Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

SIBIU: Despre cinemaul bulgar: furt intelectual și cenzură în comunism și în prezent

0

După ce a stârnit controverse internaționale, iar Centrul Național de Film Bulgar a încercat, fără succes, interzicerea proiecției lui la Astra Film Sibiu 2014, documentarul Unchiul Tony, cei trei proști și serviciile secrete / Uncle Tony, Three Fools and the Secret Service poate fi vizionat miercuri, 15 aprilie 2015 la Cinemateca Astra Film.

Sursa: comunicat de presa Cinemateca Astra Film

Filmul transpune pe ecran viața lui Antony Trayanov, regizor de animație care s-a format în perioada comunismului și care a dat viață unuia dintre cele mai cunoscute personaje de animație din Bulgaria, deși a trăit cea mai mare parte a timpului în anonimat.

big_eaebdbc721df42399eb6f0d93c698dcb

De succesul personajului Suncho / Somnorosul din celebrul show de televiziune bulgar ”Noapte bună copii” creat de Trayanov s-a bucurat Donio Donev, recunoscut în perioada sovietă ca figură marcantă a cinematografiei bulgare și acuzat după căderea regimului că a colaborat cu Serviciile Secrete. În anii comunismului, Donev a fost răsplătit cu nenumărate premii pentru ”creația sa” și a călătorit în întreaga lume, în timp ce lui Trayanov i s-a interzis să lucreze la filme proprii sau să călătorească în afara Bulgariei.

Deși inițial Mina Mileva și Vesela Kazakova, autoarele filmului, au conceput proiectul ca un documentar biografic, a sfârșit, în cele din urmă, drept un film politic, reprezentând cazul particular al unui om care a luptat împotriva sistemului. Din acest motiv, Centrul Național de Film Bulgar a dorit și a reușit în unele cazuri să interzică proiecția documentarului în festivaluri internaționale de profil.

Unchiul Tony, cei trei proști și serviciile secrete / Uncle Tony, Three Fools and the Secret Service este proiectat miercuri, 15 aprilie, de la ora 19:00 la sala Astra Film Cinema din Piața Mică, nr. 11. Biletele se pun în vânzare cu 30 de minute înaintea începerii proiecției. Informații și rezervări la tel: 0751.166.516

Cinemateca Astra Film este organizată de Astra Film, CNM Astra și Consiliul Județean Sibiu.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.