Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cultura a invadat centrul Brasovului!

0

Bohemian Square – Festival de Cultura Urbana, editia a III-a

Intre 21-23 august a avut loc la Brasov evenimentul Bohemian Square, cel mai complex festival de cultura urbana din zona de centru a tarii, reinterpretand spatiul urban al Pietei Sfatului si Pietei Enescu si aducand arta la fiecare pas.
A treia editie a festivalului Bohemian Square a incantat peste 8.000 de brasoveni si de turisti, prin complexitatea programului adus la viata de peste 150 de artisti, arhitecti, designeri si muzicieni din tara si de peste hotare.
Bohemian Square 2015 - Brasov (1)

Bohemian Square 2015 - Brasov (2)

Bohemian Square 2015 - Brasov (3)

Bohemian Square 2015 - Brasov (4)

Ce a fost nou la editia aceasta?

Cele doua sectiuni in premiera, Instalatiile arhitecturale interactive si Expozitia de design romanesc contemporan au adus arta si arhitectura in mijlocul publicului avid de cultura si noutate. Acestea au dezvaluit o lume a tinerilor artisti, plini de viziune creatoare, care sa ii inspire pe vizitatorii festivalului sa isi infrumuseteze viata in mod inedit. Totodata, initiativa Asociatiei Bohemian, le-a oferit tinerilor designeri si arhitecti incredere si sansa de afirmare in fata unui public numeros.

Rezultatul concursului de Instalatii arhitecturale a constat in aducerea la viata a unor idei de reinterpretare a spatiului public in mod creativ si interactiv. Sub umbrela temei „Ferestre”, acestea au subliniat misiunea festivalului de a largi orizonturile comunitatii prin aprecierea artei si exprimarea prin arta.
Harmony on Memory de exemplu, expusa in Piata G. Enescu reprezinta un culoar, un spatiu de trecere sau o fereastra din trecutul memoriei spre sentimentul actual pe care il receptam. Complexitatea instalatiei este redata prin micile obiecte ce o compun, astfel memoriile fiecarui obiect se transpun in sufletul nostru. Facand trecerea la prezent, instalatia DanceBox, ii invita pe trecatori sa intre pe rand intr-o incapere creata de artist, si sa savureze un moment de exprimare prin dans si interactiune cu artistul. „Vibratie…Ca un cer senin!”- sunt doar cateva dintre impresiile descrise de participanti pe panoul de aprecieri la iesirea din DanceBox.

Festivalul a asigurat accesul la talente internationale. Astfel, expozitia de arta fotografica a portughezului de renume international, Andre Vicente Goncalvez, a adus in fata vizitatorilor ferestre din intreaga lume, creand impresia de apropiere de lumi indepartate, diverse, dar pline de culoare. Artistul marturiseste ca a fost atras de nenumarate ferestre din Brasov, facand sute de poze pentru a-si continua colectia „Ferestrele Lumii”.
Prin ferestrele internationale dar si locale, larg deschise, au ajuns la inimile publicului ritmurile muzicale de world music, jazz fusion si teatro beats ale trupei Meszecsinka (Ungaria), respectiv energia balkan-teatro-disco a trupei Szempol (Romania).

Ineditul a atins cote maxime prin manifestarile artistice in timp real condimentate cu interactivitate si inspiratie pusa in practica. Trecatorii au putut admira si chiar contribui la crearea unor lucrari de arta pe un autobuz si pe un autoturism. Gratie acestor interventii, spiritul Bohemian Square va fi raspandit in continuare in oras, inspirand atat participantii la trafic cat si calatorii care vor circula cu autobuzul boem, pe linia 51. Cele doua lucrari realizate pe autobuz ne transmit pe de o parte ideea ferestrei spre si dinspre univers, si dinamismul unei lumi pozitive, mereu in miscare, la care calatorii se imbarca zi de zi.
Pentru a demonstra ca arta este la fiecare pas, o oglinda din Piata Sfatului le-a transmis trecatorilor ca ei sunt arta, tocmai in ideea ca tot ceea ce este frumos, unicat, este o opera de arta care merita apreciata.
Mii de oameni s-au bucurat de pata de culoare adusa de Bohemian Square in centrul istoric, prin deja emblematica bolta colorata a Bohemian Lounge-ului. In Piata Sfatului, acestia au savurat o carte buna si au admirat frumusetea orasului, relaxandu-se pe zeci de perne si pufuri colorate.

„Consideram ca ne-am atins scopul si am reusit sa starnim apetitul comunitatii locale pentru arta si cultura in toate formele ei. Am oferit surse de inspiratie, impulsuri de creativitate si multa voie buna. In plus, ne-a bucurat sa observam ca festivalul a impresionat si turistii internationali, pentru care o astfel de initiativa este un motiv de revenire in zona Brasovului.” sustine Szidonia Balint, Presedinte al Asociatiei Bohemian.

Asemenea unui start-up, astfel de initiative au nevoie de sustinere si dedicare. Pentru ca au apreciat conceptul festivalului si viziunea asociatiei, Bohemian Square a reusit sa mobilizeze zeci de voluntari, fara de care implementarea proiectului nu ar fi fost posibila. „Apreciem aceasta dovada de responsabilitate civica a comunitatii, fapt care ne-a si intarit convingerea ca festivalul nostru raspunde la o reala nevoie de evenimente cu substanta, care sa aduca plus-valoare,” mentioneaza Szidonia Balint.

In fapt, despre asta este festivalul Bohemian Square: despre multiculturalism, schimbare pozitiva in comunitate, initiativa si interactivitate.
Festivalul Bohemian Square, in parteneriat cu Primaria Municipiului Brasov, sustine candidatura Brasovului la titlul de Capitala Europeana a Culturii. Prin reinterpretarea valorilor existente intr-o maniera contemporana, evenimentul ofera un cadru generos pentru alinierea la circuitul cultural european.
Asociatia Bohemian multumeste tuturor sustinatorilor, partenerilor si voluntarilor pentru ajutorul oferit si pentru dinamismul si deschiderea de care au dat dovada!

Despre Asociatia Bohemian

Observand nevoia acerba de educare si acces la cultura, am ales sa organizam un eveniment complex numit Bohemian Square – Festival de Cultura Urbana. Aducand laolalta forme diverse de arta, ne dorim sa starnim apetitul cat mai multor oameni pentru cultura. In aceasta misiune, aliati ne sunt artisti cu un potential imens de a infrumuseta spatiul urban si, implicit, viata locuitorilor si a turistilor brasoveni. Urmariti-ne pe http://bohemiansquare.ro.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.