Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Dezbaterea privind „Campania de repornire a Mocăniţei din Valea Hârtibaciului”

0

Dezbaterea privind „Campania de repornire a Mocăniţei din Valea Hârtibaciului” a avut loc joi, 10 octombrie 2013, începând cu ora 15, în ceainăria Cărtureşti din Bucureşti


IMG_0045

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Mioritics în parteneriat cuATU – Asociaţia pentru Tranziţia Urbană, în contextul proiectului VIVA EASTPART– “Valorizarea centrelor istorice prin îmbunătăţirea capacităţii de management pentru localităţi de mici dimensiuni aflate în zona parteneriatului Estic”, finanţat de către Uniunea Europeană, prin programul EuroEast Culture Programme şi a proiectului “Salvarea Mocăniţei de pe Valea Hârtibaciului” realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank si administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

La dezbatere au luat parte reprezentanți ai Asociației Mioritics, Asociației pentru Tranziția Urbană, Direcției Județene pentru Cultură Sibiu, AIDER (Asociația Inovativă pentru Dezvoltare Rurală), Clubului Feroviar, companiei Detente Consultants SRL, GAL microregiunea Hârtibaciu, Primăriei Agnita, Universității de Arthitectură și Urbanism “Ion Mincu” București, CPCP Studio, WWF Romania, AIR, ICOMOS RO, AER (Asociația pentru ecoturism din România), SAAF (SA Rail Assets Management Co.).

Campania are drept scop trecerea șinelor de cale ferată din proprietatea CFR în cea a comunităților locale. Dezbaterea a adus în discuție statutul juridic al liniei de cale ferată, a terenului și a construcțiilor aferente, precum și propunerea pentru repunerea în funcțiune a mocaniței. În momentul de față trenul mocănița din Valea Hârtibaciului se află în proprietatea CFR/SAAF (proprietate publică a statului român).

Printre problemele prezentate în cadrul întâlnirii s-au semnalat următoarele: toate liniile de cale ferată cu encartament îngust din România sunt puse sub sechestru, iar pentru mocănița din Valea Hârtibaciului nu există un document oficial care să clarifice cine este administratorul acesteia.

În urma discuțiilor s-a ajuns la concluzia că transferul liniei de cale ferată se poate face atât către consiliile locale sau consiliul județean, cât și către alți actori interesați din sectorul privat, cu menționarea în contract a trei condiții esențiale: conservarea liniei, realizarea de investiții și menținerea destinației liniei. Pentru ca transferul să fie posibil, trebuie clarificat până la finalul acestui an statutul juridic și administrativ al mocăniței.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.