Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Concert Händel la biserica fortificată din Cincșor

0

Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor are plăcerea să vă invite sâmbătă, 15 septembrie 2018, orele 19.00 la biserica evanghelică fortificată din Cincșor, la cel de-al doilea concert organizat în cadrul proiectului Muzici de Cincșor. Intrarea este liberă.

Concertul propune o selecție din opera compozitorului Georg Friedrich Händel (1685-1759), cu ansamblul Cantate Domino: Orsolya Lövenberger (mezzosoprană), Iuliana Cotîrlea, Mihai Silișteanu (vioară), Gabriel Silișteanu (violă), Kurt Philippi (violoncel) și Ursula Philippi (orgă).

În program:

Concerto în Si major op. 4/2 (orgă și ansamblu instrumental);

”Das zitternde Glänzen der spielenden Wellen” (mezzosoprană, vioară și bas cifrat);

Triosonata în Sol minor op. 2/2 (vioară, violă și bas cifrat);

Aria cu variațiuni în Mi major (orgă);

”How beautiful are the feet of them” din oratoriul Messiah (mezzosoprană și orgă);

Concerto în Fa major op. 10/1 ”Cucul și privighetoarea” (orgă și ansamblu instrumental).

Cantate Domino este un ansamblu variabil în jurul muzicienilor Ursula și Kurt Philippi. În funcție de proiectele muzicale, cei doi muzicieni colaborează cu cântăreți și soliști instrumentiști. Ansamblul își desfășoară activitatea cu precădere în biserici, abordând un repertoriu variat de muzică religioasă.

Proiectul Muzici de Cincșor își propune promovarea patrimoniului cultural muzical al sașilor cincșoreni și are ca activitate principală cercetarea, sistematizarea și conservarea arhivei muzicale istorice a parohiei evanghelice Cincșor și a colecției de instrumente muzicale vechi.

O serie de cinci evenimente muzicale – inclusiv unul dedicat copiilor și familiilor, care transformă o poveste clasică în pretext muzical – vor avea loc pe parcursul lunilor septembrie și octombrie 2018 în biserica fortificată din Cincșor.

Alături de concerte, amenajarea unei expoziții permanente interactive dedicate istoriei muzicilor cincșorene, precum și o serie de cinci programe educative și ateliere de creație cu tematică muzicală dedicate copiilor din sat vor completa proiectul.

Colecția muzicală istorică a parohiei evanghelice Cincșor este compusă din aproape 100 de volume de partituri tipărite între prima jumătate a secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea și peste 500 de partituri manuscrise și manuscrise muzicale din anii 1850-1880. Acestora li se adaugă câteva zeci de instrumente de suflat și de percuție produse în primele decenii ale scolului al XX-lea care au aparținut membrilor fanfarei săsești din sat și care au fost lăsate în urmă de proprietari în momentul emigrării în Germania. Materialul de arhivă va fi curățat, sistematizat, conservat și depozitat în condiții care să-i asigure continuitatea pentru generațiile următoare, iar întreg acest patrimoniu muzical urmează a fi valorificat atât științific, cât și în scop turistic și integrat în conceptul de biserică culturală implementat pentru biserica fortificată Cincșor.

­­­­­­­­­­­­­­­­­

Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor este un ONG înființat în anul 2008 pentru a sprijini Biserica Evanghelică Fortificată din satul Cincșor și comunitatea locală de aici.

Împreună cu Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din Romania, Contrafort Pro Kleinschenk/ Cincșor a reușit să acceseze fonduri europene pentru restaurarea bisericii între anii 2011-2013. În anii 2014-2015, în colaborare cu partenerii săi instituționali, Asociația Moritics și WWF Romania, asociația a reușit să atragă finanțări suplimentare (prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român sau de la sponsori precum Telekom) pentru restaurarea parțială a fortificației bisericii și deschiderea unui centru turistic de importanță zonală în incinta fortificației. Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor a fost organizator și co-organizator al unui număr important de evenimente culturale găzduite de biserica fortificată Cincșor în efortul de revitalizare a acesteia și transformare, conform unui concept inovativ și inedit, în biserică culturală.

O strategie proprie, bazată pe trei piloni (tradiție și spiritualitate, natură și artă contemporană), este motorul principal al transformării acestui monument care, în bună parte, și-a pierdut funcția cultică și care trebuie să se reinventeze pentru a supraviețui pe termen lung.

Biserica evanghelică fortificată din Cincșor este cea mai bine și complet conservată biserică fortificată săsească din zona Făgărașului și una dintre cele mai pitorești din toată Transilvania.

Mai multe informații sunt disponibile aici: http://resturisirosturi.ro/locatii/biserica-fortificata-din-cincsor-kleinschenk-kissenk/

Parteneri: Asociația Renascendis, Biserica Evanghelică C.A. din România, Parohia Evanghelică Cincșor, Kultur Project, Descoperă Sufletul Transilvaniei

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.