Expoziţia “Apărătorul cauzei Copiilor, Povestea lui Janusz Korczak” la librăria Book Corner Cluj-Napoca

0

„Apărătorul cauzei Copiilor – Povestea lui Janusz Korczak” 

Centrul Raţiu pentru Democraţie vă invită în perioada 3 septembrie – 5 octombrie, la Librăria Book Corner Cluj-Napoca, la expoziţia “Apărătorul cauzei Copiilor – Povestea lui Janusz Korczak”, organizată în parteneriat cu Institutul Polonez Bucureşti şi Librarium Book Corner.
Alcătuită din 16 planşe bazate pe cartea omonimă a pictorului Tomek Bogacki, expoziţia celebrează viaţa şi moştenirea lui Janusz Korczak, reputat pedagog, medic, şi apărător al drepturilor copilului. Respectul pentru individualitate şi încrederea în puterea educaţională a responsabilităţii sunt câteva dintre coordonatele viziunii sale. Conform acesteia copiii merită acelaşi respect ca şi adulţii, procesul de educaţie trebuie bazat pe înţelegerea nevoilor personale ale fiecărui copil şi adaptat acestor nevoi, rolul principal al educatorului este acela de a asculta atent și de a ajuta copiii să ajungă prin forţe proprii la adevăr.
Janusz Korczak şi-a dedicat viaţa activităţii în folosul copiilor şi muncii împreună cu aceştia şi a condus două centre pentru orfani polonezi şi evrei. A murit alături de copiii pe care îi luase în grijă în lagărul de exterminare nazist de la Treblinka. 2012, declarat de Seimul Poloniei anul Korczak, marchează 70 de ani de la moartea sa şi 100 de ani de la înfiinţarea Casei Orfanilor, celebrul orfelinat pentru copii evrei de pe strada Krochmalna nr. 92.
Korczak declara că drepturile omului încep cu drepturile copilului, conceptul lui novator aflându-se la baza Convenţiei privind Drepturile Copilului, cel mai important document internaţional destinat ocrotirii drepturilor şi libertăţilor copilului.
Centrul Raţiu pentru Democraţie, gazda expoziţiei, a organizat în perioada iulie­august, în cadrul programului Diversitate Culturală prin Dialog, mai multe ateliere şi discuţii dedicate perspectivei lui Korczak asupra educaţiei, rolului pedagogului şi promovării respectului, comportamentului tolerant şi viziunii multiculturale în rândul tinerilor.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează