În cadrul proiectului cu titlul „Bazinului Ciucului de Jos – tradiţie, natură și educație”, Organizaţia GeoEcologică ACCENT și-a propus să promoveze micii meşteşugari şi artizani din zona vizată, care realizează, utilizând metode tradiționale, produse proprii, cu o componentă de prelucrare manuală semnificativă, inspirate din valorile naturale și culturale ale sitului Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos.
Prima activitate a constat în identificarea meşteşugarilor şi artizanilor (total 37 de persoane din cele 4 comune vizate: Sâncrăieni, Sântimbru, Sânsimion, și Tuşnad). Aceștia au avut ca sarcină să realizeze produse artizanale și meșteșugărești cu specificitatea sitului Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos, respectând tradiţia populară atât în ceea ce priveşte modul de prelucrare a materialelor folosite, cât şi în ceea ce privește produsul final. Printre produsele finite se regăsesc reproduceri ale valorilor naturale (specii de faună și floră stilizate) din sitului Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos. S-a pus accent pe utilizarea tehnologiilor tradiţionale şi cu o componentă de prelucrare manuală semnificativă (de ex. articole din lemn, ţesuturi, tapiserii, broderii, dantele, ceramică etc.). Costurile materiei prime pentru realizarea produselor meşteşugăreşti şi/sau de artizanat au fost suportate din bugetul proiectului. În scopul transmiterii meşteşugurilor tradiţionale noii generaţii, odată cu începerea noului an școlar, în cadrul a patru ateliere vor participa și elevi din Școlie Gimnaziale din zona vizată.
A doua activitate constă în participarea la 4 târguri de artizanat şi meşteşuguri (organizate de Breasla Meșteșugarilor din Transilvania) în vederea creşterii vizibilităţii pe piaţă, atât a meşteşugarilor şi artizanilor locali, a produselor furnizate de aceştia, cât şi a promovării valorilor naturale ale sitului Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos. În cadrul celor 4 târguri, în prealabil identificate, meşteşugarii şi artizanii vor avea ocazia de a prezenta produsele (meşteşugăreşti şi/sau de artizanat) realizate şi le vor putea valorifica economic în condiţiile legislaţiei în vigoare. De asemenea, aceștia vor putea organiza, la stand, pentru vizitatorii interesaţi, sesiuni de ateliere de lucru. În cadrul atelierelor de lucru artizanii şi meşteşugarii vor explica şi demonstra practic cum se pregătesc şi se obţin produsele lor, spre exemplu covoare ţesute manual, covoare înnodate, tapiserii, ateliere de olărit, ţesut, broderie, dantelărie, ceramică tradiţională şi decorativă, prepararea culorilor vegetale şi vopsirea materialelor în mod tradiţional, confecţionarea articolelor din lemn etc.
Prima participare a avut loc în perioada 18-20 septembrie 2015, în Piața Sfatului din Brașov, în cadrul evenimentului „Zilele Maghiare Brașovene, ediția a V-a”.
Cele două activități au ca scop atât promovarea produselor meșteșugărești și de artizanat cât și promovarea valorilor naturale ale sitului Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos.
Proiectul vizează Situl Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos – SCI – ROSCI0007, aflat în custodia O.G. ACCENT. Situl se întinde pe o suprafaţă de 2693 ha și este situat în zona sud-estică a judeţului Harghita suprapunându-se parțial peste ariile comunelor Sâncrăieni (satul Sâncrăieni), Sântimbru (satul Sântimbru), Sânsimion (satele Sânsimion şi Cetăţuia) și Tuşnad (satele Vrabia, Tuşnad Sat şi Tuşnadul Nou), și este traversat de râul Olt. Situl este foarte important din punct de vedere al ocrotirii unui număr mare de habitate şi specii de interes comunitar.
Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Costul total eligibil al proiectului este de 73.970,10 EURO, din care 66.549,90 EURO reprezintă contribuţia nerambursabilă a finanţatorului. Implementarea proiectului a început la data de 01/03/2015 şi se va finaliza la data de 30/04/2016. Perioada de implementare a proiectului este de 14 luni.
Pentru mai multe informaţii contactaţi:
PILBÁTH G. Attila, Coordonator Proiect, Mobil: 0723 357 650, E-mail: a.pilbath@yahoo.com
IMECS István, Expert biolog, Mobil: 0743 775 213, E-mail: imecs.istvan17@gmail.com
Organizaţia GeoEcologică ACCENT
Brașov, jud. BV, str. Warthe nr. 11/A; Băile Tușnad, jud. HR, str. Ciucaș, nr. 62/A
Fax: 0372 872 045, E-mail: info@ogaccent.ro, Web: www.ogaccent.ro
Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org sau www.fondong.fdsc.ro.