Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

DESCOPERITI ROMANIA cu Romfilatelia: Transilvania

0

Sursa: www.romfilatelia.ro

Inconjurata de muntii Carpati, Transilvania – Terra Ultrasilvana sau „tara de dincolo de paduri” – reprezinta teritoriul in care statul dac, sub conducerea Regelui Burebista a cunoscut cea mai infloritoare perioada din istoria daco-getilor, constituind totodata prin organizare si extindere a teritoriului premisele formarii viitoarelor teritorii romanesti.

De-a lungul vremii, pe teritoriul Transilvaniei s-au stabilit unguri, germani, secui, sasi, armeni, evrei, arhitectura din aceasta zona reflectand vizibil caractere apartinand fiecarei etnii. Stilurile reprezentate de edificii civile, militare ori religioase, imbina armonios caracteristicile diferitelor culturi si civilizatii.

 

Trecutul plin de istorie, frumusetea aparte a zonelor, comorile naturale ofera oricui patrunde in acesta lume o imagine unica a naturii si spiritualitatii oamenilor apartinand acestor locuri.

Transilvania_M

Clujul a fost pentru multe secole un foarte important centru economic si cultural al Transilvaniei. Dupa ridicarea sa la rangul de oras (civitas) la inceputul secolului al XIV-lea, acesta s-a dezvoltat foarte rapid atat din punct de vedere urbanistic si politico-administrativ cat si din cel al mestesugurilor, comertului si culturii.

Un elocvent martor al istoriei orasului este prezent in arhitectura bisericii Sfantul Mihail, care este si astazi unul dintre edificiile reprezentative ale orasului. Biserica a fost ridicata prin eforturile materiale ale orasenilor, pe timpul a aproximativ 13 decenii, santierul incepand in prima jumatate a secolului al XIV-lea si incheindu-se la mijlocul secolului urmator. Stilistic, ea poarta amprenta goticului matur, sever si monumental si al goticului tarziu, flamboyant si este alcatuita dintr-un cor cu capele laterale si trei nave inegale. Inaltul turn care domina fatada vestica a edificiului a fost ridicat in forma sa actuala, neo-gotica, la mijlocul secolului al IX-lea. Biserica nu se remarca printr-o decoratie bogata, dar impresioneaza prin echilibrul proportiilor si prin spatiul interior armonios si aerat, un exemplu reprezentativ al goticului transilvanean.

Pe latura de sud a bisericii, in larga piata centrala a orasului, a fost dezvelit in anul 1902 grupul statuar Matei Corvin. Soclul acestuia reproduce un bastion al cetatii pe zidul caruia se ridica maiestuos statuia ecvestra a regelui de origine romana Matei Corvin, primind omagiul celor mai importanti dregatori ai sai.

Viscri este una dintre asezarile sasesti din zona de sud a Transilvaniei care pastreaza aspectul tipic al acestor localitati: retele regulate de strazi, cu fronturi compacte alternand cu fatadele caselor avand ziduri imprejmuitoare inalte, grupate strans in jurul bisericii situate in mijloc. Aceasta din urma a constituit timp de secole centrul vietii spirituale si obstesti a comunitatii locale, loc de rugaciune, ajutor si refugiu si martor al tuturor evenimentelor sale importante.

Biserica fortificata din Viscri a fost construita pornind de la structura unui edificiu de cult mai vechi, o biserica romanica, si este rezultatul a numeroase extinderi, completari si modelari succesive pe parcursul secolelor XIV-XVIII. Astazi, ansamblul fortificat este compus din biserica cu un cor, sala si turn inalt pe fatada vestica, un prim zid de incinta cu turnuri si bastioane si un al doilea zid de incinta pastrat partial.

Unicitatea monumentului consta in raspunsul din punct de vedere arhitectural la dubla utilizare destinata atat serviciilor religioase cat si apararii in caz de pericol, rezultatul fiind un ansamblu perfect echilibrat formal si functional. Valoarea arhitecturala si culturala deosebita a determinat includerea sa in 1999 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Natura si istoria se regasesc in frumoasele plaiuri ale Transilvaniei intr-o armonizare de exceptie, constituind o evidenta particularitate a teritoriului Romaniei. Se remarca pregnant trainicia traditiilor, a dragostei fata de trecut, a respectului pentru pastrarea mostenirilor istorice si a spiritualitatii. Foarte frumos exprima in cuvinte Printul Charles cele afirmate: „Ce imi place laRomania este caracterul sau atemporal, remarcabil, desprins parca din povestile copilariei. Ca o intoarcere in timp… In general, oamenii isi doresc sa apartina, sa se identifice cu natura. Sistemul cultural uman este foarte important, fiind cel care se afla in directa legatura cu aceasta. Atare sentiment se afla in noi, iar noi il negam, il indepartam, incercam sa ne convingem ca nu conteaza, ca este irelevant. Dar nu este deloc irelevant. Hraneste sufletul si inima. Asta iti face, pana la urma, Romania.”

Casa de oaspeti din Valea Zalanului, judetul Covasna a fost amenajata incepand din anul 2008 cand Printul Charles al Marii Britanii a achizitionat aici un vast domeniu. Inca din 1998 cand Alteta Sa a vizitat Transilvania pentru prima data, a ramas profund impresionat de peisajul si cultura sa, apreciind modul de viata al locuitorilor care a supravietuit trecerii timpului. Pentru a proteja si valorifica potentialul cultural al zonei a promovat turismul sustenabil si recuperarea arhitecturii traditionale.

Transilvania, tara de dincolo de paduri, va invita sa o vizitati!

 

Aducem multumirile noastre Contelui Tibor Kalnoky pentru sprijinul acordat la realizarea acestei emisiuni.

Data de aparitie: 15.03.2013

CARACTERISTICI TEHNICE COMPLETE

Pentru comenzi, va rugam sa va adresati societatii specializate in comertul filatelic, Romfilatelia, la urmatoarele coordonate:

Adresa: Str. Fabrica de Chibrituri, nr. 28, 050183, Bucuresti, ROMANIA
Tel.: + 40 21 336 93 92/+ 40 21 336.93.46
Fax: + 40 21 337 24 48
E-mail: office@romfilatelia.ro

Web site: www.romfilatelia.ro

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.