Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Drumul orhideelor, în Retezat

0

Vestea bună pentru turiști e că, în această săptămână, a început repararea drumului spre Poiana Pelegii, Parcul Național Retezat (PNR). Vestea rea e că utilajele drumarilor pot distruge orhideele care cresc în câteva locuri, pe marginea drumului.

Acest lucru l-a îngrijorat și pe botanistul Sretko Milanovic, numit și ”regele orhideelor”, biolog la Muzeul Banatului și membru al Consiliului Științific al PNR.

”Populaţia de orhidee de pe Valea Lăpuşnicul Mare este una din cele mai reprezentative populaţii din partea de vest a României, reprezentânt totodată şi cea mai importantă resursă genetică şi, practic, cel mai important nucleu de bază. Ca atare, consider că trebuie protejată în întregime” argumentează Sretko.

În urma vizitei pe teren și a discuțiilor cu reprezentanții firmei care va face reparațiile, s-a concluzionat că cea mai bună cale de salvare a orhideelor, este mutarea lor.

”Sunt locuri în care orhideele cresc chiar pe marginea drumului și n-au cum să fie ocolite de către utilajele drumarilor, mai ales că, pentru a nu stagna apa pe carosabil, pe unele porțiuni este necesară și decolmatarea șanțurilor de gardă. Singura soluție viabilă este să mutăm orhideele în zone unde nu vor fi distruse” precizează Zoran Acimov, directorul PNR.

”Bulbii trebuie scoși cu multă atenție, având grijă să fie luați împreună cu ciupercile din pământ, cu care trăiesc în simbioză. În caz contrar, orhideele nu vor supraviețui în noua lor casă” ne lămurește Claudia Danău, membră în Consiliul Științific al parcului.

Mai mulți rangeri voluntari, instruiți de către Asociația Rangerilor din România (ARR), vor să ne ajute să salvăm orhideele de pe Lăpușnic. Ajutorul lor este prețios, mai ales că mutarea acestora este un lucru foarte delicat. În 15 iulie, un grup de șapte persoane (angajați la APNR și voluntari ai ARR) merge în Retezat să mute orhideele într-un loc prielnic.

Drumul mult bombănit

lacul bucura retezatTuriștii de week-end, care urcă cu mașinile până la Gura Bucurei se plâng de starea drumului de pe valea Lăpușnicului Mare și au impresia că ”nimeni nu face nimic pentru drumul ăsta”.

Situația e mult mai complexă decât pare. Dacă drumul nu ar fi curățat în primăvara fiecărui an, ar trebui să străbatem pe jos cei 19 km până la Poiana Pelegii. Mașinile n-ar putea circula din cauza grămezilor de pământ, crengi și bolovani, aduse pe carosabil de pâraie și torenți.

Peste trunchiurile de arbori doborâți de furtună de-a curmezișul drumului, ai putea trece doar cu tancul. Personalul de la O S Retezat muncește în fiecare primăvară să facă acest drum forestier practicabil. Drumul e în proprietatea Direcției Silvice Hunedoara (DSH), nu a Administrației Parcului. DSH plătește toate lucrările de reparații și întreținere a drumului. Nu e asfaltat și nici nu e de dorit să fie, ca să nu se ajungă în situația îngrozitoare din Parcul Natural Bucegi. Cunoscând problemele din Bucegi, montaniarzii adevărați declară că nici nu-și doresc să vadă asfalt în Retezat.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.