Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Căldură din energie solară pentru copiii cu deficiențe de la Brădet

0

ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă anunță că a finalizat lucrările necesare pentru încălzirea cu energie solară a Complexului de Reabilitare Școlară Brădet, care găzduiește 65 de copii cu diferite deficiențe.

ViitorPlus, în parteneriat cu Fundația Sera și DGASPC Brașov, cu sprijinul finaciar oferit de compania Electrica, au dotat cu 4 colectoare solare Complexul de Reabilitare Școlară Brădet, din județul Brașov. În prezent, 65 de copii cu diferite deficiențe, găzduiți de acest Complex, beneficiază de apă caldă și încălzire generate prin captarea energiei solare. Folosirea energiei solare, energie curată, regenerabilă, va scădea consumul de lemne utilizate pentru încălzirea Complexului. Așadar, vor scădea și emisiile de CO2, gaze cu efect de seră care contribuie la poluarea atmosferei și la accentuarea schimbărilor climatice. În același timp, încălzirea cu energie solară va aduce și o economie la facturile pentru încălzire.

În prima etapă a proiectului, 50 de voluntari, angajați ai companiei  Electrica, au mers la Brădet și au construit colectoarele solare, sub îndrumarea facilitatorilor de la ViitorPlus. Au lucrat în echipe, cu drag pentru copiii cu deficiențe pe care urmau să-i ajute, terminând construcția colectoarelor într-un timp mai scurt decât se estimase inițial.

Cea de-a doua etapă a proiectului a presupus contractarea unui inginer de instalații pentru realizarea proiectului tehnic necesar racordării celor 4 colectoare solare la sistemul de încălzire a clădirii. In cea de-a treia etapă au fost făcute achizițiile de materiale (boiler, automatizări, țevi, sisteme de prindere ș.a.), contractarea firmei pentru montaj și montarea efectivă a echipamentelor.

„Energia emisă de soare este inepuizabilă, într-o singură oră soarele asigurând Pământului suficientă energie pentru a acoperi nevoia de energie a planetei dintr-un an întreg. Este important ca în anii și deceniile ce urmează, pentru a reduce efectele globale ale schimbărilor climatice, să înlocuim energia obținută prin arderea combustibilului fosil sau a materiei lemnoase, cu energie din surse regenerabile și nepoluatoare, așa cum sunt: energia solară, eoliană, hidro sau geotermală. Astfel, beneficiile aduse atât mediului, sferei sociale, cât și avantajele economice, vor asigura o dezvoltare durabilă, un progres sustenabil pentru generațiile ce vor urma.ˮ a declarat Teia Ciulacu, Președinte ViitorPlus.

Activitățile de construire a colectoarelor solare și a sistemelor de încălzire fac parte din programul Regenesys, derulat de ViitorPlus din anul 2010, pentru promovarea energiei regenerabile. În total 30 de colectoare solare au fost construite cu sprijinul voluntarilor din companiile partenere. Până acum, acestea au fost donate pentru copiii de la SOS Satele Copiilor București, pentru elevii găzduiți în căminul Liceului Teoretic „Gheorghe Şincai” din Zalău și pentru copiii cu deficiențe de la Complexului de Reabilitare Școlară Brădet.

Despre ViitorPlus

ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă – este o organizație non-profit cu o experiență de 11 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt „Adoptă un copac!ˮ, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, ecOprovocarea, BirouEco, Bigăr – amenajare eco-turistică, Regenesys.

Viziunea ViitorPlus: „Încurajăm și contribuim la dezvoltarea durabilă pentru indivizi, organizații și comunități. ˮ

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina web:  www.viitorplus.ro  și  www.facebook.com/ViitorPlus .

Despre Electrica

Electrica este lider pe piața de distribuție și furnizare a energiei electrice din România, precum și unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul serviciilor energetice. Poziţia de top este susţinută atât de rezultatele economice, cât şi de o experienţă în domeniu ce se întinde pe aproape 120 ani.

Grupul Electrica are o arie de cuprindere naţională – cu  organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord şi pe cuprinsul întregii ţări pentru funizarea energiei electrice si pentru întreţinere şi servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din București și Londra. Electrica este singura companie românească din domeniul distribuției și furnizării energiei electrice din România.

Despre autor

avatar

ViitorPlus a fost înfiinţată în România ca organizaţie neguvernamentală, nonprofit, independentă, pentru a stimula şi contribui la transpunerea în practică a conceptului de dezvoltare durabilă la nivel de individ, comunitate şi organizaţii. În viziunea noastră, dezvoltarea durabilă integrează în viaţa cotidiană abordarea sistemică a realităţii şi valorifică interconexiunile dintre planurile de mediu, uman, economic şi social, care fundamentează civilizaţia umană, în aşa fel încât generaţiile actuale şi cele viitoare să-şi poată satisface nevoile şi să-şi poată păstra oportunităţile.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.