Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Elevii unui liceu înoată pentru a construi o casă unei familii defavorizate

0

O echipă de 16 înotători, alcătuită din elevi și părinți din cadrul Transylvania College și voluntari, înoată la Swimathon Cluj pentru a strânge fonduri cu care să ridice o casă care va fi oferită unei familii defavorizate, beneficiară a programelor organizaţiei Habitat for Humanity Cluj. Proiectul, rezultatul parteneriatului dintre școală și organizație, oferă elevilor oportunitatea de a desfășura propriile activități de strângere de fonduri și de a participa ca voluntari la construcția unei case.

Evenimentul Swimathon este, pentru elevii de la Transylvania College, prima acțiune de strângere de fonduri dedicată proiectului „The House Raising Project”. Scopul acestuia este ca elevii să găsească soluţii pentru a mobiliza resursele necesare construcţiei unei locuințe: fonduri, materiale de construcţie şi voluntari care să participe efectiv la ridicarea casei.

„La Swimathon participă elevii școlii, părinți și voluntari din afara școlii, care au ales să susțină cauza noastră: aceea de a îndeplini visul unei familii aflate în nevoie, de a avea un cămin în care copiii pot crește în condiții decente de trai. Orice sumă donată este deosebit de importantă pentru noi și ne demonstrează faptul că locuitorilor orașului Cluj-Napoca le pasă de cei din jurul lor”, explică Alexandra Tătaru, unul din coordonatorii proiectului și elevă la Transylvania College.

TC la Swimathon_02

“Transylvania College a ales să susţină efortul organizaţiei Habitat for Humanity Cluj de a oferi condiţii decente de trai unor familii defavorizate, deoarece valorile promovate de şcoala noastră vizează, alături de excelenţa academică, şi pregătirea elevilor pentru viaţă şi formarea lor ca adulţi de succes, implicaţi în comunitatea în care vor trăi şi profesa. Ne impresionează entuziasmul cu care elevii se implică şi ne uimesc constant cu soluţiile pe care le oferă pentru a răspunde la provocările ridicate de gestionarea unui astfel de proiect complex. Este o satisfacţie foarte mare pentru profesori, pentru echipa de management şi pentru fondatorii şcolii să vedem că aceşti copii minunaţi dau dovadă de atât de mult altruism” a declarat Domniţa Fechete, Director de Dezvoltare la Transylvania College.

Habitat for Humanity Cluj construiește locuințe simple, decente și accesibile pentru familii cu venituri mici, care locuiesc în condiții improprii: cum ar fi în spații prea mici, izolate neadecvat și cu igrasie sau fără utilități.

„Colaborarea noastră cu Transylvania College este un parteneriat pe care noi îl prețuim în mod deosebit. Elevii au ocazia să se implice direct în rezolvarea unei probleme sociale, aceea a locuirii sărăcăcioase din Cluj, dar, în același timp, dobândesc experiențe care le vor fi de folos pentru viitor: planifică evenimente, le implementează, învață să comunice despre ele și să le transmită la un public cât mai larg, învață să lucreze împreună. Toate acestea sunt experiențe care le vor fi de folos orice meserie și-ar alege pe viitor. Iar noi le suntem recunoscători pentru toate eforturile pe care le depun pentru ca acest proiect să se desfășoare cât mai bine”, spune Ionuț Sâmpetrean, director executiv Habitat for Humanity Cluj.

În anul următor, Habitat for Humanity Cluj va construi 15 locuințe în comuna Jucu, pentru familii de la doi la cinci membri aflate în nevoie urgentă de locuire, care nu ar avea altfel posibilitatea de a avea o locuință decentă. Cele 15 locuințe vor respecta principiul Habitat for Humanity Cluj de a fi simple, decente și accesibile și vor fi construite cu ajutorul voluntarilor locali și internaționali de peste tot din lume.

Despre Habitat for Humanity Cluj

La nivel local, în cei 15 ani de activitate, Habitat for Humanity Cluj a asistat 565 de familii, respectiv 1.131 de persoane prin programele de construcții, renovări și reabilitări, prin construirea a 82 de locuințe în 6 comunități și prin renovarea, reabilitarea și izolarea termică a 360 de locuințe. Mai mult, peste 4.000 de voluntari locali și internaționali au lucrat pe șantierele Habitat for Humanity Cluj.

Habitat for Humanity Cluj este filială Habitat for Humanity România, una dintre cele mai importante organizații din România în domeniul locuirii sociale. Viziunea sa este o lume în care toți oamenii au posibilitatea să locuiască decent. Din 1996 construiește, reabilitează, oferă consultanță, suport tehnic și derulează programe de eficiență energetică și de prevenție și răspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile.

Prin cele șapte filiale ale sale din Beiuș, Cluj, Rădăuți, Comănești, Pitești, Cumpăna și Craiova a ajutat peste 18.000 de persoane să aibă un loc decent în care să trăiască, prin construcții de case și reabilitări, și alte 20.000 prin programele de prevenție și răspuns la dezastre. La nivel internațional, Habitat for Humanity a construit și reabilitat peste 800.000 de locuințe pentru 4 milioane de persoane din 80 de țări de pe întreg Globul.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.