Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Făgăraș Country GameBook: Carte interactivă pentru adolescenți despre patrimoniul din Țara Făgărașului

0

history.art.heritage. Făgăraș Country GameBook: carte interactivă pentru adolescenți despre patrimoniul din Țara Făgărașului

Asociația Renascendis derulează până la sfârșitul anului 2017 proiectul educativ history.art.heritage. Făgăraș Country GameBook, al cărui obiectiv este realizarea unei cărți interactive în limba engleză pentru adolescenți despre patrimoniul cultural al Țării Făgărașului – prima de acest gen dedicată culturii și civilizațiilor unui areal geografic și istoric din România.

Cartea se dorește a fi un instrument cu ajutorul căruia istoria, arta și arhitectura să devină, prin intermediul jocului, mijloc de învățare și stimul al imaginației și creativității pentru elevii de liceu din Țara Făgărașului.

Cartea include, într-un mod care să prezinte interes pentru adolescenți, subiecte precum: oameni și comunități, arhitectură, artă și modă, meșteșuguri și comerț în secolele XIV – XX, transformări sociale după 1918 și în perioada comunismului – toate circumscrise spațiului geografic și cultural Țara Făgărașului. Fiecare capitol este însoțit de aplicații ludice (asocieri și identificări de elemente, ghicitori, quizz-uri, propuneri de trasee culturale urbane sau rurale, spații pentru desenat, elemente care se suprapun/ pliază/ desfășoară, etc.), iar informația vizuală este preponderentă.

Conținutul cărții a fost dezvoltat împreună cu elevi ai Colegiului Național ”Doamna Stanca” din Făgăraș, care au participat la o serie de întâlniri și vizite la obiective locale de patrimoniu. Pe lângă obiectivele turistice, plimbările prin oraș au vizat și locuri mai puțin cunoscute de către liceeni (biserica evanghelică, biserica brâncovenească ”Sf. Nicolae”, biserica catolică, biserica reformată, sinagoga) și au pus accent pe observarea unor elemente arhitecturale și detalii decorative ale clădirilor pe lângă care trec zilnic și pe descoperirea multiculturalității orașului în care locuiesc.

Țara Făgărașului, în granițele ei convenționale din prezent, mult mai ample decât granițele istorice, este casă a multiple etnii și confesiuni. Români, maghiari, sași, secui și evrei, deopotrivă ortodocși, greco-catolici, catolici, reformați, unitarieni, evanghelici și mozaici, au construit o identitate unică a unui spațiu care a fost, asemenea multor altora din România, supus unor agresiuni și experimente sociale de autoritățile centrale de după 1947.

Miza proiectului este tocmai redescoperirea și reintegrarea de către tineri a identităților istorice ale Țării Făgărașului, iar limba engleză oferă instrumentul potrivit pentru o mai bună dezvoltare și revitalizare a zonei, prin deschidere culturală și turistică.

Cartea va fi distribuită în liceele din Țara Făgărașului și va putea fi folosită ca material didactic auxiliar în cadrul orelor de limba engleză, precum și în cadrul unor activități de educație nonformală organizate de Asociația Renascendis pentru elevii de liceu.

Proiectul history.art.heritage. Făgăraș Country GameBook este realizat în cadrul Arvato Alternative Language Program, în parteneriat cu Fundația Comunitară Țara Făgărașului.

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.