Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Astra Film Festival pune degetul pe rănile Pământului

0

Patru lungmetraje europene remarcabile care vorbesc despre problemele contemporane ale planetei inaugurează duminică, 30 octombrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor (Sibiu), programul special – ECOcinematogrAFF, al Astra Film Festival 2011. ECOcinematogrAFF va fi un program complex în care publicul este întâmpinat cu filme, muzică şi un Târg de bucate tradiţionale.

Cele patru filme diferite tematic şi stilistic, dar în egală măsură captivante şi provocatoare, sunt: Acasă (Home, Franţa, 2009), regia Yann Arthus-Bertrand, Afacerile cu porci (Pig Business, Marea Britanie, 2009), regia şi producţia Tracy Worcester, Gândeşte global, acţionează local (Solutions locales pour un désordre global, Franţa, 2010), regia Coline Serreau şi Subjugare – Pledoarie pentru nenăscuţi (Submission – In Defence of the Unborn, Suedia, 2010) de Stefan Jarl.

Documentarele nu se mulţumesc să tragă semnale de alarmă, prin intermediul unor imagini şi interviuri relevante, filmate şi realizate în toată lumea, ci şi oferă soluţii eficace, de care trebuie să ştim şi pe care putem să le punem în practică, la rândul nostru.

ECOcinematogrAFF are rolul de a-i conştientiza pe spectatori, într-o manieră accesibilă, asupra unor teme legate de hrană, de mediu înconjurător şi resursele sale, şi implicit, asupra viitorului societăţii umane. Dacă, în cei aproape 20 de ani de existenţă, AFF le-a deschis ochii către lume, prin intermediul filmului documentar, zecilor de mii de participanţi la eveniment, a venit vremea ca publicul deja fidelizat, precum şi pentru publicul larg, să aibă şansa de a cunoaşte mai bine problemele planetei şi ale omenirii.

“Nu am putut trece cu vederea faptul că vin tot mai multe documentare care vorbesc (mai bine spus, strigă) despre problemele legate de alimentaţie, despre lumea chimizată în care trăim, iar pe televiziuni nu se pot vedea astfel de producţii – declară Dumitru Budrala, directorul festivalului. Avem bucuria ca filmul Afacerea cu Porci să fie prezentat în premieră, în Romania, în prezenţa regizoarei din Anglia.”

Cel mai important eveniment, în domeniul filmului documentar, din Europa Centrală şi de Est, Astra Film Festival (25-30 octombrie) şi-a asumat, încă din 1993, misiunea de a aduce în atenţia publicului documentarul, ca mijloc de comunicare tot mai îndrăgit nu doar de cineaşti, ci şi de jurnalişti, activişti şi educatori. Astfel, AFF a devenit, atât pentru profesioniştii şi studenţii din domeniu, cât şi pentru publicul larg, indiferent de vârstă, Casa documentarului din România.

Astra Film Festival este organizat de Muzeul Astra și Astra Film din Sibiu, cu sprijinul CNC, Consiliul Local Sibiu prin Primăria si Casa de Cultura a Municipiului Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, Inspectoratul Scolar Judetean Sibiu, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, ICR.

Parteneri: Deventer, Discovery Channel, Fundatia Ratiu, Productions Maj, Kodak, TNRSS, Gedeon Programmes, Grupul Editorial Corint si Atrium.

Parteneri media: TVR, TV5 Monde, HBO, Magic Fm, HotNews, Adevărul, Dilema Veche, Formula As, The One, Tribuna, Sibiu 100%, RRA, RRC, Zile şi Nopţi, Liternet.ro, CinemaRx.ro, Cinefan.ro, Filmreporter.ro, Suplimentul de Cultura, HipMag.ro, Art Act Magazine, Eveniment Tv, TV Sibiu, Antena 1 Sibiu.

Sponsor principal: Sony

Sponsori:Empire Video Production, HBO.

