Dezbaterea privind „Campania de repornire a Mocăniţei din Valea Hârtibaciului”

0

Dezbaterea privind „Campania de repornire a Mocăniţei din Valea Hârtibaciului” a avut loc joi, 10 octombrie 2013, începând cu ora 15, în ceainăria Cărtureşti din Bucureşti


IMG_0045

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Mioritics în parteneriat cuATU – Asociaţia pentru Tranziţia Urbană, în contextul proiectului VIVA EASTPART– “Valorizarea centrelor istorice prin îmbunătăţirea capacităţii de management pentru localităţi de mici dimensiuni aflate în zona parteneriatului Estic”, finanţat de către Uniunea Europeană, prin programul EuroEast Culture Programme şi a proiectului “Salvarea Mocăniţei de pe Valea Hârtibaciului” realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank si administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

La dezbatere au luat parte reprezentanți ai Asociației Mioritics, Asociației pentru Tranziția Urbană, Direcției Județene pentru Cultură Sibiu, AIDER (Asociația Inovativă pentru Dezvoltare Rurală), Clubului Feroviar, companiei Detente Consultants SRL, GAL microregiunea Hârtibaciu, Primăriei Agnita, Universității de Arthitectură și Urbanism “Ion Mincu” București, CPCP Studio, WWF Romania, AIR, ICOMOS RO, AER (Asociația pentru ecoturism din România), SAAF (SA Rail Assets Management Co.).

Campania are drept scop trecerea șinelor de cale ferată din proprietatea CFR în cea a comunităților locale. Dezbaterea a adus în discuție statutul juridic al liniei de cale ferată, a terenului și a construcțiilor aferente, precum și propunerea pentru repunerea în funcțiune a mocaniței. În momentul de față trenul mocănița din Valea Hârtibaciului se află în proprietatea CFR/SAAF (proprietate publică a statului român).

Printre problemele prezentate în cadrul întâlnirii s-au semnalat următoarele: toate liniile de cale ferată cu encartament îngust din România sunt puse sub sechestru, iar pentru mocănița din Valea Hârtibaciului nu există un document oficial care să clarifice cine este administratorul acesteia.

În urma discuțiilor s-a ajuns la concluzia că transferul liniei de cale ferată se poate face atât către consiliile locale sau consiliul județean, cât și către alți actori interesați din sectorul privat, cu menționarea în contract a trei condiții esențiale: conservarea liniei, realizarea de investiții și menținerea destinației liniei. Pentru ca transferul să fie posibil, trebuie clarificat până la finalul acestui an statutul juridic și administrativ al mocăniței.

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează