Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

”Duelul Viorilor” ajunge la Sibiu, Timişoara şi Cluj-Napoca

0

După triumful de la Bucureşti ”Duelul Viorilor” ajunge la Sibiu, Timişoara şi Cluj-Napoca

„Este un regal să ne întâlnim cu aşa ceva. Sunt încântat că am reuşit să ajung la un spectacol unic pe scena radioului nostru drag”.

„Nu mă pot hotărî, ambele viori sună extraordinar. Fiecare instrumentist are atuurile lui, particularităţile lui. Îmi este foarte greu să aleg între unul şi celălalt. Amândoi sunt la superlativ”, au declarat spectatorii care au avut norocul să mai găsească un bilet pentru confruntarea de la Bucureşti din cadrul celei de-a doua ediţii a turneului naţional „Duelul viorilor”.

Sala Radio a fost miercuri, 19 septembrie, absolut neîncăpătoare pentru cei peste de 1200 de iubitori ai muzicii ce au venit să asculte şi să admire deopotrivă două viori de colecţie, Stradivarius şi Guarneri, dar şi doi artişti de talie internaţională care le mânuiesc cu măiestrie, Liviu Prunaru şi Gabriel CroitoruAceştia se duelează pe scenele din România, arbitraţi de pianistul Horia Mihail, până pe 25 septembrie.

După ce s-au întâlnit cu publicul din Moldova şi cu cel din sudul ţării, cei trei instrumentişti pleacă spre Ardeal şi Banat pentru concertele de la Sibiu (Sala Thalia – 22 sept), Timişoara (Sala Capitol – 23 sept), Cluj-Napoca (Opera Maghiară – 25 sept.) Toate concertele încep la ora 19.

Duelul Viorilor va fi desigur o încântare şi pentru publicul din aceste oraşe, căci Liviu Prunaru, cel ce aduce pe scenă vioara Stradivarius, declară

Ideea principală este duelul, iar apariţiile noastre sunt considerate bătălii, dar fiecare poate să înţeleagă ce vrea din asta. Noi înţelegem că ieşim pe scenă să prezentăm ceva frumos, să îmbinăm sunete ale unor mari maeştri. Eu zic că amândoi cântăm cu mare plăcere şi că lucrul acesta se vede. Şi atunci bătălia nu ştiu cât e de bătălie, de fapt e o întâlnire între prieteni care fac muzică de plăcere şi, mai mult, reuşesc să şi prezinte cu succes publicului din ţară  două viori care merită din plin să fie cântate şi un repertoriu accesibil şi atractiv care să le pună în valoare”

            Gabriel Croitoru, artistul ce foloseşte ca armă vioara Guarneri, spune la jumătatea turneului: ”Suntem cu toţii încântaţi de ceea ce s-a întâmplat până acum, răspunsul publicului este la nivelul aşteptărilor, la fel de cald ca şi cel de anul trecut. Acest turneu suscită foarte mult interes şi ne bucurăm să găsim doritori pentru genul nostru de muzică peste tot. Publicul este acelaşi atât în oraşele mari, cât şi în cele mici…”

Vioara Stradivarius construită de celebrul lutier italian în 1694, instrument pus la dispoziţia lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw – Amsterdam, al cărei concertmaestru este de şase ani şi vioara Guerneri del Gesu, datată 1730, instrument pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu şi care este pusă la dispoziţia violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul naţional George Enescu”, în patrimoniul căreia se află, se vor întrece într-un un program generos cu lucrări semnate de Johannes Brahms, Bedrich Smetana, Fritz Kreisler, Dmitri Şostakovici, Georg Fridrich Händel, Serghei Prokofiev etc.

Biletele se pot achiziţiona de la casele de bilete ale sălilor de concert în care se vor desfăşura recitalurile. Informaţii suplimentare pe www.duelulviorilor.ro.

În 1990, violonistul Liviu Prunaru, pe atunci în vârstă de 21 de ani şi student al Conservatorului bucureştean, pleca la un curs de vară în Elveţia.  Din acel moment a fost doar o chestiune de timp până a ajunge un artist de talie internaţională: cursul de vară s-a prelungit prin studii de specializare, statut care s-a transformat ulterior în asistent, apoi în profesor, pentru ca în perioada 2010-2011 să deţină funcţia de director artistic al Academiei « Menuhin » din Elveţia. I-a avut profesori pe Alberto Lysy (cu care a cântat pentru Papa Ioan Paul al II-lea « Dublul concert » de Bach) şi pe violonistul Yehudi Menuhin (fost elev al lui George Enescu). De şase ani este concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, cotată drept una dintre cele mai bune din lume. Cariera sa solistică internaţională în plină ascensiune cuprinde colaborări cu cele mai importante orchestre din lume, precum London Philarmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre National de Belgique, Orchestra Filarmonică din Atena ş.a. Un număr mare de premii internaţionale, participări la festivaluri şi înregistrări audio se adaugă palmaresului său. Muzicianul cântă pe vioara pusă de dispoziţie de orchestra Royal Concertgebouw, Stradivarius « Pachoud » (1694).

