Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cursuri de animatori in Retezat

0

Un număr de 12 adulţi s-au adunat între 17-22 iunie, la Centrul de vizitare Nucşoara- Parcul Paţional Retezat, ca să înveţe cum pot să devină animatori în ariile protejate, pentru programele destinate copiilor.

Instruirea este organizată şi susţinută financiar de către Propark – Fundaţia pentru Arii Protejate, WWF România, Charente Nature din Franţa, Administraţia Parcului Naţional Retezat şi Fundaţia Potaissa din Turda.

Participanti de la 3 parcuri naţionale (Munţii Maramureşului, Retezat, Buila Vânturariţa), 4 ONG-uri, un custode de arie protejată. Traineri: Alexandre Dutrey şi Mathieu Dorfiac- animatori pentru natură profesionişti, de la organizaţia „Charente Nature” din Angouleme, Franţa şi Alin Roşca de la Fundaţia Potaissa. Cursul se desfăşoară în limba engleză.

Animatorii sunt un fel de clowni?

Amândoi te fac să trăieşti emoţii, dar…
Un clown te face să râzi de el, fără ca tu să participi la numărul lui.
Un animator te face să înveţi,  distrându-te împreună cu el, fiind şi tu „actor în spectacol”. De la un animator bun înveţi tot timpul ceva, chiar dacă aparent totul e o joacă.
Când eşti cu un clown, te uiţi doar la el.
Când eşti cu un animator în natură, acesta te face să te uiţi în jur şi să observi lucruri pe care nu le-ai mai văzut sau le-ai văzut, dar nu le-ai dat absolut nicio atenţie. Un simplu muşuroi de furnici poate deveni un loc fascinant, plin de poveşti adevărate şi  interesante despre locuitorii lui, munca pe care o fac, felul în care arată casa furnicilor, despre relaţia dintre regină şi supuşii ei, despre…
Un animator bun ştie să transforme limbajul şi informaţia ştiinţifică în ceva accesibil şi foarte atractiv.

Poate fi oricine animator pentru natură?
„Există nişte condiţii pe care trebuie să le îndeplinească un animator bun: să aibă suflet de copil chiar dacă în certificatul de naştere scrie altceva; imaginaţia lui să se poată lua la întrecere cu imaginaţia celor mici; să îi placă să lucreze cu copiii şi tinerii şi să empatizeze cu ei; să fie în stare să câştige respectul şi încrederea copiilor şi tinerilor; să ştie multe lucruri şi să nu se oprească din învăţat altele noi.„ prof. Alin Roşca- Fundaţia Potaissa- Turda

„Animaţia pentru natură este o activitate cu obiective educaţionale, care face posibilă aprecierea de către publicul larg a bogăţiilor pe care le oferă o arie naturală protejată din punctul de vedere al florei, faunei, habitatelor, prin descoperirea înţelesurilor, relaţiilor şi necesităţilor specifice locului.”
Horaţiu Popa- Asociaţia Ecouri verzi- Cluj

Informaţii suplimentare despre curs:
Alin Roşca-  potaissa@potaissa.org   0744.678.674;  Horaţiu Popa- popaehoratiu@yahoo.com; 0745397655

www.propark.ro; www.charente.nature.free.fr ; www.retezat.ro; www.potaissa.org

Florina Crişan- PR APN Retezat

ANIMATÓR, -OÁRE, animatori, -oare, adj., s.m. şi f. (Persoană) care însuflețește, iniţiază o activitate, o acţiune. ♦ (Persoană) care animă un spectacol de varietăţi, creând atmosfera. ♦ (Numai s.f.) Femeie de moravuri uşoare care însoţeşte pe un bărbat într-un local de consum.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.