Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

FânFest Roșia Montană: 10 ani împreună pentru speranță și libertate

0

Asociația locanicilor din Roșia Montană, Alburnus Maior, mulțumește tuturor celor care i-au stat alături în cei zece ani de FânFest. Zecile de mii de participanți care au transformat an de an poienile satului într-o mare scenă au readus la viață valorile locului și au făcut din Roșia Montană locul de întâlnire al oamenilor liberi.

Sursa: Locuitorii Roșiei Montane și echipa organizatorică FânFest.

Așezarea cu trecut milenar a cunoscut de-a lungul timpului mai multe momente înfloritoare, fiecare dintre acestea lăsând în urma sa moștenire patrimoniul cultural de azi. Diversitatea culturală la care au contribuit români, maghiari, saşi, romi, italieni şi mulţi alţii dau Roșiei Montane, din zilele noastre, atmosfera de ‘oraș liber’. Cei ce știu să prețuiască această diversitate etnică și multiculturalitatea locului vor fi întotdeauna acasă. Din împletirea de culturi s-au născut spații precum Biserica Unitariană unde orga a răsunat din nou în cadrul Evenimentelor Speciale și unde ansamblul Flauto Dolce a cântat în toate graiurile ținuturilor carpatice.

11880873_10207682041349007_1669602622_n
Vechiul muzeu al mineritului a găzduit expoziția ”Roșia Montană. Memoria Obiectelor” în care vizitatorul a fost invitat într-o călătorie imaginară, de-a lungul secolelor, printre obiectele uitate ale satului. Expoziția a creat o incursiune printre poveștile, amintirile, anecdotele și istoria celor care au conviețuit pașnic aici.

Spiritul liber al locului a fost încă o dată celebrat prin muzica găzduită de scena FânFest unde duo-ul Tavitian – Iordache a oferit un concert emoționant, amestec al tradiţiilor muzicale ale popoarelor din Balcani. Pe scenă au urcat și sZempöl Offchestra, ale căror instrumente s-au arcuit “într-unul dintre cele mai reușite concerte din viața orchestrei”, după cum chiar membrii săi au declarat. Le mulțumim tututor artiștilor care în cei 10 ani de FânFest au venit să cânte pro-bono pentru salvarea Roșiei Montane.

De 4 ani reunim, în cadrul Forumului Social de Activism, comunități și activiști din diverse țări, culturi și civilizații, sosiți de pe toate continentele, pentru a spune împreună răspicat că oamenii sunt mai importanți decât aurul sau profitul corporațiilor.

“Cu respect față de cei care i-au dat viață de-a lungul veacurilor, Roșia Montană va fi întotdeauna spațiul armoniei interetnice unde toleranța și respectul față de celălalt vor fi mereu în conștiința noastră, a locuitorilor de aici și a celor care au contribuit în ultimii cincisprezece ani la salvarea Roșiei Montane. Cei care aleg însă să incite la violență sau ură nu vor fi niciodată bineveniți la Roșia Montană căci aceștia i-ar distruge sufletul liber, întocmai cum companiile miniere i-ar periclita însăși existența. Cu acestea în gând privim cu încredere spre viitor, spre noi începuturi. Toți cei ce cred în aceste valori sunt chemați să reconstruim Roșia Montană. Roșieni și nu numai, toți cei ce prețuiți libertatea, misiunea noastră e departe de a se fi încheiat,” a declarat Eugen David, președintele Alburnus Maior.

Mulțumirile noastre se îndreaptă spre cei peste 150 de voluntari care au contribuit la realizarea acestei ediții aniversare a festivalului. Fără munca și entuziasmul lor niciuna dintre activitățile, expozițiile, tururile turistice sau concertele din program nu ar fi existat. Vă mulțumim!

Locuitorii Roșiei Montane și echipa organizatorică FânFest.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.