Campanie de curățenie în comunitatea de romi din Jibou, județul Sălaj

0

Sărăcia este urâtă. Sărăcia este, de cele mai multe ori, murdară. De cele mai multe ori comunitățile marginalizate sunt lăsate să mocnească în acest status de mizerie și urât. Sunt totuși cazuri în care se adună forțe pentru ca acest lucru să nu se perpetueze.

Acesta este și cazul zonei Cărămidari, din Jibou, Sălaj unde locuitorii zonei, împreună cu voluntari și cu sprijinul autorităților locale și ai celui mai mare angajator și exportator cu capital românesc, Aramis Group, au început o amplă acțiune de curățare și igienizare a zonei. În prima zi s-au strâns nu mai puțin de 18 metri cubi de deșeu menajer, iar în cea de-a doua zi peste 25 de metri cubi. Acest efort susținut va continua până când zona aceasta nu va mai reprezenta un pericol pentru sănătatea locuitorilor.

Implicarea noastră în comunitățile marginalizate depășește granițele proiectelor, ale indicatorilor, ale lucrurilor care trebuie făcute. Suntem alături de cei aflați în situații de risc și excluziune socială și îi sprijinim cu tot ce este nevoie pentru a avea parte de un start corespunzător. Acțiunea de curățenie și igienizare a zonei din Jibou unde locuiesc o parte din beneficiarii proiectelor organizației noastre este unul din cele mai puternice exemple de acest gen. Împreună am reușit să adunăm o cantitate semnificativă din deșeurile care împânzeau zona. Acțiunea va continua și în zilele următoare, până când străzile Cărămidarilor, Lăutarilor și Stejarilor din Jibou își vor pierde statutul de zonă insalubră ” – Bogdan Gavra, președinte al Asociației Centrul de Cercetare și Formare a Universității de Nord Baia Mare.

Poveștile despre „pungile de sărăcie” – zone în care își duc viața persoane ale căror șanse să nu mai fie în risc de sărăcie sunt limitate, sunt numeroase și au diverse fațete.

Istoria curentă a dovedit însă că, acolo unde există o implicare directă conjugată, unde locuitorii acestor zone împreună cu restul comunității, autorități locale, ONG-uri, alti actori publici sau privați își adresează problemele într-un mod proactiv starea de fapt se schimbă și intră pe un făgaș firesc.

”Salut și felicit inițiativa colegilor și a instituțiilor, Asociația Centrul de Cercetare și Formare a Universității de Nord Baia Mare, Asociația Vis Juventum Baia Mare, partenere în cele doua mari și complexe proiecte derulate în orașul nostru, de a curata străzile Stejarilor, Lăutarilor și Cărămidarilor. Impreuna cu câțiva voluntari, elevi de buna credință și cu spirit civic, cu sprijinul societății Aramis și prin implicarea activa a locuitorilor comunității din acea zona, consider ca s-a realizat un pas mare în condițiile de locuit dar mai ales in mentalitatea și atitudinea locuitorilor. Cred cu tarie ca pe unii dintre ei i-am făcut sa înțeleagă cât de important este sa păstram curățenia și sa îngrijim mediul care ne înconjoară și în care trăim. Dacă va mai fi nevoie, sper ca la viitoarele acțiuni de acest gen sa fim mult mai mulți la număr și cu mai mare implicare ! ”

Comunitatea din Jibou face pașii necesari pentru a trece de la statutul de comunitate dezavantajată, în risc de sărăcie și excluziune socială, la o comunitate prezentă și activă în viața socială și economică a orașului în care trăiesc.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.