Clujul sărbătoreşte azi Ziua Internaţională a Jazz-ului

0

Oraşul Cluj-Napoca va fi prezent azi pe harta internaţională a muzicii Jazz, alături de muzicieni şi fani din peste 200 de oraşe de pe toate continentele, care vor sărbători International Jazz Day, un eveniment desfăşurat la nivel global sub patronajul UNESCO.

Iubitorii de muzică jazz sunt aşteptaţi tot pe parcursul zilei la o serie de activităţi locale dedicate acestei celebrări.

10:00   Opening Coffee @ Piano Cazola cu Jazzy Mood

(Cafea din partea casei – Julius Meinl)

13:00   Workshop “Cluj can Jazz“ cu Elena Mîndru, invitat Prof. Stefan Vannai

15:30   “Factorul latino-american in Estetica Jazzului” cu Conf.univ.dr. Virgil Mihaiu

Aula Domşa, str. C-tin Daicoviciu, nr. 14

17:30   Sesiune de Piano Jazz @ Piano Cazola

20:00   Concert Opera Maghiară din Cluj-Napoca

Elena Mîndru Quintet feat. Mood Quartet

Budapest Jazz Orchestra

23:30   Jam Session Elena Mȋndru @ Restaurant Bricks

* mai multe detalii pe www.jazzday.ro/program

 

Evenimentul principal al zilei, concertul de excepţie de la Opera Maghiară, are invitaţi de seamă: Budapest Jazz Orchestra, in deschiderea cărora cântă Elena Mîndru Quintet ft. Mood Quartet.

Budapest Jazz Orchestra a fost fondată în 1998 şi este formată din 17 muzicieni cu o vastă experienţă şi istorie muzicală. Repertoriul lor include hituri celebre ale perioadei de glorie a swing-ului, compoziţii proprii şi  muzică clasică contemporană. În prezent bandul este recunoscut la nivel global şi şi-a construit o reputaţie puternică pentru interpretările pe care le dau jazz-ului contemporan. Au urcat pe scenele importantelor festivaluri de jazz din Europa precum Montreux Jazz Festival, MIDEM in Cannes, Marciac Jazz Festival, Jazz &Blues Festival in Ceska Lipa, Aarhus Jazz Festival şi Copenhagen Jazz Festival 2012, Sziget Festival, Budapest Spring Festival ş.a. Discografia lor reuneşte 8 CD-uri proprii şi 3 de acompaniament. Iar albumul Budapest Jazz Orchestra Meets Kalman Olah–Images” a primit un review de 4 stele de la criticii revistei Down Beat şi excelente reacţii din partea criticilor din ȋntreaga Europă.

Marcăm această zi a jazzului în spiritul libertăţii, unităţii, păcii, cooperării şi dialogului social şi prin asocierea cu noua entitate culturală din Cluj, CASA DO BRASIL, prilej cu care ambasadorul evenimentului nostru, Conf. Univ. Dr. Virgil MIHAIU susţine o prelegere despreFactorul Latino American ȋn Estetica Jazzului cu exemplificări audio-video din Brazilia, Cuba, Argentina, Rep. Dominicana, Panama, Mexic,

Pe scena Operei Maghiare vor urca azi în total 27 de artişti, iar biletele sunt aproape epuizate; preţul lor variază între 35 și 85 de lei şi mai pot fi achiziţionate din reţeaua biletmaster.ro şi de la casa de bilete a Operei Maghiare. Informaţii pe www.jazzday.ro.

CLUJ can JAZZ!

 

Despre artiştii din deschiderea concertului:

Elena Mîndru este absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În iulie 2012 a reprezentat România la cel mai prestigios festival de jazz din lume, Montreux Voice Jazz Competition, unde a obținut locul al II-lea și Premiul Publicului, oferit de un juriul prezidat de legendarul Quincy Jones. România a mai fost reprezentată la acest festival doar de Luiza Zan în 2003.

Cvartetul “The Mood” a luat fiinţă în 2005, din intenţia celor patru de a aborda muzica de cvartet dintr-un unghi aparte şi se disting printr-un plus de vibranţă şi originalitate. Absolvenţi ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca şi artişti instrumentişti ai celor mai prestigioase orchestre din România, membri cvartetului “The Mood” valorifică repertoriul cameral clasic, dar totodată accesează şi o sferă mai “easy-going”, cea a muzicii de divertisment, focalizându-se pe a creea „show” prin piese şi hituri de mare succes, alese şi prelucrate chiar de ei pentru cvartet de coarde.

Cei patru membri au la activ un număr impresionant de apariţii scenice şi televizate, atât solistice şi orchestrale, cât şi în formula actuală. Dintre acestea amintim: recitalul extraordinar privat pentru Majestatea Sa Regele Mihai I al României, spectacolul „Da Goldoni a Goldoni” realizat în colaborare cu compania teatrală „Tre Punti” Venezia, Festivalul Internaţional „George Enescu” Bucureşti (Sala Palatului), Festivalul „SoNoRo”, Festivalul „Mozart”, Orchestra Română de Tineret, emisiunea Garantat 100%, etc. În decembrie 2012, “The Mood” Quartet a obţinut premiul I “Sándor Végh” al concursului de cvartete “W.A.Mozart” din Cluj-Napoca.

JazzDay_Final

În noiembrie 2011, cu ocazia Conferinţei Generale UNESCO, comunitatea internaţională a proclamat 30 aprilie ca „Ziua Internaţională a Jazzului”. Acestă zi internaţională are rolul de a reuni comunităţi, şcoli, artişti, istorici, academicieni şi pasionaţi de jazz din toată lumea pentru a sărbători şi pentu a învăţa despre arta jazz-ului, rădăcinile sale, viitorul acestuia şi impactul lui.

Asociaţia Transylvania Cultural Community a fost înfiinţată în anul 2011 având ca scop promovarea valorilor culturale, educaţionale, naţionale şi internaţionale, educarea cetăţenilor în domeniile artei şi culturii precum şi crearea unui cadru propice schimbului de cunoştinţe, informaţii cultural-educative, între cetăţenii români şi cetăţenii altor ţări.

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează