Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Băile Tușnad: Acţiuni de conservare a biodiversității și promovare a dezvoltării durabile a Sitului Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos

0

Începând cu data de 01 iunie 2014, Organizaţia GeoEcologică ACCENT a demarat proiectul cu titlul „Acţiuni de conservare a biodiversității și promovare a dezvoltării durabile a Sitului Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos”. Proiectul și-a propus prin diferite activități atingerea următoarelor obiective: implementarea unor măsuri minime de conservare pentru menţinerea stării de conservare favorabilă a speciilor și habitatelor din Situl Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos; creșterea capacității pentru un management eficient al Sitului Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos; promovarea prin exemple concrete a folosirii resurselor naturale regenerabile precum și creşterea gradului de informare a populaţiei cu privire la beneficiile utilizării sursei regenerabile de energie solară.

25  Iluminat ecologic

În primul an al proiectului s-au atins rezultatele propuse prin implementarea următoarelor principale activități:

Instituirea și instruirea unei patrule de Rangeri (watchdog de mediu) pentru aplicarea regulamentelor interne de funcționare ale celor două arii naturale protejate aflate în custodia O.G. ACCENT. Ca prim pas a fost creat o patrulă de Rangeri, formată din 3 persoane, în cursul lunii mai-iunie 2015, aceștia au absolivt un curs de specializare (curs de rangeri de teren) iar cunoștințele dobândite în acest curs sunt exemplificate în cadrul activității de patrulare (sarcini și responsabilități clare pe baza unui contract și a fișei postului).
08 Restaurarea ecologica

Restaurarea ecologică a unui braţ mort al râului Olt situat lângă localitatea Sânsimion – conform recomandărilor din Planul de management al sitului Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos. Braţul mort de lângă localitatea Sânsimion reprezintă ultima porţiune a vechiul râu Olt din situl Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos, care a fost deviat într-o albie nouă în secolul XIX, albia originală fiind astupată. Activitatea a fost subcontractată iar lucrările s-au demarat astfel: au fost excavate și transportate depunerile de aluviuni din albia braţului, iar pe partea nordică a braţului a fost asigurată fluxul de apă prin construirea unui podeț peste drumul comunal. După curăţarea albiei de aluviuni şi asigurarea fluxului de apă a braţului, restaurarea a constat în curăţarea de gunoaiele stocate în albia braţului. Restaurarea a continuat cu eliminarea vegetaţiei lemnoase invazive, în locul acesteia s-au reintrodus specii autohtone. Totodată, rangerii de teren au montat plase protectoare pe arborii de pe brațul mort în vederea protejării lor de către activitatea castorilor. Lucrarea se va finaliza după găsirea unei soluții viabile de a asigura fluxul contiuu de apă.

Organizarea evenimentului „Zilele Biodiversității” în Situl Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos. Elevii Cluburilor Junior Ranger (cca. 80 de elevi) din cele 4 comune din vecinătatea sitului cu ajutorul specialiștilor biologi (pe fiecare grup de specii şi habitate) au desfășurat activități de teren. Aceștia au fost însoțiți de rangerii de teren și de câte un profesor, precum și de speciștii biologi cu ajutorul cărora au identificat pe teren speciile şi habitatele, folosind hărţile de distribuţie din Planul de management. În cadrul evenimetului au fost organizate ore de curs în aer liber prin vizitarea potecii tematice de la Mlaștina Borșaroș, având ca temă principală, interpretarea valorilor naturale şi culturale tradiţionale de către elevii participanți. La finalul activității în căminul cultural din Sâncrăieni, elevilor Cluburilor „Junior Ranger”, specialiști biologi li s-au susținut prezentări despre valorile naturale ale sitului Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos.

Achiziționarea și amplasarea a câte un stâlp de iluminat ecologic în fiecare localitate (total 7) din Bazinul Ciucului de Jos, care va funcţiona cu ajutorul energiei produse de panouri solare. Activitatea a fost subcontractată iar lucrările au constat în punerea în valoare a câte unui obiectiv important din imediata vecinătate a sitului vizat, din comunele: Sâncrăieni (cu satul Sâncrăieni (1)), Sântimbru (cu satul Sântimbru (2)), Sânsimion (cu satul Cetățuia (3) şi Sânsimion (4)) şi comuna Tuşnad (cu satele Tușnad Nou (5), Tuşnad Sat (6) și Vrabia (7)). De comun acord cu autorităţile locale au fost stabilite toate detaliile privind locația și perioada amplasării celor 7 panouri solare. Panourile sunt montate în locuri vizibile, des accesate de localnici pentru ca beneficiul panourilor solare să devină un beneficiu comun pentru localnici.

Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Costul total eligibil al proiectului este de 121.149,40 EURO, din care 108.271,22 EURO reprezintă contribuţia nerambursabilă a finanţatorului. Implementarea proiectului a început la data de 01/06/2014 şi se va finaliza la data de 30/04/2016. Perioada de implementare a proiectului este de 23 luni.

15 Zilele Biodiversitatii
Organizaţia GeoEcologică ACCENT
Brașov, jud. BV, str. Warthe nr. 11/A; Băile Tușnad, jud. HR, str. Ciucaș, nr. 62/A
Fax: 0372 872 045, E-mail: info@ogaccent.ro, Web: www.ogaccent.ro

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org sau www.fondong.fdsc.ro.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.