Peste o mie de apariţii scenice în ţără şi străinătate înseamnă o carieră bogată pentru violonistul Gabriel Croitoru, prof. univ. drla Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, solist-concertist al Filarmonicii « Paul Constantinescu » din Ploieşti (din 1987) şi membru al Cvartetului de Stat « Transilvan » – Cluj-Napoca. A cântat ca solist alături de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes ş.a.

Distincţii de prestigiu obţinute stau dovadă a talentului violonistului român : Premiul al III-leala Concursul« N. Paganini » – Genova (Italia), Premiul special al juriuluila Concursul« Fritz Kreisler » – Viena (Austria), Premiul al II-leala Concursul Internaţional« Zino Francescatti » – Aix-en Provence (Franţa) ş.a.

Muzicianul are în palmares mai multe apariţii discografice, printre care Integrala lucrărilor pentru vioară şi orchestră de P. Sarasate, alături de Orchestra Simfonică din Malaga. Din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a câstigat dreptul de folosinţă şi cântă pe o vioară Guarneri del Gesu ce i-a aparţinut lui George Enescu şi se află în patrimoniul Muzeului Naţional George Enescu.

La doar 10 ani pianistul Horia Mihail debuta la Braşov cu Concertul în Re major de Haydn. A urmat cursuri ale Universităţii din Ilinois şi pe cele ale Boston University, unde a fost şi lector universitar. A susţinut recitaluri solistice şi de muzică de cameră pe patru continente şi a cântat cu numeroase orchestre din ţară şi străinătate. Alături de violonistul Alexandru Tomescu şi de violoncelistul Răzvan Suma, sub titulatura « Romanian Piano Trio » a susţinut cinci turnee naţionale de anvergură, iar alături de Alexandru Tomescu a participat la trei turnee « Stradivarius ». Din 2009 este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, luând parte ca solist la turnee în străinătate alături de Orchestra Naţională Radio, precum cel dela Roma (2009), cel dela Expoziţia Mondială dela Shanghai (2010) sau dela Varna Summer Fest (2011). În aprilie 2011, artistul a sustinut un turneu naţional de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat „Pianul Călător”, continuat în 2012 cu un al doilea turneu solo în 22 de oraşe din ţară şila Chişinău. În afară de cele două ediţii cu „Duelul viorilor”, s-a implicat şi în alte proiecte de turnee naţionale camerale intitulate „Cele trei dive”, „Flautul de aur”, alături de muzicieni români de talie internaţională precum Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu, Leontina Văduva, Ion Bogdan Ștefănescu ş.a.

PROGRAMUL RECITALURILOR – Turneul „Duelul viorilor”, ediţia a II-a:

J. Brahms: Scherzo pentru vioară şi pian (Liviu Punaru – Horia Mihail)

B. Smetana:  Aus der Heimat pentru vioară şi pian (Liviu Punaru – Horia Mihail)

Fr. Kreisler: Tambourine chinoise pentru vioară şi pian, op. 3 (Gabriel Croitoru – Horia Mihail)

Ed. Elgar: Salut d’amour pentru vioară şi pian, op. 12 (Gabriel Croitoru – Horia Mihail)

J. Svendsen: Romanţă pentru vioară şi pian, op. 26 (Liviu Punaru – Horia Mihail)

Jenő Hubay: Hejre Kati pentru vioară şi pian op. 32 (Liviu Punaru – Horia Mihail)

D. Şostakovici: Vals din Suita a II-a  (aranjament pentru vioară şi pian de Mugurel Scutăreanu)  (Gabriel Croitoru – Horia Mihail)

P. de Sarasate: Fantezia Carmen pentru vioară şi pian, op. 25 (Gabriel Croitoru – Horia Mihail)

G. Fr. Händel: Sonata pentru două viori şi pian în sol minor, op. 2 nr. 7

S. Prokofiev: Sonata pentru două viori în do major, op. 56

M. Moszkowski: Suita pentru două viori şi pian, op. 71 –  I. Allegro energico

 

 

Organizatori: Radio România Cultural şi Accendo

Eveniment realizat cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional

Partener: Muzeul naţional „George Enescu”

Coproducători: Radio România Regional şi TVR

Sponsori: REVALID, JTI, Zamfirescu, Racoţi, Predoiu – Attorneys at law

Transportat de DACIA

Parteneri : Athenee Palace Hilton, Nissa, Societatea de muzica veche

Parteneri culturali: Casa de cultura a sindicatelor – Galaţi, Teatrul dramatic “Fani Tardini” – Galaţi, Filarmonica de stat din Iaşi, Filarmonica de stat din Bacău, Filarmonica de stat din Piteşti, Orchestrele şi Corurile Radio, Filarmonica de stat din Ploieşti, Filarmonica de stat din Sibiu, Filarmonica de stat din Timişoara, Opera Maghiară din Cluj

Parteneri media : Money Channel, Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Şapte Seri, Observator Cultural, BeWhere, Cultura, Radio France International, artactmagazine, agentia de carte.ro, Liternet, Crazydeal, România liberă, Accente, Style Report, Cocor, Cocor Media Channel

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.