Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Despre conservarea și restaurarea patrimoniului cultural, pe înțelesul elevilor

0

Asociația Renascendis organizează în perioada mai – iunie 2017 o serie de ateliere interactive despre restaurarea și conservarea patrimoniului cultural adresate elevilor de gimnaziu și liceu din Țara Făgărașului, în cadrul proiectului Mici conservatori, mici restauratori, finanțat de Fundația Comunitară Țara Făgărașului prin Fondul Științescu.

teste la Soars

Proiectul Mici conservatori, mici restauratori își propune să facă o legătură între materiile chimie, fizică, biologie și domeniul conservare – restaurare a patrimoniului cultural mobil și imobil. Aproximativ 50 de liceeni din Făgăraș și 100 de elevi de gimnaziu de la cinci școli din mediul rural din Țara Făgărașului vor afla și experimenta cum noțiunile teoretice de la ora de chimie, fizică sau biologie au aplicații în domeniul protejării patrimoniului cultural.

Activitățile proiectului includ o serie de excursii la monumentele locale (bisericile fortificate din comunele Bruiu, Cârța, Cincu, Șoarș, iar în Făgăraș la biserica brâncovenească, biserica evanghelică, biserica reformată, biserica catolică, sinagogă, cimitirul evreiesc, Cetatea Făgărașului etc.), unde elevii, îndrumați de echipa de proiect și de cadre didactice, vor face observații și măsurători privind temperatura, umiditatea, lumina, radiațiile ultraviolete etc. și vor colecta probe.

Vizitele pe teren vor fi urmate de laboratoare tematice, unde elevii vor avea ocazia să folosească microscoape și alte aparate de investigare și măsură profesionale și semi-profesionale (umidometru, luxmetru, termohigrograf, telemetru, ph-metru, aparat de măsurare a culorilor etc.) pentru a analiza probele colectate.

 

Mai mult, folosind ca exemple practice obiecte din colecția de artă transilvăneană a Asociației Renascendis (pictură, ceramică, textile, sticlărie, podoabe, fotografii, cărți și documente vechi), elevii vor învăța să aplice metode corecte pentru a prelungi viața propriilor obiecte vechi de acasă.

Dincolo de scopul de a-i introduce pe elevi în lumea restaurării prin intermediul activităților interactive și folosind tehnologie modernă de investigație și măsură, indisponibilă ca dotare uzuală a laboratoarelor școlare, și totodată de a-i ajuta să-și fixeze anumite noțiuni teoretice de fizică, chimie și biologie, miza pe termen lung a proiectului este de a construi o relație între patrimoniu și comunitate, de a implica tinerii în gestionarea problemelor pe care le are patrimoniul în România.

Asociaţia  Renascendis  este  o  organizaţie  neguvernamentală  nonprofit ale cărei obiective sunt: protejarea, conservarea, restaurarea, recuperarea, promovarea şi reutilizarea patrimoniului cultural material şi imaterial, mobil şi imobil din Transilvania, ajutorarea comunităţilor rurale şi urbane slab dezvoltate în procesul de refacere economică, socială şi dezvoltare sustenabilă, precum şi sprijinirea tinerilor – în special a studenţilor şi cercetătorilor debutanţi în demersurile lor de specializare profesională.

Asociația Renascendis își desfășoară activitatea în satul Felmer, comuna Șoarș, județul Brașov, unde a preluat în administrare ansamblul bisericii evanghelice fortificate, clădirea fostei şcoli evanghelice şi fosta casă parohială evanghelică, pentru a le restaura, moderniza şi reutiliza în beneficiul comunităţii locale şi pentru propriile proiecte.

http://renascendis.blogspot.ro

www.facebook.com/Renascendis

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.