Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Astra Film Festival

0

Astra Film Festival, ziua a II-a

 
  In a doua zi de Astra Film Festival (marți, 16 octombrie), deschiderea competiției și proiecțiile de film vor fi dublate de expoziții de fotografie, masterclassuri și de un concertul Avant’n’ Gard, programat seara, de la ora 19:00, in foaierul Casei de Cultura a Sindicatelor din Sibiu.
foto expo Culoarea fanuluiSectiunea hors concours „Made in Romania” debuteaza marti cu trei filme deosebite. Fuga din rai (Romania, 2010, cu o proiecție unica programata marți, in sala Marshall, de la ora 20:00) a lui Stelian Tanase este un documentar emotionant despre doua tentative de evadare din Edenul cu poarta ferecata al comunismului.Scrisoarea Sumnei (Hadar Kleinman-Zadock, Timna Goldstein-Hattab, Israel, 2012, proiectat marți, de la orele 18:00, in sala Saucan, dar și duminica, de la 17:00, in sala Marshall) este un documentar de investigaTie realizat de doua regizoare israeliene despre povestea unei fete de 18 ani din Israel ce reuseste, cu ajutorul unui detectiv, sa isi gaseasca mama biologica din Romania.

Doina groparilor (Pavel Cuzuioc, Romania, 2011, cu o proiecție unica marți, de la 19:00, in sala Saucan), filmul eveniment din repertoriul HBO-ului de asta-toamna, este un documentar observational despre viata aparent pasnica a celor douazeci de gropari din cimitirul Doina din Chisinau, singuri stapani peste unul dintre cele mai mari cimitire ale Europei de Est. In holul Casei de Cultura a Sindicatelor, care gazduiește toate proiecțiile de film de la aceasta a XII-a ediție, expoziția de fotografie a lui Kathleen Laraia McLaughlin prezinta imagini ale satului Sarbi din Maramureș, stranse in albumul Culoarea fanului: Țaranii din Maramureș (The Color of Hay: The Peasants of Maramures). Kathleen Laraia McLaughlin, profesor de arta fotografica și cercetator principal Fulbright, a petrecut un an in Romania, incepand din toamna anului 1999 și a redactat o lucrare de master despre tradițiile țaranești specifice Maramureșului, inainte de contactul cu Occidentul. Fotografiile care se pot vedea in cadrul expoziției Astra Film Festival surprind liote de copii cațarați in copaci, ca-ntr-un arbore genealogic  simbolic, femei cu poalele ridicate de vant ca-n fotografiile cu Marylin Monroe și generatii de femei asezate la poza precum papușile rusești. Masterclassul Tendințe actuale in fotografia contemporana, susținut de Kathleen Laraia McLaughlin, va fi ilustrat de cateva proiecte dinamice și va avea loc marți, de la 18:00, in sala Studio. Accesul la acest eveniment este liber, iar prelegerea va fi susținuta in limba engleza.

Al doilea masterclass al zilei, Profesia de documentarist – Petr Lom, se va desfașura decalat : de la ora 14:00, in sala John Marshall, va fi proiectat documentarul Back to the square, continuat cu un Q&A extins. In a doua parte a intrevederii cu regizorul ceh, prelegerea, in limba engleza, va avea loc in sala Studio, de la ora 16. Temele abordate  vor fi urmatoarele :

1. Drepturile omului in procesul producției de filmul documentar – provocari etice si practice, cu accent pe productiile realizate in societati inchise.
2. Independenta si realizarea de film documentar – cum se poate lucra de unul singur?

3. Naratiunea – cum se construieste o poveste captivanta?
4. Se poate trai din film documentar? Sfaturi practice pentru distributie catre festivaluri/televiziune/ noile media, in special pentru tinerii cineasti.

Marti este si ziua partenerului nostru de traditie TV5, care a sprijinit Astra Film Fest pe parcursul multora dintre cele douasprezece ediTii ale festivalului.  Este, pe de alta parte, si ziua in care se vor proiecta patru filme francofone.

Ziua dedicata Frantei va incepe cu un film dedicat celor mai mici spectatori, care vor putea vedea Stanislas si padurea de mangrove in cadrul programului Esperanto. Copii Apei. 

In Dupa tacere ceea ce nu e rostit nu existaregizoarea franceza Vanina Vignal a fost interesata de modul in care efectele dictaturii ceausiste se fac inca simTite in mentalul colectiv romanesc.  De la comunism si urmarile lui, un alt film francez ne poarta departe tocmai in lumea spiritelor, a vindecarilor si purificarilor alaturi de Kara-Ool, Samanul Suprem al Republicii Tuva. Ziua franceza se incheie cu un film despre obsesia occidentala a productivitatii muncii. Manuela Fresil  descrie in Intrare personal,filmul care va incheia prima zi de competitie a festivalului, viata oamenilor care lucreaza in abatoare industriale. 

In a doua parte a zilei, spectatorii Astra Film vor avea parte de o seara muzicala avangardista: intre orele 19:00 și 21:00 este programat, in foaierul Casei de Cultura, concertul Avant’n’ Gard. Incantatii urbane, ritmuri ambientale, sonoritati psihedelice fac parte din suita cu care artiștii de la Avant’n’gard vor veni la Astra Film Sibiu. Maria Balabas (pian, voce), Mihai Balabas (vioara, chitara, electronice), Calin Torsan (instrumente de suflat si de jucat) si Gabriel Balasa (percutii) alcatuiesc o formatie construita in jurul ideii de naturalete, imbinand muzica improvizata cu poezia vorbit-cantata.

***

ASTRA FILM FESTIVAL este un eveniment organizat de Astra Film – departament al CNM Astra – si Fundatia Astra Film.
Cu sprijinul: Consiliul Județean Sibiu, Consiliul local Sibiu prin Primaria Sibiu, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Centrul Național al Cinematografiei (CNC),

Un proiect finantat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Co-producator: TVR

 Parteneri media: TV5, HBO, Discovery Channel, TVR1, TVR Cluj, Digi24 HD, Digi Film, Ca-n filme, Radio Romania Cultural, Radio Romania Actualitati, Radio France International,  Kiss FM, Evenimentul Zilei, Hotnews.ro, Zile si Nopti, Tribuna, Turnul Sfatului, Profil Cultural, Sibiu100%, Realitatea Tv Sibiu, Antena1 Sibiu, Tv Sibiu, Eveniment Tv, Eveniment FM, Eveniment Online, CinemaRX.ro, FilmReporter.ro, Liternet.ro, Art Act Magazin, TOTB.ro,  BeWhere!, OrasulMeu.eu, InOras.ro

Parteneri: Centrul Ceh, Fundația Rațiu, Fundatia pentru Parteneriat, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveției, Ambasada Statelor Unite, Ambasada Frantei, Lectoratul Francez, Institutul Francez, Gedeon Programmes, Asociația Project Esperanto, Maj Productiones, Les enfants de cinema, Vizafle

Parteneri locali: Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Teatrul Național Radu Stanca, Consiliul Judetean al Elevilor Sibiu, TURSIB, Lobby Art, S.C. Apa- Canal S.A. Sibiu, S.C .Schuster &C.o. Ecologic SRL

Sponsori: SONY, HBO, Bucovina, Grupul editorial Corint, Empire Video Production, Ibis Hotel, Carpatica Asig.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.