Comunitatea de Idei

0

comunitatea de idei

 

În august 2013, UNICEF România în parteneriat cu Asociația ALIAT, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași și Support for Youth Development Cluj au lansat proiectul de mobilizare al adolescenților “Comunitatea de Idei”. Perioada de derulare a proiectului este de 2 luni, între 19 august și 20 octombrie 2013.

Ce înseamnă Comunitatea de Idei?

Comunitatea de Idei este un proiect care își propune să faciliteze accesul adolescenților între 14-18 ani la luarea deciziilor în comunitățile în care trăiesc. Proiectul este derulat în municipiul și zona metropolitană Cluj-Napoca (Aiton, Apahida, Baciu, Bonțida, Borsa, Caianu, Chinteni, Ciurila, Cojocna, Feleacu, Florești, Garbau, Gilău, Jucu, Petreștii de Jos, Sânpaul, Savadisla, Tureni, Vultureni) și în județul Iași, în comunele Dolhești, Ceplenița, Moțca.

100 de adolescenți se vor implica activ în viața comunității din care fac parte pentru a transforma ideile lor în proiecte reale ce vor aduce o schimbare în viața lor și a celor din jur.

Ideile propuse trebuie să aibă impact asupra tuturor adolescenților, în special a celor vulnerabili. Domeniile de interes sunt: educația (idei care susțin copii din medii defavorizate să meargă la școală în mod regulat și să aibă rezultate bune la cursuri), sănătatea (idei care promovează un stil de viață sănătos și încurajează comportamentul responsabil al adolescenților) și dezvoltarea comunitară (idei care să îmbunătățească comunitatea din care adolescenții fac parte,  folosind resursele comunității).

Programul Comunitatii de Idei

În primă faza, adolescenți au fost invitați să  trimită idei de schimbare a comunității din care fac parte. Ideile vor fi analizate și 100 de adolescenți vor trece în următoarea etapă (60 din zona Iașiului și 40 din zona Cluj).

A doua faza este una de cunoaștere și formare.  Timp de trei zile, prin  jocuri, schimb de experiențe și povești, adolescenții au primit de la profesioniști informațiile necesare dezvoltării ideii cu care au intrat în program. La finalul acestei faze, 30 de adolescenți (10 adolescenți din Cluj și 20 din Iași) au intrat în etapa de mentorat și dezvoltare a ideii de proiect.

În a treia faza, mentoratul, se lucrează direct pe ideea de proiect pana când aceasta prinde contur. Timpul alocat acestei etape este de două  zile.

La finalul celor cinci zile de program, cinci propuneri de proiect au primit finanțare pentru a fi implementate în cadrul comunității de unde vine adolescentul/a.

În ultima etapa, adolescentul/a va primi suport în implementarea proiectului. Întreg programul este creat pentru a sprijni adolescenții din zonele unde sunt implementate proiectele în a-și transforma visele pentru o viață mai bună în realitate.

Cine suntem noi?

UNICEF este cea mai mare organizație pentru copii, promovând drepturile copilului la nivel global și fiind cea mai puternică voce pentru copii. În România, UNICEF lucrează  împreună cu Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași este principala instituție publică, la nivelul județului Iași care coordondează și pune în practica măsuri de asistență socială în domeniul protecției copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, precum și a oricăror persoane aflate în nevoie.

ALIAT este o organizație non-guvernamentală care oferă servicii de prevenire, asistență și tratament  persoanelor în domeniul consumului de substanțe (alcool și droguri) și care în 20 de ani de activitate a ajuns în 85 de comunități, lucrând direct cu peste 17.000 de beneficiari.

Support for Youth Development este o asociație din Cluj dedicată în totalitate dezvoltării tinerilor. Scopul acesteia este de a stimula și susține participarea activă, civică și responsabilă a tinerilor la viața educațională, socială, culturală și economică a comunităților în care trăiesc. Activitățile în jurul cărora asociația își concentrează eforturile vizează obiective clare, precum dezvoltarea, susținerea și întărirea procesului de consiliere, informare și formare a tinerilor în context european, crearea unui mediu favorabil creșterii performanțelor personale și profesionale ale acestora în cadrul comunităților în care trăiesc.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează