Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Final exploziv pentru prima ediție a festivalului de film horror & fantastic „Lună Plină” de la Biertan

0

Duminică s-a încheiat la Biertan, județul Sibiu, prima ediție a Festivalului de Film Horror & Fantastic „Lună Plină” (16-19 august).

După ce ultima proiecție de vineri, Juan de los Muertos (r. Alejandro Brugues, 2011), hiper-amuzantul horror cubanez cu zombies – primul făcut vreodată! –a încălzit atmosfera și a confirmat că festivalul stă deopotrivă sub semnul groazei și al umorului, ziua de sâmbătă a transformat micul Biertan într-o veritabilă sărbătoare desfășurată pe toate fronturile.

Astfel, ziua a început în forță cu proiecția specială cu desene animate organizate pentru copiii din localitate (și nu numai) în Școala cu clasele I-IV, eveniment continuat cu cea de-a doua zi de workshop de costume de film și machiaj special ținut de specialistele Dana Istrate și Ioana Angelescu – la scurt timp după începerea atelierului, Piața Centrală s-a umplut de vrăjitoare, zombies și alți monstruleți ce au făcut deliciul turiștilor și cinefililor prezenți – și de proiectul cultural-artistic Papergirl, în cadrul căruia cei mici și-au etalat talentul la desen. Pe lângă activitățile creative și cele de muncă pură (dimineața, echipa Lună Plină a renovat dispensarul din Biertan), cei prezenți în număr extrem de mare, încă de la primele ore ale zilei, în Piață, au avut parte de oferta de nerefuzat a Târgului Tradițional organizat de Transilvania Fest: delicii culinare absolute variind de la plăcintă cu rubarbă sau brânză frământată cu chimen și până la slăninuțe afumate și grătare delicioase, toate stropite cu bere Silva, tării regionale și cocteiluri fantastice creație proprie Casa TIFF.

Programul de filme a început cu cel de-al doilea calup de scurtmetraje reunite sub numele de Shadows, screening ce a umplut Cinema Karloff până la refuz, oamenii acceptând sa stea chiar și pe jos pentru a nu pierde întâlnirea cu câteva dintre cele mai reușite tiluri ale genului produse în ultimul an. După premiera filmului Babycall, în care Noomi Rapace e o tânără mamă chinuită de zgomotele ciudate ce se aud din difuzorul instalat în camera băiatului ei, și reluarea filmului Kill List / Lista, cel mai de succes film britanic independent al anului trecut, proiecțiile de la Karloff s-au încheiat într-o aglomerație absolută cu Red State / Ținutul însângerat, satira horror fără-de-milă marca Kevin Smith.

Odată cu lăsarea întunericului, spectatorii (abonați, presă acreditată, localnici și turiști) s-au mutat în grup în cele două cinematografe în aer liber, Grădina Melies și Cinema Vertigo unde, bine înfofoliți în pături, au avut parte de două proiecții extrem de diferite: thrillerul atmosferic Le village des ombres / Satul umbrelor (2010, r.Fouad Benhammou), ce trimite, via tema relației dintre aristocrați și tinerețea veșnică, la deja celebrele Vidocq și Le pacte des loups și, respectiv, The Tunnel (2011), semnat Carlos Ledesma, un excelent  „found footage movie” ce spune  povestea unei echipe de filmare care descoperă, într-o rețea abandonată de tuneluri de metrou de sub orașul Sydney, ceva ce n-ar fi trebuit găsit niciodată.

 

Cea de-a treia zi a festivalului s-a încheiat apoteotic, la miezul nopții, cu premiera pe marele ecran a musicalului trash The Rocky Horror Picture Show (regia Jim Sharman, 1974), highlight al acestei prime ediții, absolut și definitiv. Cinema Vertigo s-a umplut dincolo de numărul de scaune existente: s-a cântat, s-a râs, s-a tropăit, s-a aplaudat la grămadă, „specialiștii” în TRHPS și începătorii în domeniu demonstrând de ce acest midnight-movie prin definiție sfidează, în continuare, orice clasificare și reprezintă motivul pentru care s-a inventat, practic, termenul de „film cult”.

Prima ediție a Festivalului Internațional de Film Horror și Fantastic „Lună Plină” s-a desfășurat în trei săli de cinema, două de exterior și unul de interior. Grădina Melies a fost găzduită de curtea din spatele Casei Parohiale iar Cinema Vertigo, de curtea școlii vechi. Cel de-al treilea cinema, Sala Karloff, a fost renovat de către echipa festivalului în cadrul fostului cinematograf din Biertan, închis vreme de 20 de ani după ce, înainte de 1948, fusese sala de bal a Hotelului Stern Hotel, o clădire de la mijlocul secolului al XIX-lea. Readus la gloria de odinioară, Cinema Karloff a redevenit, cu ocazia festivalului, mândria localității.

Cele patru zile de festival au înregistrat peste 3500 de spectatori, cu 800 de bilete și 230 de abonamente vândute.

Parteneri: SILVA, TRANSILVANIA FEST

Partener de promovare: GAV

Visual: Ium Ium – Better Branding & Design

Recomandat de: Radio Guerrilla

Parteneri media: Zile și Nopți, IumIum, Adevărul, Dilema Veche, Cațavencii, TV Sibiu, Mesagerul de Sibiu, Profil cultural, Cinemagia, RTV, Liternet, CinemaRx.ro, BeWhere, Filmreporter, Cinefan, Ora de Sibiu, Societatea Română de Science Fiction&Fantasy, ArtActMagazine.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.