———————————————————————————————————————————————

Descrirere filme

Acasă (Home, Franţa, 2009), în regia lui Yann Arthus-Bertrand, este un documentar interesant nu doar prin prisma subiectului „fierbinte” abordat, ci şi datorită modalităţii inedite şi spectaculoase prin care acesta este pus în valoare. Acasă produs de celebrul cineast francez Luc Besson şi narat de populara actriţă americană, de cinci ori nominalizată la Oscar, Glenn Close – este primul film compus integral din cadre aeriene. Pentru acestea, Yann Arthus-Bertrand şi echipa sa s-au deplasat în 54 de ţări ale lumii, reuşind să ne convingă că, dacă în cei 200.000 de ani ai existenţei sale, omenirea a compromis grav echilibrul planetei, nu mai putem ignora sau minimiza pericolul şi trebuie să acţionăm decis, împreună, pentru a pune punct tendinţei de degradare a ecosistemului, înainte ca răul să devină ireversibil. Graţie minunatelor filmări aeriene, Acasă ne oferă şi ocazia rară de a beneficia de o perspectivă de ansamblu asupra schimbărilor pe care le suferă mediul înconjurător.

Afacerile cu porci (Pig Business, Marea Britanie, 2009), regizat şi produs de Tracy Worcester, este un documentar de investigaţie profesionist, rodul unei anchete care a durat patru ani şi a scos la lumină adevăruri ascunse şi şocante. Pentru a dezvălui modul în care creşterea şi procesarea intensivă ale porcinelor afectează calitatea alimentaţiei şi a ambientului, dar şi sănătatea şi bunăstarea comunităţilor agricole, realizatoarea s-a infiltrat în ferme din Europa (în special Polonia şi România) şi SUA, confruntându-se cu cele mai importante firme multinaţionale, aflate în continuă expansiune, din această industrie foarte profitabilă. Mesajul filmului este că noi, consumatorii avizaţi, putem spune nu corporaţiilor, care calcă în picioare comunităţi întregi, distrugând democraţia şi cultura – dacă ne-am folosi de puterea noastră de cumpărare şi am opta hotărât pentru produse ce provin de la ferme unde animalele sunt crescute în condiţii naturale şi sănătoase, am putea prelua controlul.

Gândeşte global, acţionează local (Solutions locales pour un désordre global, Franţa, 2010), scris şi regizat de Coline Serreau, începe prin a demonstra, graţie numeroşilor experţi intervievaţi (din Brazilia, Elveţia, Franţa, India, Maroc, Ucraina), faptul că sistemul agricol mondial a fost şi este pervertit de imperativele financiare ale marilor companii. Dar realizatoarea documentarului nu se opreşte aici. Spre deosebire de filmele alarmiste şi catastrofiste cunoscute, acesta propune şi soluţii locale ale haosului global. Agricultori, economişti şi filosofi, conştienţi că societatea noastră s-a împotmolit în actuala criză ecologică, financiară şi politică, inventează şi experimentează cu noi alternative. Astfel, filmul ne invită să descoperim sisteme şi tehnici de producţie care s-au dovedit eficiente nu doar în obţinerea unor recolte mai bune, cu alimente mai sigure, prin utilizarea rezonabilă a resurselor, ci şi în repararea daunelor şi oferirea unei vieţi comunitare mai sănătoase.

Subjugare – Pledoarie pentru nenăscuţi (Submission – In Defence of the Unborn, Suedia, 2010) de Stefan Jarl vorbeşte despre „lumea chimică” în care trăim şi pe care noi înşine ne-am construit-o, începând cu al Doilea Război Mondial. Dacă, pe atunci, omenirea folosea anual un milion de tone de substanţe chimice, azi s-a ajuns la 500 de milioane de tone, în condiţiile în care, dintre industriile mondiale, cea chimică cunoaşte cel mai rapid ritm de creştere; zi de zi, utilizăm cam 100.000 de substanţe chimice. Regizorul-scenarist a efectuat un test de sânge, ale cărui rezultate sunt analizate de un profesor renumit, pentru a explica „încărcătura chimică” existentă în corpul tuturor persoanelor născute după război. Documentarul ne prezintă mărturiile şi opiniile a 23 de oameni de ştiinţă (din Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Germania, Marea Britanie, Spania, Suedia şi SUA) despre problemele pe care aceste substanţe chimice, pe care le purtăm cu noi şi le folosim zilnic, le pot genera.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.