Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

BRASOV: Ateliere de meserii la Asociația Diaconia

0

În perioada 20-31 iulie 2015, la Centrul de Zi al Asociației Diaconia au loc zilnic ateliere de meserii și sport pentru copii între 10 și 16 ani. Coordonate de Ionel Maftei, pedagog al asociației, ateliere sunt grupe pe diferite domenii și au scopul de a încuraja elevii către un traseu profesional, de a-i ajuta să descopere abilități noi și de a-i informa despre un loc de muncă pentru viitor.

ColajDiaconia-iulie2015

Programul cuprinde 12 ateliere dedicate nu doar copiilor din evidența centrului educațional al Asociației Diaconia, ci și altor copii interesați să participe. Echipa a împărțit pliante în cartierul Bartolomeu și au atras astfel aproximativ 180 copii. La ateliere se lucrează zilnic, între orele 10-14, în grupe mici, și folosind tehnici creative. Conținut este practic și axat pe învățarea nonformală. Elevii sunt încântați de materialele puse la dispoziție și de metodele interactive de lucru. Activitățile sunt derulate în mare parte de voluntari de-ai asociației, dar și de prieteni sau cunoștinte care s-au alăturat demersului de a susține educația copiilor și pregătirea lor pentru o meserie. În a doua săptămâna, copiii participă prin rotație și la alte ateliere, iar la final cu toții au parte de o recapitulare, prezintă ce au învățat și primesc o diplomă.

Majoritatea atelierelor au loc în incinta centrului, dar unul în special în aer liber, așa cum este și atelierul de ALPINISM. Copiii învață despre cățărare și utilizarea echipamentului aferent. Mai mult de atât, pun în practică ceea ce învață, prin participare la scurte drumeții și escaladare în zona Brașovului. La atelierul de BUCĂTĂRIE copiii învață să prepare rețete, individual dar și pe grupe, iar în fiecare zi au la dispoziție un menu care cuprinde un fel de mâncare, desert sau băuturi. De exemplu, într-una din zile se prepară supă cremă de ciuperci, paste cu ricotta și zuchini și shake de banane. Coordonatorul atelierului organizează și un concurs de prăjituri în funcție de rapiditate dar și de gustul preparatului. În cadrul atelierului de LUMÂNĂRI, ceara este mai întâi tăiată în bucățele mici, topită și după ce s-a adăugat colorant și esență de parfum se toarnă în diferite forme de silicon sau recipiente din plastic. Produsele realizate pot fi luate acasă de copii, o parte sunt însă și oferite în dar colaboratorilor asociației sau vândute pentru strângerea de fonduri la diverse evenimente.

În curtea interioară a centrului, băieții învață la atelierul de MECANICĂ despre componența unui motor, cum să demonteze și să asambleze piesele și exersează răbdarea și gândirea practică. Au astfel ocazia de a vedea dacă le-ar plăcea meseria de mecanic și dacă au abilități în acest domeniu. La TÂMPLĂRIE copiii confecționează o jucărie din lemn, folosind uneltele principale cum ar fi rindeaua, șmirghelul, mașina de găurit.
Nici tehnologia nu a fost lăsată deoparte, astfel la atelierul IT-MEDIA, elevii lucreză pe tablete, realizează o prezentare, folosesc internetul, sistemul de operare iOS și diverse aplicații. În mansarda centrului are loc atelierul de CREATIVITATE, care include activități de pictură, desen, confecționare bijuterii cu mărgele și brățări din sfoară, iar în sala special amenajată cu instrumente muzicale, are loc atelierul de MUZICĂ, unde copiii își descoperă talentul și exersează abilitățile artistice. Pentru că PRIMUL AJUTOR este esențial oriunde ne-am afla, copiii au ocazia de a învăța cum pot ajuta în cazuri de urgențe, ce să facă în situații de arsuri, fracturi, căzături și cum să apeleze 112.

În a doua clădire a asociației, de pe strada Pictor Ion Andreescu, au loc în paralel trei ateliere. La CROITORIE fetele confecționează articole vestimentare folosind mașina de cusut, la FRIZERIE băieții învață să tundă și să întrețină un salon, iar la MAROCHINĂRIE se confecționează produse din piele (curele, portofele, genți, brelocuri și etichete).

Pe principiul proverbului chinez, “Spune-mi și voi uita, arată-mi și poate îmi voi aminti, implică-mă și voi înțelege”, atelierele organizate în luna iulie la Asociația Diaconia oferă copiilor o experiență de neuitat, una utilă pentru dezvoltarea lor profesională și pentru realizarea importanței unei meserii pentru o viață mai bună și un viitor de succes.

Asociația Diaconia Ajutor Internațional este membră în Rețeaua CAN Brașov – www.canbv.ro.
Articol redactat de Ruxandra Oprică – coordonator Rețeaua CAN Brașov

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.