Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Castrul Roman Porolissum

0

Porolissum a fost un oras Roman din Dacia, stabilit ca tabara militara in anul 106 d.C., in timpul razboaielor daco-romane ale lui Traian. Orasul s-a dezvoltat repede datorita comertului pe care romanii il faceau cu dacii, astfel a devenit, in anul 124, capitala provinciei romane Dacia Porolissensis. Se gaseste pe Magura Pomat de pe teritoriul satului Moigrad – Porolissum, respectiv a comunei Mirsid din judetul Salaj.

In anul 106 d.C., la inceputul celui de-al doilea razboi impotriva dacilor, imparatul roman Traian a infiintat un punct fortificat pe locul orasului pe locul orasului, pentru a apara principalul loc de trecere prin Muntii Carpati. Acest fort a fost initial construit din lemn pe o fundatie de piatra si putea gazdui pana la cinci mii de soldati.

Desi numele de Porolissum este de origine daca, arheologii inca nu au descoperit urme ale unei asezari dace pe care sa fi fost construita cetatea romana. In urmatoarele decenii fortul a fost marit si reconstruit din piatra si in jurul ei s-a dezvoltat o asezare civila. Aceasta se presupune ca s-a intamplat in timpul domniei lui Marcul Aurelius.

Desi romanii s-au retras din Dacia in 271 d.C. si orasul a fost abandonat de catre fondatori, dovezile arheologice arata ca a ramas locuit timp de mai multe secole. Orasul a fost fondat ca centru militar in mijlocul unui razboi, se pare ca garnizoana de la Porolissum a coexistat pasnic impreuna cu vecinii, daci pe plan economic si politic.

Arheologii romani au descoperit ramasitele instalatiilor militare cat si ale orasul civil, intre ele existand bai publice, un templu, un amfiteatru si case de locuit. Una dintre portile fortului dacuta din piatra a fost reconstruita si acum eforturile sunt concentrate pe excavarea forumului orasului.

Multumim Iulia Anton & www.2rism.ro

————————————————————————————————————————————

www.2rism.ro

Echipa 2rism promoveaza oferte cazare in toata tara. Prin intermediul retelei de turism poti inscrie oferta ta de cazare personalizata. Deasemenea poti administra oferta de cazare prin intermediul contului tau din reteaua turism.

Rasfoieste printre numeroasele oferte cazare din reteaua noastra si alege pe cea care ti se potriveste. Ofertele cuprind oferte cazare hotel, oferte cazare pensiuni, oferte cazare vile de pe tot teritoriul Romaniei.

Site-ul 2rism.ro cuprinde deasemenea o serie completa de obiective turistice ordonate pe zonele istorice ale Romaniei. Obiective turistice Muntenia, obiective turistice Oltenia, obiective turistice Banat, obiective turistice Trasilvania si multe altele.

Despre autor

avatar

Portal turism www.2rism.ro.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.