Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„Bazinului Ciucului de Jos – tradiţie, natură și educație”

0

În peroada 01.03.2015 – 30.04.2016, Organizaţia GeoEcologică ACCENT, a demarat proiectul cu titlul „Bazinului Ciucului de Jos – tradiţie, natură și educație”. Proiectul a vizat Situl Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos – SCI – ROSCI0007, aflat în custodia O.G. ACCENT. Situl a fost desemnat în 2007, care se întinde pe o suprafaţă de 2693 ha și este situat în zona sud-estică a judeţului Harghita suprapunându-se parțial peste ariile comunelor Sâncrăieni, Sântimbru, Sânsimion (sat Cetăţuia) și Tuşnad (satele Vrabia şi Tuşnadul Nou), și este traversat de râul Olt. Situl este foarte important din punct de vedere al ocrotirii unui număr mare de habitate şi specii de interes comunitar.

2 B

Pe termen lung proiectul și-a propus PROTECȚIA BIODIVERISTĂȚII ȘI PEISAJULUI din Situl Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos, DEZVOLTAREA DURABILĂ a zonei vizate printr-o valorificare durabilă a moştenirii naturale, prin revigorarea activităților tradiționale ale micilor meşteşugari şi artizani și prin promovarea valorilor culturale şi a talentelor autentice, cu scopul de a aduce venituri pentru comunitatea locală, fără să afecteze negativ peisajul natural. Și totodată prin EDUCAȚIE/CONȘTIENTIZARE ECOLOGICĂ a rezultat creşterea respectului pentru valorile acestuia şi care să încorporeze valorile culturale şi tradiţionale specifice Bazinului Ciucului de Jos.

Prin diferite activități specifice au fost atinse următoarele obiective:

• Promovarea micilor meşteşugari şi artizani din zona vizată prin realizarea de produse meşteşugărești și de artizanat proprii, inspirate din valorile naturale din Situl Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos (specii de faună și floră), utilizând tehnologii tradiţionale şi având o componentă de prelucrare manuală semnificativă.
• Colectarea, reproducerea și reîntroducerea țiparului (Misgurnus fossilis) în Situl Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos în habitate adecvate existente și în habitate recent restaurate (ex. braț mort de lângă Sânsimion în curs de restaurare) și elaborarea unui plan de protecție a țiparului în situl Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos.
• Implemenatrea unor măsuri de management pentru îmbunătățirea statutului de conservare a speciilor și habitatelor Rezervației Botanice Mlaştina Borşaroş (parte integrantă a sitului Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos), implicând activ alături de specialiști și comunitatea locală (toate categoriile de vârstă, sex, naționalitate, religie şi ocupaţie) din Comuna Sâncrăieni.

Principalele rezultatele obținute: Sprijinirea micilor meşteşugari şi artizani din zona vizată. Dezvoltarea aptitudinilor meșteșugărești și în rândul tinerei generații. Promovarea produselor meșteșugărești și de artizanat și a valorilor naturale ale Sitului Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos. Reintroducerea țiparului în Situl Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos. Aplicarea unor măsuri de managment în vederea conservării habitatelor și speciilor de plante protejate din Rezervația Naturală Mlaștina Borșaroș. Promovarea Rezervației Naturale Mlaștina Borșaroș prin intermediul evenimentului „Ziua Rezervației Botanice Mlaştina Borşaroş”. Educarea/conștinetizarea populației privind respectul pentru natură și valorile acesteia.

Proiectul a fost finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Costul total eligibil al proiectului a fost de 73.970,10 EURO, din care 66.549,90 EURO a repreztat contribuţia nerambursabilă a finanţatorului.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.