Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

“Constructii Naturale” – Invata sa iti construiesti propria locuinta ecologica!

0

In perioada 09-13 Iunie, Asociația Apusenii Verzi desfasoara o serie de workshop-uri cu tema: “Constructii naturale”, pentru persoanele interesate sa isi construiasca propria locuinta ecologica.

In cele cinci zile se va preda, teoretic si practic, tehnica construcțiilor naturale, in satul ecologic Apusenii Verzi din Nădăștia, județul Alba. Specific, se va invata tehnica de construire cu saci umpluti cu pamant si totul despre tencuirea cu lut.

Casa rotunda - Comunicat de presa

Pe parcursul celor cinci zile workshop-urile vor fi sustinute de catre trainer-ul Németh János, specialist în domeniul construcțiilor și renovărilor cu materiale naturale, director la Natural Home4u si Case din baloti de paie.

Ca invitat special va veni Dragos Calean, proprietarul unei case din baloti de paie in Turda, care va va vorbi despre experienta lui si despre casele din baloti de paie. Participantii vor beneficia de masaje de relaxare oferite de o specialista in masajul terapeutic, de relaxare si medical.

Problemele caselor non-ecologice

Multe produse potential toxice sunt folosite in constructia cladirilor moderne, si noi ne petrecem 20 de ore pe zi intr-o casa, birou sau un atelier si respiram un aer care de cele mai multe ori e mai poluat decat cel al marilor orase. De asemenea, impactul asupra mediului inconjurator a unor metode de constructie poate fi negativ. De exemplu, in timpul fabricarii materialelor sau in momentul demolarii. Reciclarea a milioane de tone de beton, otel si de materii plastice rezultate in fiecare an din demolari este imposibila. Dar exista materiale care nu dauneaza sanatatii si care sunt reciclabile.

“De ce sa alegi constructiile naturale? In trecut, constructorii nu aveau de ce sa-si puna acesta intrebare. Se foloseau aproape in exclusivitate materiale naturale: chirpici sau caramida din lut, mortar din var, termoizolatie din paie si invelitori din lemn sau stuf. Acum exista posibilitatea (si la noi in Romania) de a folosi diverse materiale naturale care pot fi o alternativa la materialele sintetice. De exemplu in loc de polistirol se poate izola cu canepa (eficienta mult mai buna) , in loc de vopsea lavabila se poate folosi vopsea pe baza de var , exista mortar de argila , glet de lut sau de var , si lista poate continua!” – Németh János.

Putem numi materiale ecologice acele materiale care:

  • nu fac rau sanatatii;

  • nu perturba mediul electromagnetic;

  • bilantul-extractie/transformare/reciclare- se face cu consum mic de energie

con fundatia ratiu
Incepand cu anul 2011, Asociatia Apuseii verzi desfasoara mai multe serii de activitati, tabere si workshop-uri, pe teme diferite, insa cu numitor comun – viata in armonie cu natura – pe terenul destinat dezvoltarii satului ecologic. Astfel in 2011, se construieste structura acoperisului “Casei rotunde”, in cadrul atelierului intitulat: “How to build an reciprocal roof for ecological building”, iar  in 2013 are loc atelierul “Create, Build and Live in your Own Ecologic House at Very Low Cost!”, sau “Cum sa salvezi 80% până la 90% din facturile pentru încălzire! Creati si Construiti propria Soba cu mai putin de € 20!”

Contributia de participare in cadrul evenimentului “Constructii naturale” este de 150 euro de persoană, pentru cele cinci zile. Pentru participanti, cazarea este gratuita pe terenul asociatiei, în corturi, cu o masa calda pe zi inclusa.

Va asteptam cu drag la terenul satului ecologic Apusenii Verzi pentru a impartasi tehnicile si experienta in domeniul constructiilor ecologice, naturale si a vietii in armonie cu natura!

Detalii pe paginile:

http://apuseniiverzi.org/workshop-constructii-naturale-09-13-iunie-2014/
https://www.facebook.com/events/476867975747225/?ref_newsfeed_story_type=regular

Organizator :

Asociația Apusenii Verzi a construit primul Ecovillage din Romania, concepand inca din anul 2009 primul sat ecologic complet certificat. în comuna Almasu Mare, satul Nădăştia.  Satul Ecologic Apusenii Verzi combină modelul tradiţional al micii comunitati cu cele mai recente inovaţii în designul de mediu, tehnologiei ecologice şi permacultură.

Satul Ecologic este comasat o suprafata de teren de cca 12 ha. In cadrul proiectului, care este in faza de dezvoltare, s-a realizat mare parte din drumul inteior de acces din piatra. A fost realizata partea de structura primei cladiri, “Casa rotunda”, pe structura din trunchiuri de copaci, in sistem “Reciprocal roof”, precum si partea de structura a “Casei hexagonale” pe structura de lemn, cu baza din anvelope uzate umplute cu pietrii, care va avea pereti din baloti de paie. Grupurile sanitare sunt din lemn cu toalete uscate si dusuri cu incalzire solara.

Exista de asemenea trei puturi de apa de-a lungul terenului. Pentru un proiect ulterior s-au pregatit zonele de compostare in vederea extragerii de Biogaz si deasemenea pentru folosirea compostului la pregatirea gradinilor in sistem de Permacultura. In Satul Ecologic locuiesc la aceasta ora permanent trei familii, iar alte doua familii sunt in curs de a-si finaliza o locuinta pentru a se stabili.

www.apuseniiverzi.org
https://www.facebook.com/apusenii.verzi

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.