Bohemian Square – Festival de Cultura Urbana, reinterpreteaza centrul istoric al Brasovului

0

Bohemian Square, cel mai mare eveniment de cultura urbana din zona centrala a tarii, reda culoarea centrului istoric al Brasovului, reinterpretand spatiul urban si venind cu provocari inedite menite sa starneasca creativitatea si intiativa artistica a publicului. Festivalul este gratuit si asteapta sa inspire peste 8.000 de persoane in acest weekend in Piata Sfatului si Piata George Enescu, intre 21-23 august.

Program Bohemian Square_21-23aug

„Prin acest suflu nou si aceasta reinterpretare a spatiului public, ne dorim sa sporim farmecul orasului. Speram ca in acest fel, brasovenii sa se opreasca din inertie, din a vedea drumul, dar a nu il observa. Prin interventiile artistice raspandite in Piata Sfatului si Piata G. Enescu si prin zonele de relaxare asezate langa cladiri deosebite, speram ca trecatorii isi vor lua o clipa pentru a-si admira bijuteria de oras.” marturiseste Szidonia Balint, Presedinte al Asociatiei Bohemian, initiatoare a proiectului. In acest sens, o expozitie non-conformista va fi seria de fotografii „Bus Stops” a artistei Patricia Todoran, expusa intr-un autobuz in Piata Sfatului. Autobuzul in sine va deveni suport pentru o lucrare street art, gratie talentului unor artisti autohtoni care se alatura misiunii Bohemian Square de a aduce arta in strada. In acelasi timp, pentru ca dorim sa „miscam” publicul, sa ii dam o stare de bine si un impuls creativ, instalatia Dance Box din intima Piata Enescu, ii va starni la dans chiar si pe cei mai timizi dintre participanti.

Tocmai pentru ca atunci cand lucrurile se modifica devenim mai atenti la ele, Piata Sfatului va putea fi admirata prin lentile care reimagineaza realitatea, dispuse intr-o instalatie arhitecturala – unul dintre proiectele castigatoare ale concursului Bohemian Square dedicat arhitectilor romani. „Ne-am alaturat misiunii Asociatiei Bohemian de a prezenta spatiul urban intr-un mod spectaculos si de a starni noi perspective, asa cum ne este caracteristic,” precizeaza Petronela Slavu, reprezentant Digi Life Romania, canalul de documentare din portofoliul companiei RCS & RDS, sustinator al proiectului. Totodata, Digi Life va aduce in centrul Brasovului elemente urbane deosebite, de peste hotare, prin proiectia in premiera a documentarului „Palate englezesti – Istorie arhitecturala, ce va avea loc sambata, de la 21.30, chiar dupa concertul trupei de world music Meszecsinka, ce va incepe la ora 19:00. Asadar, dupa ce ne vor imbia ritmuri mediteraneene impletite cu note balcanice, vom pleca cu gandul spre vest, pentru a fi martorii unor dezvaluiri impresionante despre limbajul artistic folosit in construirea palatelor renascentiste, invatand totodata cum a putut fi pastrata stralucirea acestor constructii marete de-a lungul anilor. Astfel, din complexitatea manifestarilor artistice oferite reiese si rolul de educare al festivalului, care spera sa schimbe comportamente si sa indemne la o implicare tot mai mare a comunitatii si a autoritatilor locale in ingrijirea orasului si sporirea farmecului sau.

Inspirati de toate acestea, vizitatorii sunt invitati sa creeze arta cu propriile maini. In cadrul workshopurilor de creatie, indiferent de varsta, vom decora casute din lut si ceramica cu Florin Dumitru si Little.Houses, vom da farmec si unicitate jobenurilor in stil Steam Punk impreuna cu La Bernadette si vom da o noua viata placilor de skate la workshopul de Skateboard Reshaping, printre multe altele! Mai mult decat atat, cei care vor sa isi testeze aptitudinile de evadare sunt asteptati de Escape Rooms, care pregateste camera 5 Elements, plina de provocari.

Pentru deschidere si implicare dorim sa le multumim:
Principalului partener: Primaria Municipiului Brasov si sponsorilor nostri: Digi Life, Digi Mobil, Arvato, Raiffeisen, Kronospan, Autokino, Aqua Carpatica, Schaeffler.
Partenerilor nostri: Agentia Metropolitana Brasov, Universitatea Transilvania din Brasov, BohemianFlow Handmade, Bohemian Photography by Orsolya Balint, Salon Beauty Dea, La Obiect, ED Project, Asociatia Novum, Dizainar, Ambasada Portugaliei la Bucuresti, Baumit, Digital Brain, RAT Brasov, Kolping, Hotel Gott, Bistro de l’Arte, Dei Frati, Am Rosenanger, Sergiana, Cavilas, Quib, DPD, Coresi, Selgros, Brigada de Voluntari, Fundatia Comunitara Brasov, Carturesti, Laborazon, Camposaz.
Partenerilor Media: The Institute, Designist, Feeder, Igloo, Romania Pozitiva.ro, F64, 24Fun Brasov, Decorette.ro
Voluntarilor fara de care Bohemian Square nu ar fi putut deveni realitate.

Urmareste-ne pe pagina de facebook a festivalului pentru a fi la curent cu toate noutatile: https://www.facebook.com/bohemiansquare.
Festivalul Bohemian Square sustine candidatura Brasovului la titlul de Capitala Europeana a Culturii.

Despre Asociatia Bohemian

Observand nevoia acerba de educare si acces la cultura, am ales sa organizam un eveniment complex numit Bohemian Square – Festival de Cultura Urbana. Aducand laolalta forme diverse de arta, ne dorim sa starnim apetitul cat mai multor oameni pentru cultura. In aceasta misiune, aliati ne sunt artisti cu un potential imens de a infrumuseta spatiul urban si, implicit, viata locuitorilor si a turistilor brasoveni. Pasiunea tuturor celor implicati va fi evidenta pe 21-23 august, la Brasov. http://bohemiansquare.ro

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează