Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

BAZIS contemporary art space @ cluj

0

BAZIS contemporary art space  FABRICA DE PENSULE

www.bazis.ro                                                                            www.fabricadepensule.org

Half-Naked

Samuel SALCEDO

samuel-salcedo-half-naked-detail

Detalii eveniment:

Vernisaj: 6 Octombrie 2016, 18.00 -21.00

6 Octombrie – 30 Noiembrie 2016

Adresa: Fabrica de Pensule, str. Henri Barbusse, nr. 59-61, etaj 1, Cluj-Napoca

Samuel Salcedo (1975, Barcelona), www.samuelsalcedo.com

Studii: Arte vizuale la Universitatea din Barcelona şi la Universitatea Metropolitană Manchester, Facultatea de Arte.

 

Salcedo evită un ton solemn şi reprezintă ca o comedie dramatică ceea ce pentru alţii ar fi ceva tragic sau chiar plictisitor. Şi acţioneeză aşa cu bucuria unuia care s-a eliberat de vanitate, baza societăţii noastre pretenţioase, cu seninătatea unuia care s-a eliberat de autoamăgire şi acceptă partea ridicolă şi limitările existenţei umane. Această atitudine este ceea ce exprimă un sentiment extraordinar de libertate în lucrările sale, parţial din cauza ca îndrăzneşte să contempleze asupra speciei umane cu o distanţare critică şi auto-critică, cu o viziune ironică asupra celor mai groteşti, ridicole sau naive aspecte ale sale evitând totodată judecarea dintr-o presupusă postură superioară. Salcedo nu se opreşte numai la folosirea acestei libertăţi în reprezentare figurativă. Când face un portret al fiinţei umane de azi, demonstrează o eliberare completă de orice fel de moralizare ipocrită, fie vorba de cea veche, tradiţională sau de cea răspândită de un anumit tip de gândire progresivă împovărată de clişee.

Pentru virtuozitatea tehnică şi conţinutul uneori transgresiv lucrările lui Salcedo pot fi conectate cu Maurizio Cattelan sau cu artistul hiperrealist Ron Mueck, dar Salcedo nu focusează pe anecdotă şi impact. Semnificaţia lucrării sale este mai ambiguă şi mai aproape de Nietzsche: recunoaşterea realităţii în întregime, inclusiv ce e mai rău şi ridicol, recunoaşterea a tot ce este prea uman precum şi superumanul insuficient în acest mic animal pretenţios, numit om. Salcedo reuşeşte să prezinte fiinţa umană ca pe un animal (adică fără îmbrăcăminte) şi în acelaşi timp ca pe o creatură care are nevoie de distracţie şi cadouri, ca pe o fiinţă defectuoasă, care are nevoie să-şi cumpere obiecte suplimentare: măşti profane, obiecte fictive şi proteze psihologice, potrivite pentru o fiinţă post-naturală, poate înlocuitori pentru ceea ce a fost odată paradisul pierdut.

Juan Bufill: Animal Thrills (Fiori animale), Galeria Anaid Art Berlin

Expoziția face parte din evenimentul 7 ani, 7 spații, 7 zile organizat de Federația Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule.

BAZIS contemporary art space este membru al Federației Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.