Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Clubul de lectură „Vocea Cititorului”: Hemingway și Leul cel bun

0

Hemingway și Leul cel bun

Un leu diferit și fericit, care nu mânâncă alte animale sau chiar oameni precum leii cu care trăiește în Africa, ci iubește să servească paste. Și mai ciudat este că are aripi pe spatele lui, provocând râsete și batjocură, stârnind chiar și gânduri ce doresc să-l ucidă. Leul cel bun vorbește spaniolă și franceză, zboară din țară-n țară cu propriile aripi, iar de fiecare dată când ajunge printre oameni se simte acasă, spre deosebire de momentele în care e înconjurat de leii din savană. Povestirea e publicată în volumul publicat postum The Complete Short Stories of Ernest Hemingway din 1987 și are o morală interesantă: fiecare creatură în viață trebuie să trăiască acolo unde îi este menit să trăiască; nu vrem să divulgăm mai mult, vă așteptăm joi seară de la ora 20 în Mint Bistro, pe Gheorghe Șincai nr. 11.

CompleteShortStoriesHemingway

Clubul ajunge în această săptămână la a 15-a ediție, a fost inițiat de echipa campaniei Cărțile pe față la ideea Mariei Timsac, este inclus în calendarul Capitalei Europene de Tineret – Cluj 2015 și se desfășoară puțin diferit de un club de lectură obișnuit. Participanții la club nu trebuie să citească textul sau cartea înainte de întâlnire, ci o vor citi pe loc, pe rând, cu voce tare. Din acest motiv sunt alese texte scurte ce pot fi lecturate în maxim 90 minute. După ce sunt ascultate vocile cititorilor, seara continuă cu discuții diverse pe tema lecturii, discuții despre autor sau păreri despre idei din text cu care ei se identifică. Un schimb de gânduri plăcut și folositor, care încarcă participanții de cunoștințe și energie.

logo_vocea-cititorului_pngEchipa își dorește ca acest club de lectură să aibă loc cât mai des, în cât mai multe locații și orașe, oferindu-și sprijinul pentru orice inițiativă. Spre bucuria lor, la Cărturești Cluj a avut deja loc o ediție „Vocea Cititorului”, la București la fel, în The Coffee Factory, o altă ediție la Sighetu-Marmației, săptămâna aceasta are loc prima ediție a clubului de lectură la Alba-Iulia în localul framm’s, precum și prima ediție din Timișoara, la Ambasada.

Pentru a pătrunde puțin în atmosfera evenimentului, organizatorii au realizat un clip video ce stârnește dorința multora de a participa. Vă invităm să îl urmăriți aici. Cât despre conceptul clubului de lectură „Vocea cititorului”, chiar domnul Horia-Roman Patapievici spunea:

”De ce suntem fascinaţi să ascultăm lucruri citite? De ce participarea noastră la actul ascultării este diferită calitativ de participarea noastră la actul citirii? Pentru că activitatea psihică prin care producem imaginile declanşatoare ale gândirii (şi, implicit, ale percepţiei estetice) este mult mai bogată atunci când imaginăm pornind de la ce ascultăm, decât atunci când imaginăm când plecăm de la ce citim. De ce? Pentru că se ajunge mai greu la punerea în funcţiune a imaginaţiei ascultând decât citind şi, de aceea, dacă se ajunge la un rezultat, atunci rezultatul este ipso facto mai bogat, mai profund, mai durabil, mai complex. Efortul psihic de a ajunge la o imagine pornind de la un sunet fiind mai mare decât efortul cheltuit pentru a ajunge la o imagine pornind de la un cuvânt citit, sufletul este cumva forţat, în termenii metaforei lui Platon, să „scrie pe suflet”. În concluzie, la primele două întrebări, explicaţia este următoarea: efectul pe care îl are asupra sufletului efortul inteligenţei de a construi reprezentări însufleţite pornind de la simplul fapt al ascultării este similar procesului pe care Platon îl denumea „a scrie pe suflet”. De aici farmecul, de aici vraja, de aici magia, de aici eficacitatea. De aceea a citi de unul singur şi a asculta ce este citit de către un altul nu sunt deloc operaţiuni echivalente, prin efectul pe care îl are asupra sufletului nostru.”

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.