Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

FânFest anunţă zeci de evenimente la Roşia Montană între 15 şi 18 august

0

Aflat la cea de-a doua ediţie, Forumul Social de Activism din cadrul FânFest continuă să aducă la Roşia Montană  activişti, studenţi, ţărani, ONG-uri grassroots sau membri ai unor mişcări şi grupuri informale din întreaga lume. Fie că se opun şi rezistă în faţa proiectelor distructive de exploatare sau chestionează şi expun neajunsurile sistemelor de guvernare actuale şi chiar iniţiază alternative orientate către nevoile reale ale oamenilor şi mediului, experienţele sunt nenumărate şi valoroase pentru o acţiune colectivă în sprijinul justiţiei de mediu şi sociale. Printre temele acestei ediţii a forumului enumerăm: alternative de dezvoltare, grupuri grassroots, campanii şi mişcări sociale, patrimoniu cultural, campanii împotriva mineritului cu cianuri.

Ca în fiecare an, şi la această ediţie FânFest am pregătit o selecţie de filme documentare care aduc în actualitate probleme stringente ale lumii contemporane. Mineritul cu cianuri, gazele de şist, reciclarea gunoaielor şi transformarea prin artă, mişcarea occupy – sunt doar câteva dintre temele abordate în cadrul secţiunii de film, care vor putea fi apoi dezbătute în discuţiile de după proiecţii, împreună cu regizorii şi invitaţii prezenţi.

fanfest 2013

Anul acesta ne-am propus, ca şi în celelalte ediţii, să ne concentrăm pe literatura românească de-acum, cea care se scrie bine, deştept, ironic sau genial, în cărţi, pe bloguri sau pe pereţi tocmai pentru că ştim ce bine le şade cărţilor în mijlocul munţilor şi pentru că FânFest este menit să lupte prin cultură pentru natură. Astfel veţi (re)cunoaşte autori care-şi dau scrisul lumii pe care o vor mai bună, mai sănătoasă-n gândire, mai pură şi mai plină de visuri. Preţ de trei zile, la FânFest vom citi, vom asculta şi vom scrie alaturi de Orlando Balaş, Mihai Goţiu, Gabriel Bota, Petra Balu, Oana Maria Zaharia şi ?tefan, Marcel Vişa, iar la sfârşitul festivalului toate aceste cuvinte le vom aşeza într-o poveste de la Roşia Montană.

Pentru că o imagine face cât o mie de cuvinte, vă arătăm, ca la fiecare ediţie FânFest, Roşia Montană în fotografii. Expoziţiile din acest an încearcă să surprindă peisajul uluitor al Apusenilor, monumentele nepreţuite din Roşia, dar şi activitatea celor implicaţi în efortul de a păstra totul aşa cum este, oprind distrugerea unui sit istoric, natural şi cultural pe care avem datoria să îl lăsăm celor care vin după noi. Nu mai puţin de cinci expoziţii vor fi găzduite de diferite locaţii inedite din Roşia Montană.

De asemenea, în cadrul festivalului participanţii pot asista la o serie de ateliere demonstrative care se vor desfăşura prin Programul Adoptă o Casă. Aceste ateliere vor beneficia de participarea meşterilor locali şi se vor axa pe revitalizarea unor meşteşuguri tradiţionale ca realizarea şindrilei, zidării de mortar de var, zidării seci (mauri), tencuieli cu mortar de var.

Din experienţa anilor trecuţi, ştim că unul din cele mai importante motive pentru care foarte mulţi se implică în campania Salvaţi Roşia Montană este acela că ne dorim cu toţii ca şi copiii si nepoţii noştri să o cunoască şi să o iubească, atunci când va veni vremea. Şi în acest an, ca şi în anii trecuţi, ne-am gândit şi la cei mici şi avem plăcerea să anunţăm mai multe activitaţi dedicate celor mai tineri dintre participanţi la această ediţie FânFest. Jocuri, jonglerii, jucării, spectacole, teatru de păpuşi dar şi numeroase ateliere vor avea loc începând cu 15 august la Roşia Montană.

“După succesul ediţiei de anul trecut ne străduim şi în acest an să facem ca Roşia Montană să devină pentru patru zile capitala activismului din România. Am pregătit foarte multe evenimente, vremea se anunţă favorabilă şi începând de joi, 15 august, îi aşteptăm pe toţi cei ce vor să cunoască sau să revadă Roşia Montană într-un cadru festiv” a declarat Călin Caproş, vice-preşedinte Alburnus Maior.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.