Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Erupție de bucurie și culoare, de Ziua Vulcanilor, în Geoparc

0

Pentru al patrulea an consecutiv, în Parcul Copiilor din orașul Hațeg, un vulcan a fumegat și a erupt cu bomboane și confeti, spre bucuria celor mici, marcând Ziua Vulcanilor, un eveniment al Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București.

Evenimentul a adunat la standuri peste 150 de copii care au avut ocazia să descopere, prin joc, fascinanta lume a vulcanilor, dar și pe cea a dragonilor sau dinozaurilor. Cu ajutorul produselor DACO art, cei mici au avut posibilitatea să își creeze propriul vulcan 3D, cel mai simpatic dragon înflăcărat, să picteze un vulcan folosind atât pensula cât și palma, să creeze o brățară-suvenir cu figurine dinozaur sau să se picteze pe față.

Cu această ocazie a fost deschis un nou portal pentru întâlnirea cu Telmatosaurus transsylvanicus. Cei curajoși și-au putut face un selfie cu celebrul dinozaur care a trăit în urmă cu 70 de milioane de ani pe fosta Insulă a Hațegului și de la care provin cuiburile cu ouă fosilizate descoperite pe teritoriul actual al Geoparcului. Întâlnirea a fost posibilă datorită unei aplicații de realitate augumentată, disponibilă pe telefonul mobil și dezvoltată de Asociația Wild Roots în cadrul proiectului ”Ferestre în timp” co-finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România prin programul ”Spații Verzi”.

Față de anii precedenți, Ziua Vulcanilor a fost celebrată, în avans și la Muzeul Pedagogic Brașov. În perioada 19 – 21 august, reprezentanți ai voluntarilor pentru Geoparc au mers la Brașov ca să îi ajute pe copiii de acolo să descopere o mulțime de informații interesante despre vulcani.

Începând din anul 2016, Ziua Vulcanilor este celebrată anual, în Geoparc, la o dată fixă, 24 august. Această zi are o însemnătate aparte pentru că marchează data la care, în urmă cu 1940 de ani, a erupt vulcanul Vezuviu, distrugând orașele romane Pompeii și Herculaneum. Dincolo de catastrofa naturală, această erupție a fost una aparte. Sub stratul de lavă și de cenușă s-a conservat un fragment important din viața de zi cu zi a lumii antice.

Evenimentul Ziua Vulcanilor a fost organizat de Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București și Asociația Drag de Hațeg împreună voluntarii pentru Geoparc, S.C. Adaconi s.r.l., REAL Master Events și Asociația Wild Roots.

*********

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 147 de teritorii din 41 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.