro

Asociația Rangerilor din România, înființată în 1996, este o organizație neguvernamentală, apolitică, a cărei scop este conservarea și utilizarea durabilă a capitalului natural al României, în cadrul rețelei de arii protejate.  www.ranger.rowww.facebook.com/rangeriidinromania.arr.
###

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.