Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Eveniment special: Retrospectivă Ferenc Berko la Photo Romania Festival

0

O expoziție specială cu fotografii realizate de Ferenc Berko îi așteaptă pe vizitatorii Photo Romania Festival la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca în perioada 16-25 mai.

Un pionier al fotografiei abstracte color, Ferenc Berko este considerat unul dintre cei mai importanți 100 de fotografi ai secolului XX la nivel mondial. S-a născut în 1916 în Ungaria, iar de la vârsta de cinci ani s-a mutat în Germania, unde a trăit într-un mediu influențat de idealurile progresive și moderniste ale Școlii Bauhaus. Și-a petrecut adolescența înconjurat de artiști precum Moholy-Nagy, Walter Gropius și Marcel Breuer, care i-au încurajat instinctul compozițional pentru combinații geometrice de forme și valori tonale.

Ferenc Berko

În 1933 s-a mutat la Londra, unde a studiat filosofia, iar apoi și-a împărțit timpul între capitala Marii Britanii, unde a dezvoltat proiecte fotografice și videografice sub îndrumarea lui Otto Emil Hoppé, și Paris, unde și-a continuat proiectele de experiment urban vizual.

 Între 1930 și 1947, a locuit în India, ajungând să producă filme pentru armata britanică și lucrând în paralel cu aparatul foto, cu ajutorul căruia a realizat juxtapuneri neobișnuite de umbre, forme și linii. După o perioadă de explorare intensivă a fotografiei alb-negru, a devenit interesat de fotografia color.

În 1947, Moholy-Nagy l-a invitat să predea fotografie și film la Institutul de Design din Chicago, SUA, iar după doi ani a ajuns la Aspen, Colorado, ca fotograf al Bicentenarului Goethe. S-a îndrăgostit de micul oraș de munte și a decis să-l transforme în „acasă”. Pe timpul verii, lucra ca fotograful oficial al Institutului de Studii Umanistice din Aspen și al Festivalului de Muzică din Aspen, care i-au oferit oportunitatea de a fotografia personalități artistice și muzicale. Iarna, era pasionat de fotografia de ski.

În 1951, a organizat Conferința de Fotografie Aspen, rămasă ca punct de referință în istoria artei fotografice și la care au participat fotografi americani precum Ansel Adams, Harry Callahan, Charles Eames, Laura Gilpin, Dorothea Lange, Wayne Miller, John Morris, Nancy și Beaumont Newhall, Eliot Porter, Frederick Sommer, Edward Weston și Minor White. Este autorul a două cărți, „60 Years of Photography: The Discovering Eye” (1991) și „Berko: Photographs 1935-1951” (1999). Activitatea sa fotografică a continuat până la moarte (în 2000, la Aspen), iar în prezent fotografiile sale re regăsesc în colecții importante din toată lumea.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 16-25 mai, programul de vizitare al muzeului fiind miercuri – duminică, între orele 10 și 17.00. Costul unui bilet este de 6 lei.

Despre Photo Romania Festival. Creat în 2010, Photo Romania Festival a adus fotografia în prim-planul vieţii culturale româneşti, reuşind în doar patru ani  să înscrie Clujul într-o reţea mondială de festivaluri de fotografie de înaltă ţinută și să creeze primul muzeu al fotografiei din țară, în urma unei strânse colaborări cu Primăria Cluj-Napoca și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. Ediţia de anul trecut a Photo Romania Festival a însemnat 40 de expoziţii, 5 premiere naţionale, 1.500 de fotografii printate, 500 de fotografi din 15 ţări și 70.000 de participanţi. Festivalul este organizat de Asociația Photo Romania și produs de Fapte, agenţie care mai are în portofoliu Târgul de Cariere şi festivalul Jazz în the Park. Partener de comunicare al Photo Romania Festival este Vitrina Advertising.

Mai multe informaţii: photoromaniafestival.ro  şi  facebook.com/PhotoRomaniaFestival.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.