Ce faci dacă nu înțelegi o carte?

0

La această întrebare și la multe altele va încerca să îți răspundă un profesor de literatură joi, 26 februarie, la clubul de lectură Vocea Cititorului. E vorba despre un profesor care, după ce a găsit rețeta de succes prin care să devină prietenul studenților lui, și-a încercat și talentul în scris; numele lui e Rui Zink. În încercarea sa, a reușit să lege, rând cu rând, un manifest pentru citit. Să nu crezi că e vorba de vreun eseu filosofic, e o poveste cu tot tacâmul aferent unei povești: intrigă, punct culminant, deznodământ, personaje, tot ce îți dorești… în 96 de pagini adunate într-un volum numit „Cititorul din peșteră”.

cititorul-din-pestera

Clubul ajunge în această săptămână la a 13-a ediție, a fost inițiat de echipa campaniei Cărțile pe față la ideea Mariei Timsac, este inclus în calendarul Capitalei Europene de Tineret – Cluj 2015 și se desfășoară puțin diferit de un club de lectură obișnuit. Participanții la club nu trebuie să citească textul sau cartea înainte de întâlnire, ci o vor citi pe loc, pe rând, cu voce tare. Din acest motiv sunt alese texte scurte ce pot fi lecturate în maxim 90 minute. După ce sunt ascultate vocile cititorilor, seara continuă cu discuții diverse pe tema lecturii, discuții despre autor sau păreri despre idei din text cu care ei se identifică. Un schimb de gânduri plăcut și folositor, care încarcă participanții de cunoștințe și energie. Echipa își dorește ca acest club de lectură să aibă loc cât mai des, în cât mai multe locații și orașe, oferindu-și sprijinul pentru orice inițiativă. Spre bucuria lor, la Cărturești Cluj a avut deja loc o ediție „Vocea Cititorului”, la București la fel, în The Coffee Factory, o altă ediție la Sighetu-Marmației, urmând ca peste două săptămâni să aibă loc prima ediție a clubului de lectură la Alba-Iulia în localul framm’s.

Până atunci, ne întâlnim joi, la ora 20:00, în Mint Bistro, localul ce găzduiește săptămânal această întâlnire, unde a fost filmat și un clip video prin care echipa dorește să transmită puțin din atmosfera mereu plăcută, dar de fiecare dată diferită. Te invităm să îl urmărești aici. Suntem nerăbdători să descoperim „Cititorul din peșteră”, o carte asemănată cu „Micul prinț” al lui Exupery, un volum ce deși pare a fi lectură pentru copii, e de fapt o joacă a minții care atinge sufletele cititorilor dar mai ales, celor care încă nu citesc.

„Viaţa nu înseamnă să şezi pe canapea şi să dai din degete aşteptând să apară pe ecran ceva care să te scoată din toropeală. Bine, dacă vrem ca viaţa să fie asta, nu va fi mai mult de atât, dar nu mi se pare cel mai bun mod de a ne folosi de ea. O carte ne cere să mergem noi la ea. Un ecran cu imagini şi tâmpenii, nu. Este diferenţa dintre a călători şi a sta pe loc. Cartea ne obligă să călătorim, televiziunea să rămânem gură-cască.” – Rui Zink

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.