Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Sprijinirea micilor meşteşugari şi artizani din zona Bazinului Ciucului de Jos

0

Bazinul Ciucului de Jos – tradiţie, natură și educație.

Organizaţia GeoEcologică ACCENT începând cu data de 01/03/2015, a demarat proiectul cu titlul „Bazinului Ciucului de Jos – tradiţie, natură și educație”. Proiectul vizează Situl Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos – SCI – ROSCI0007, aflat în custodia O.G. ACCENT. Situl vizat se întinde pe o suprafaţă de 2693 ha și este situat în zona sud-estică a judeţului Harghita suprapunându-se parțial peste ariile comunelor Sâncrăieni (satul Sâncrăieni), Sântimbru (satul Sântimbru), Sânsimion (satele Sânsimion şi Cetăţuia) și Tuşnad (satele Vrabia, Tuşnad Sat şi Tuşnadul Nou), și este traversat de râul Olt. Situl este foarte important din punct de vedere al ocrotirii unui număr mare de habitate şi specii de interes comunitar.

DSCF6816

Pe termen lung proiectul își propune PROTECȚIA BIODIVERISTĂȚII ȘI PEISAJULUI din Situl Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos, DEZVOLTAREA DURABILĂ a zonei vizate printr-o valorificare durabilă a moştenirii naturale, prin revigorarea activităților tradiționale ale micilor meşteşugari şi artizani și prin promovarea valorilor culturale şi a talentelor autentice, cu scopul de a aduce venituri pentru comunitatea locală, fără să afecteze negativ peisajul natural. Și totodată prin EDUCAȚIE/CONȘTIENTIZARE ECOLOGICĂ să rezulte creşterea respectului pentru valorile acestuia şi care să încorporeze valorile culturale şi tradiţionale specifice Bazinului Ciucului de Jos.

Proiectul își propune prin diferite activități atingerea următoarelor obiective specifice:

  • Promovarea micilor meşteşugari şi artizani din zona vizată prin realizarea de produse meşteşugărești și de artizanat proprii, inspirate din valorile naturale din Situl Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos (specii de faună și floră), utilizând tehnologii tradiţionale şi având o componentă de prelucrare manuală semnificativă.
  • Colectarea, reproducerea și reîntroducerea țiparului (Misgurnus fossilis) în Situl Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos în habitate adecvate existente și în habitate recent restaurate (ex. braț mort de lângă Sânsimion în curs de restaurare) și elaborarea unui plan de protecție a țiparului în situl Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos.
  • Implemenatrea unor măsuri de management pentru îmbunătățirea statutului de conservare a speciilor și habitatelor Rezervației Botanice Mlaştina Borşaroş (parte integrantă a sitului Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos), implicând activ alături de specialiști și comunitatea locală (toate categoriile de vârstă, sex, naționalitate, religie şi ocupaţie) din Comuna Sâncrăieni.

Principalele rezultatele așteptate ale proiectului: Sprijinirea micilor meşteşugari şi artizani din zona vizată. Dezvoltarea aptitudinilor meșteșugărești și în rândul tinerei generații. Promovarea produselor meșteșugărești și de artizanat și a valorilor naturale ale Sitului Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos. Reintroducerea  țiparului  în Situl Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos. Aplicarea unor măsuri de managment în vederea conservării habitatelor și speciilor de plante protejate din Rezervația Naturală Mlaștina Borșaroș. Promovarea Rezervației Naturale Mlaștina Borșaroș prin intermediul evenimentului „Ziua Rezervației Botanice Mlaştina Borşaroş”. Educarea/conștinetizarea populației privind respectul pentru natură și valorile acesteia.

IMG_3483

Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Costul total eligibil al proiectului este de 73.970,10 EURO, din care 66.549,90 EURO reprezintă contribuţia nerambursabilă a finanţatorului. Implementarea proiectului a început la data de 01/03/2015 şi se va finaliza la data de 30/04/2016. Perioada de implementare a proiectului este de 14 luni.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.