Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ecoparc – lectii deschise in curtea scolii

0

Cluj, 22 septembrie: Clubul IMPACT „After School Special”, din cadrul Programului IMPACT al Fundaţiei Noi Orizonturi, împreună cu Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” şi Facultatea de Horticultură a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (U.S.A.M.V.) din  Cluj–Napoca au finalizat amenajarea parcului şcolar Ecoparc. De acum, elevii  Liceului de Informatică „Tiberiu Popoviciu” beneficiază de un spaţiu plin de verdeaţă în care pot ţine lecţii deschise şi se pot  relaxa. .

Ecoparc se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 260 m 2, fiind  conceput ca o zonă de recreere în cadrul Liceului de Informatică „Tiberiu Popoviciu”, cu spaţii verzi şi zone de relaxare pentru cei 527 de elevi şi cadrele didactice. O dată cu începerea noului an şcolar, Ecoparc a devenit un spaţiu ideal pentru întâlniri de grup (şedinţe şi lecţii în aer liber), foarte util elevilor, profesorilor şi comunităţii în scopuri educative şi recreative, fiind o oază de verdeaţă în interiorul şcolii.
“Dacă ar fi să prezentăm argumentele care au condus la implementarea acestui proiect, ar trebui să începem, poate, cu cele legislative legate de structura şcolii şi a timpului pe care elevii trebuie să-l petreacă în aer liber, şi să continuăm cu cele pedagogice şi psihologice. Dar cred că în felul acesta complicăm prea mult această discuţie. Cred că e suficient să spunem că ne preocupă crearea pentru elevii noştri a unui spaţiu în care să se simtă bine când învaţă, când sunt împreună, un spaţiu care să impună prin curăţenie şi frumuseţe naturală şi, în felul acesta, să-i determine pe copii să fie responsabili faţă de mediu şi natură.” Anca Cocheci, director adjunct al Liceului de Informatică „Tiberiu Popoviciu”.
Ecoparc este un proiect inovator, prin care cei trei parteneri şi-au dorit să creeze un spaţiu plăcut şi inedit în peisajul şcolar urban din Cluj. Parcul din cadrul Liceului de Informatică „Tiberiu Popoviciu” a fost construit doar cu materiale ecologice (lemn, cărămidă şi pietriş reciclat, vopsea ecologică), după o schiţă realizată împreună cu partenerii de la U.S.A.M.V. Ecoparc are în dotare un amfiteatru în aer liber, bănci, mese, spaţiu de joacă, un perete vopsit de copii şi chiar un panou pentru graffiti. Proiectul a fost scris şi realizat în exclusivitate de membrii clubului IMPACT After School Special, elevi cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani, şi profesori ai liceului.
„Pe parcursul vacanţei de vară, elevii şi profesorii implicaţi în proiect au lucrat intens ca Ecoparc să fie gata în septembrie, la începutul şcolii”, a declarat Sorana Bobaru, coordonator al proiectului, Fundaţia Noi Orizonturi. „Ne-am dorit foarte mult ca beneficiarii proiectului, elevii şi profesorii liceului, să se bucure de acest parc în frumoasele zile calde de toamnă. Şi iată că am reuşit, iar acum Ecoparc poate găzdui activităţi educative şi recreative în curtea şcolii”, a adăugat Sorana Bobaru.
„La începutul acestui an suntem mândrii şi fericiţi să constatăm că munca noastră de peste vară a dat roade şi Ecoparcul visat este gata. Nu a fost foarte uşor, dar satisfacţia este cu atât mai mare cu cât am reuşit să depăşim toate obstacolele şi de la începutul anului şcolar în grădină noastră se joacă copii, aşteaptă părinţi şi vor fi şi alte activităţi cum ar fi orele în aer liber”, a declarat liderul IMPACT Monica Verdes.
„A fost nevoie de multa muncă şi multe modificări pentru a duce la bun sfârșit proiectul, dar în final a meritat fiecare efort”,îşi aminteşte Anda Pasca, membru IMPACT. „Am ecologizat zona, am săpat, am greblat, am plantat, iar mai apoi am udat gazonul şi restul plantelor pe tot parcursul vacanţei, împreuna cu alți elevi, studenți şi profesori. Pot spune că fără ajutorul lor acest proiect nu s-ar fi putut finaliza, de aceea doresc să le mulțumesc pentru sprijinul acordat pe întreaga durata de amenajare a Ecoparcului nostru”, a adăugat Anda Pasca.

Proiectul „Ecoparc – culoare şi biodiversitate în curtea şcolii” este realizat graţie finanţării oferite de MOL Romania prin Fundaţia pentru Parteneriat.

*****

Despre Fundaţia Noi Orizonturi
Fundaţia Noi Orizonturi (FNO) – înfiinţată în anul 2000 – este o organizaţie non-guvernamentală cu sediul în Lupeni, judeţul Hunedoara. Misiunea Fundaţiei Noi Orizonturi este de  a promova modele de educaţie prin experienţă de calitate, dezvoltând abilităţi de viaţă în rândul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabilă a societaţii. FNO a creat două programe naţionale de educaţie nonformală adresate tinerilor: Programul VIAŢA (un program de educaţie prin aventură, constând în tabere anuale pentru copii în staţiunea Straja) şi Programul IMPACT (cluburi de iniţiativă comunitară pentru tineri). FNO derulează programe de educaţie nonformală la nivel naţional şi internaţional, adresate cu precădere tinerilor cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani. Motodele de lucru utilizate în cadrul programelor FNO sunt educaţia prin serviciu în folosul comunităţii (service learning) şi educaţia prin aventură (adventure education).
Programul VIAŢA foloseşte educaţia prin aventură pentru a promova în rândul tinerilor valori pozitive, încrederea în sine şi munca în echipă, cu scopul de a-i ajuta să deprindă abilităţi practice şi comportamente pozitive. VIAŢA utilizează educaţia prin aventură pentru a-i scoate pe participanţi din mediul lor obişnuit şi a le oferi activităţi cu un grad ridicat de provocare (curs de frânghii la înălţime, căţărare pe stâncă, drumeţii, curse cu obstacole, explorare de peşteri, orientare în natură). În 2002, Fundaţia Noi Orizonturi, prin Programul VIAŢA, a fost nominalizată în cadrul Galei Societăţii Civile, ca fiind iniţiatorul unuia dintre cele mai bune trei programe în domeniul activităţilor de tineret din România.
Programul IMPACT constă în cluburi de iniţiativă comunitară pentru tineri. IMPACT dezvoltă componenta de educaţie prin serviciu în folosul comunităţii, unul dintre domeniile principale de activitate ale FNO. Educaţia prin serviciu în folosul comunităţii este un instrument prin care tinerii învaţă să conceapă şi să pună în practică proiecte în folosul comunităţii. În prezent, FNO găzduieşte 171 de cluburi de iniţiativă comunitară IMPACT la nivel naţional. Până acum, 3400 de tineri fac sau au făcut parte din cluburile IMPACT, alături de 684 de lideri voluntari (profesori, studenţi, preoţi, asistenţi sociali). În 2006, Autoritatea Naţională pentru Tineret a decernat Fundaţiei Noi Orizonturi diploma de excelenţă ca recunoaştere a meritelor Programului IMPACT.

Pentru mai multe informatii despre programele FNO, vizitati: www.noi-orizonturi.ro, www.tabara-viata.ro.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.