Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Copiii se pregătesc să devină rangeri la Nucșoara

0

Un grup de 12 copii din comunele Sălașu de Sus și Râu de Mori vor învăța despre Parcul Național Retezat și munca rangerilor, în perioada 11-17 august, anul acesta. Dacă se vor dovedi interesați și activi, ei vor putea deveni rangeri juniori. Școala micilor rangeri va avea ca bază Centrul de vizitare Nucșoara.

Asociația Rangerilor din România (ARR) și Administrația Parcului Național Retezat (APNR), încep luna aceasta programul Natură pentru copii. Aceasta presupune să-i înveți pe copii să respecte și să protejeze natura, nu într-o sală de clasă, ci chiar în mijlocul naturii. Micii beneficiari sunt elevi de gimnaziu, cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani.

Doamna Mariana Petrescu, mama lui Cătălin, unul dintre copiii care vin la Nucșoara, ne-a spus cu lacrimi în ochi:  ”Nu putea nimeni să-i facă o mai mare bucurie băiatului meu. N-am avut niciodată  posibilitatea să-l trimitem nicăieri, nici măcar în excursie să vadă și el cum e prin lume”.

Credem că lui Cătălin și celorlalți o să le placă acest fel de școală altfel. ”Predarea” lecțiilor se va face într-un mod nonconformist și distractiv. De exemplu, o să-i învățăm să se orienteze pe teren folosind harta și busola. După asta urmează să pună în practică ce au învățat. Cufere cu bănuți ”de aur” vor fi ascunse pe teren, iar ei, folosind indiciile de pe hartă, vor porni la vânătoarea de comori.

”Nu este prima dată când organizăm astfel de activități. Începând cu 2003, am tot lucrat cu copiii, mai ales în tabere Junior Ranger. Se creează niște legături extraordinare între oameni, care nu se desfac nici după ani și ani. Ei devin necondiționat prietenii și susținătorii parcurilor fiindcă știu ce înseamnă asta” spune rangerul Alin Ivașcu.

Unii dintre copiii de atunci sunt acum oameni în toată firea, serioși și responsabili. M-am întâlnit de curând cu gemenii Victor și Flaviu Navratil, din Deva, foști rangeri juniori la Retezat. Acum sunt studenți eminenți și au terminat cu 10 pe linie anul acesta de facultate. Ne bucurăm foarte mult când primim vești bune de la și despre învățăceii noștri.

Mihai Gligan, preşedintele Asociaţiei Rangerilor din România adaugă că  ”Avem mare noroc cu Fondul ONG care ne da posibilitatea să ajutăm și să-i învățăm pe copiii din zona nordică a Retezatului.  Programul Natură pentru copii e inclus în calendarul de activități, al proiectului Conviețuire durabilă om-natură în Retezat N și comunitățile limitrofe. Proiectul este finanțat cu 128.035,33 euro, prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.”  

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.