Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

De pe coasta de Est a Americii pe şantierul Habitat din Dezmir

0

În această săptămână, de luni, 3 septembrie până vineri, 7 septembrie 2012, echipa internaţională Vega Smart, compusă din nouă americani de pe Coasta de Est a Americii, vor continua lucrările la noua locuinţă a tinerei familii Adrian şi Ancuţa V., în satul Dezmir, judeţul Cluj. 

Membrii echipei Vega Smart, cu vârste cuprinse între 21 şi 57 de ani, au venit prin programul internaţional de voluntariat al Habitat for Humanity – Global Village. Ei s-au cunoscut doar la formarea acestei echipe, fiecare provenind dintr-un alt mediu şi având altă meserie, fie profesor, barman, salvamar, bucatar, specialist în marketing sau din domeniul forţelor armate.

Liderul echipei Vega Smart, Liza Vega Smart, lucrează la Habitat for Humanity International din anul 2007. De atunci, Liza a construit nu numai în Statele Unite, ci a fost lider de echipe în El Salvador, Brazilia şi Fiji, iar acum a venit pentru prima oară în România. Ea crede că oamenii pot fi inspiraţi nu numai de ceea ce văd, dar şi de oamenii pe care îi cunosc.

Gândindu-se la experienţa pe care o va avea în Cluj, Liza a spus: „Echipa noastră a venit în Cluj pentru a construi o locuinţă pentru o familie vrednică şi pentru a învăţa mai multe despre România şi Cluj-Napoca. Până acum, toată lumea a fost foarte amabilă iar împrejurimile sunt foarte frumoase. Deja îmi doresc să revin în aceste locuri”.

Cei nouă americani vor contribui cu 360 de ore de voluntariat la locuinţa familiei V. În cele cinci zile efective de lucru, ei vor lucra la montarea polistirenului pe exterior şi la aplicarea primului strat de tencuială.

 

„Echipa Vega Smart este o echipă „deschisă” – aceşti voluntari au aplicat benevol la programul de voluntariat Global Village. Ei încearcă să facă o diferenţă în viaţa unei familii în nevoie, pentru condiţii mai bune de locuire, pentru a avea o experienţă culturală nouă şi amintiri memorabile” – a declarat Ionuţ Sâmpetrean, Director Executiv al Habitat for Humanity Cluj.
 
Adrian şi Ancuţa V. locuiesc împreună cu cei doi copii mici  într-un spaţiu de 20m2, închiriat de la prieteni, o bucătărie de vară transformată de cei doi soţi în dormitor, cu un hol mic şi o baie improvizată. Pereţii sunt umezi, iar în încăpere se simte un permanent miros de igrasie. Nu au vrut să accepte că acesta este viitorul lor şi au concesionat de la primărie un teren în localitatea Dezmir, la 12 km de Cluj-Napoca şi, cu puţinele economii, au ridicat fundaţia viitoarei locuinţe. Când au rămas fără resurse, în 2011, familia a intrat în programul de construcţie al  Habitat Cluj.Habitat Cluj a demarat proiectul „Primii paşi spre ACASĂ!” în aprilie 2012. Până în acest moment noua casă este construită în proporţie de 45%. La construcţia acestei locuinţe au contribuit patru echipe internaţionale din Norvegia, Irlanda de Nord, Marea Britanie, o echipă ai cărei membri au provenit din şapte ţări europene şi o echipă naţională de la compania Lafarge România. Până la sfârşitul acestei săptămâni se doreşte ca locuinţa să fie finalizată în proporţie de 50%.

***
Habitat for Humanity este o organizaţie non-profit, a cărei misiune este să elimine lipsa de adăpost şi locuirea sărăcaciosă a persoanelor din întreaga lume. La nivel global, Habitat for Humanity a construit şi reabilitat peste 500.000 de locuinţe pentru 2.5 milioane de persoane din 80 de ţări de pe întreg globul. Habitat for Humanity România a ajutat, până în acest moment, peste 2.300 de familii, prin intermediul celor 7 filiale active ale sale din judeţele: Bihor, Cluj, Bacău, Dolj, Argeş, Prahova şi Suceava. La nivel local, în cei 13 ani de activitate Habitat for Humanity Cluj a ajutat 436 de familii, respectiv 984 de persoane prin programele de construcții, renovări și reabilitări, prin construirea a 76 de locuințe în 5 comunități și prin renovarea, reabilitarea și izolarea termică a 360 de locuințe. Mai mult, peste 3.300 de voluntari locali și internaționali au lucrat pe șantierele Habitat Cluj.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.