Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Biserica culturală multimedia la Cincșor

0

Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor derulează în această perioadă proiectul Biserica culturală multimedia care își propune îmbunătățirea experiența de vizitare a bisericii fortificate din Cincșor (jud. Brașov), dar și creșterea numărului de turiști și individualizarea acestui monument în peisajul turistic al bisericilor fortificate transilvănene.

 

În cadrul proiectului este în curs de dezvoltare o aplicație-ghid multimedia care facilitează o mai bună înțelegere a istoriei bisericii fortificate Cincșor, cu toate componentele sale. Aplicația va fi disponibilă online, dar va fi accesibilă pentru vizitatori și pe tablete și pe un ecran tactil în incinta fortificației.

Informația istorică referitoare la monument și comunitate este completată de planuri arhitecturale, imagini de arhivă, imagini cu obiecte din patrimoniul parohiei evanghelice Cincșor care nu pot fi expuse din motive de conservare sau securitate și chiar cu materiale audio (mostre ale dialectului săsesc local, înregistrări cu muzică interpretată la orga construită de Samuel Maetz).

În plus, în vestibulul de sub turnul-clopotniță vă fi amenajată o mică expunere de istorie a bisericii și comunității, ce completează expunerea permanentă din sacristia bisericii dedicată vieții muzicale a comunității (muzică bisericească, de fanfară, cultă), bazată pe arhiva muzicală istorică a sașilor cincșoreni. Dulapul fanfarei, tipărituri muzicale vechi, copii după manuscrise muzicale vechi și fotografii, instrumente muzicale, precum și un ecran tactil care va rula materiale audio și video legate de istoria muzicilor cincșorene – toate alcătuiesc o expunere interactivă.

 

Pe lângă elementele interactive ale micilor expuneri, destinate în special copiilor, aplicația-ghid va fi însoțită de un traseu de tip vânătoare de comori menit să ofere micilor turiști și familiilor lor o experiență de vizitare unică în peisajul bisericilor fortificate transilvănene.

Acest proiect, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, este integrat conceptului de biserică culturală pe care Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor îl pune în aplicare în cazul bisericii fortificate Cincșor de câțiva ani.

Pornind de la realitatea reducerii funcției cultice la minim, conceptul de biserică culturală presupune că monumentul trebuie să găzduiască evenimente și activități cultural-turistice pentru a-și asigura supraviețuirea, pentru a se reinventa și a-și păstra utilitatea atât la nivel comunitar, cât și la nivel general.

Parteneri: Asociația Renascendis, Kultur Project/ Cincșor Transilvania Case de Oaspeți, Biserica Evanghelică C.A. din România & Parohia Evanghelică Cincșor, Descoperă Sufletul Transilvaniei

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.