Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Dulce revedere: panorama de pe Cetăţuia din Cluj (+FOTO)

0

Text&foto: Andra Calenic

Au trecut aproape 4 ani, dar am revenit la Cluj cu acelaşi entuziasm, dornică să mă plimb pe străduţe şi prin pieţe, să mă bucur de detalii simpatice şi să-mi răsune în urechi dulcele accent local. După un drum luuung şi apoi un somn pe măsură, am deschis ochii având în faţă peisajul Clujului, cu weekendul desfăşurându-se molcom în faţa mea.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Primul lucru pe care l-am făcut sâmbătă dimineaţa, după micul-dejun, a fost să mă mobilizez spre Cetăţuie, urcând dealul despre care îmi aminteam că oferă o privelişte cum îmi place mie. O panoramă spre oraş, cu multe clădiri, turle de biserici, verdeaţă, cartiere de blocuri noi, Someşul, Cluj Arena şi alte detalii care se pierd în zare. Fac o paranteză. Deşi e un oraş dinamic, modern, studenţesc, mie Clujul îmi transmite o senzaţie de relaxare maximă, chiar şi când maşinile trec în goană pe lângă mine. Ca vizitator, îmi pare un colţ idilic, unde timpul are răbdare cu carul, iar zilele miros a libertate… Gata paranteza!

Am avut noroc de vreme blândă, aşa că am putut să mă delectez cu una porţie Cluj, crocantă şi bună, asezonată cu razele calde ale soarelui. Câteva maşini începuseră deja să se prelingă uşor pe străzi, în ton cu dimineaţa, pe lângă pâlcurile de copaci înverziţi ce îndulcesc urbanul. Da, se prevedea a fi o vacanţă pe cinste (aşa cum a şi fost)!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Am străbătut aleile parcului, trecând pe lângă Hotelul Belvedere, care împodobeşte culmea dealului, şi am coborât spre oraş, în căutare de noi frumuseţi.

Însă întâlnirea matinală cu Cetăţuia n-a fost singura din această vacanţă! Spre apus, atrasă de strada Emil Racoviţă, mi-am purtat picioarele din nou în urcare. Mi-am amintit de ea de la vizita anterioară şi am admirat iarăşi casele cochete care se întindeau de-o parte şi de alta a străzii, camuflate după arbori înfloriţi, garduri şi… fire de cablu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sus am ajuns la o intersecţie unică, unde îşi dau rendez-vous nu mai puţin de 7 străzi! Este cea mai mare intersecţie nesemaforizată din România, după cum aveam să aflu mai târziu. De aici am gustat o altă privelişte, de data aceasta nu spre centru, ci spre o zonă diferită a oraşului, având în spate un brâu de verdeaţă (abia acasă am văzut pe Google Maps că în apropiere se afla şi str. Fericirii, pe care sper să am ocazia să mă plimb altă dată).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

M-am îndreptat spre culme, ca să mă bucur de Clujul în haine de seară, iar pe drum am dat peste un loc de joacă aglomerat şi plin de voie-bună. Alături am descoperit un spaţiu verde, ca o “depresiune” acoperită de iarbă, cu pomi în jur – paradisiac, nu alta!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Seara s-a încheiat lin, cu vise despre oraş şi planuri de escapade viitoare prin zonă.

PS: Pornită la vânătoare de panorame, am aflat cu dezamăgire că nu se poate urca în turnul bisericii Sf. Mihail din centru, pentru că nu se ocupă nimeni de asta…

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.