Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Drept la replică: Situația Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov

0

Ca urmare a reclamației administrative pe care am transmis-o Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov la data de 28 iulie 2020, o zi mai târziu ne-au fost transmise informațiie solicitate.

De asemenea, SCJUB a transmis un comunicat de presă pentru care solicităm dreptul la replică.

Din comunicat se desprinde ideea că solicitările noastre, prin care am încercat să aflăm motivele întârzierii finalizării spitalului modular la termenele anunțate și asumate oficial de către autorități, au la bază un interes politic. Foarte departe de adevăr.

Câteva articole din care reiese clar data începerii construcției și data finalizării:

Interesul nostru privind informarea este unul civic, dată fiind importanța acestui spital pentru salvarea de vieți. Implicarea noastră în acest proiect alături de autorități nu a ținut cont de culoarea politică, mai mult decât atât, în toate comunicările noastre publice am afirmat fără echivoc felul exemplar prin care autoritățile au venit alături de noi în această inițiativă.

Semnele de întrebare au apărut în momentul în care conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență, de la data de 27 aprilie 2020 (data emiterii autorizației de construire) până la data de 5 mai 2020, nu a demarat nicio formă de contractare în vederea execuției. Fapt ce ne-a consternat, dată fiind necesitatea, starea de urgență în care ne găseam la momentul respectiv, în condițiile în care, de la prima întâlnire (7 aprilie 2020) o echipă complexă de voluntari a muncit zi și noapte pentru a preda cât mai repede proiectul. În data de 5 mai, stupefacție. Ni s-a spus de către șeful departamentului de achiziții al Spitalului Județean că există în discuție o altă soluție care prevedea fundații continue și construcții metalice, ceea ce ar fi implicat reluarea procesului de proiectare, bugetare, autorizare. Acest lucru nu însemna doar că eforturile noastre au fost inutile, ci, mult mai important, o întârziere majoră a întregului proiect. Cât de naiv să fii să nu te întrebi ce este în spatele acestei situații?

În urma acestei discuții am solicitat o întâlnire de lucru cu toate autoritățile implicate, concluzia fiind că se va merge pe soluția inițială.

Imediat după această ședință Spitalul Județean lansează procedura de atribuire a contractului de lucrări de construire prin negociere fără publicare prealabilă, la care invită în data de 6 mai 2020, trei companii potențial ofertante, conform procesului verbal nr 13440/13.05.2020. Cinci zile mai târziu, o a patra cerere de ofertă este trimisă către o Asociere de firme, aceleași care ofertaseră individual anterior stabilirii oricărei proceduri și care luaseră parte și la procesul de soluții tehnice, acestora punându-li-se la dispoziție un caiet de sarcini incomplet. Am participat, prin reprezentantul Fundației Hera, ca observatori la deschiderea ofertelor și am semnat procesul verbal fără obiecții privind procedura. Da, surpriza a fost mare, aflând prețurile, în condițiile în care prețul Asocierii de firme era cu 25% mai mic decât cea mai mică ofertă acceptată în licitație, aceștia depunând oferta cu 2 minute după expirarea termenului.

Procedural, totul este acoperit ca la carte. Dar, pentru că discuția merge în direcția integrității morale, întrebările pe care ni le punem sunt altele:

  1. Ai știință de faptul că sunt firme care deja au depus ofertele și le trimiți invitația la 5 zile diferență față de data la care ai trimis-o celorlalți ofertanți. Creezi un dezavantaj competitiv?
  2. Ai știință de faptul că aceste firme au participat la întreg procesul de soluții tehnice și financiare într-un mod transparent. În ciuda acestui fapt, nu consideri că este în interesul spitalului ca acestea să fie parte în procesul de atribuire, păstrând același principiu al transparenței?
  3. Ai știință de faptul că firmele au deja experiență în consturirea unui spital similar (cel de la Elias). Nu este în interesul spitalului să invite în licitație firme care au demonstrat competență, calitate și respectarea termenelor?

Și dacă nu vorbim doar despre interesul spitalului în atribuirea contractului, pentru că la urma urmei nu spitalul este beneficiarul direct al acestui proiect, atunci nu era în interesul oamenilor, al medicilor care vor lucra în acest spital modular și inclusiv al banului public, asigurarea unui proces transparent, nediscriminatoriu și echitabil? Ne întrebăm.

În comunicatul de presă, precum și în răspunsul trimis Fundației HERA, Spitalul Județean justifică întărzierile demarării construcției, spunând că în intervalul 15 mai – 22 iunie, a încheiat contractul pentru dirigenție de șantier, a achitat taxe, a obținut autorizarea tăierii unor arbori, decuplarea unor stâlpi. Rămâne la latitudinea opiniei publice să aprecieze valoarea acestor justificări. Înțelegem de ce a cauzat atâta deranj această întrebare, dar interesul fundației este acela de a păstra transparența, un principiu pentru care există o datorie legală și morală a autorităților.

Considerăm că este josnic și lipsit de considerație față de cadrele medicale angajate în lupta anti-Covid, față de care noi avem tot respectul, ca partea administrativă a spitalului să se ascundă în spatele lor prin auto-victimizare și fugă de răspundere. Cadrele medicale din linia întâi nu au fost parte din nicio discuție, decât aceea care privește sănătatea și dreptul lor de a-și desfășura activitatea într-un mediu sigur și conform tuturor normelor, cu respectarea tuturor procedurilor de care am ținut cont în proiectarea acestui spital, la care și-au adus aportul în mod direct.

Atragem de asemenea atenția managementului spitalului că unitatea modulară va avea 27 de paturi, nu 28 cum au comunicat. Astfel încât, să poată calcula corect bugetul final. De asemenea, locul în care a fost amplasată unitatea modulară reprezintă o alegere a autorităților care au ținut cont că resursa umană necesară deservirii noii unități medicale se găsește la Spitalul Județean, conform declarațiilor lor.

Înțelegem din finalul comunicatului că spitalul nu va fi funcțional nici măcar la finalul lunii august, deși la un moment dat autoritățile anunțau că s-au ocupat în paralel de achiziționarea echipamentelor medicale necesare dotării.

Deși a durat aproape o lună și jumătate să obținem aceste răspunsuri în mod instituțional, doar în ultimă instanță, vâzând că nu obținem nici un răspuns apelând la un comunicat de presă, ne declarăm totuși mulțumiți că le primim chiar și acum, chiar dacă într-un mod belicos, acuzator, auto-victimizator.

Vom trece cu vederea afirmația calomnioasă a reprezentanților Spitalului Județean, conform căreia relațiile personale ar demonstra ceva și atragem atenția că Fundația HERA este o organizație nonguvernamentală, apolitică, indiferent de membrii acesteia, toate acțiunile întreprinse de noi urmărind scopul pentru care a fost înființată, și anume de a fi în sprijinul oamenilor. Cu oameni, pentru oameni!

Președinte Fundația HERA
Camelia Clem

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.