Asociatia pentru Inovare Sociala a dat startul campaniei “Sunt R-OM si am reusit in viata!”

1

Pornind de la situatia reala cu care se confrunta judetul Mures, Asociatia pentru Inovare Sociala s-a mobilizat alaturi de partenerii sai in cadrul proiectului “Masuri integrate pentru combaterea saraciei si a marginalizarii in Livezeni”, propunandu-si  sa transforme problemele in provocari si apoi in lucruri favorabile, placute si multumitoare pentru toti deopotriva, fie ei români, maghiari, romi, ucraineni, germani, turci, etc.

Diagrama privind structura populatiei pe etnii la nivelul tarii, construita dupa date statistice recente, arata clar convietuirea multietnica. Ca este armonioasa aceasta convietuire, ca este ea privita ca pe un privilegiu, asta ramane sa ne intrebam.

O remarca evidenta de la care s-a pornit si ideea proiectului nostru, il reprezinta ponderea persoanelor de etnie roma la nivelul judetului Mures, ea fiind  tripla fata de cea la nivelul tarii, mai exact un procent de 9% , fara a intra in calcul procentul de 4% pe care il reprezinta persoanele care au preferat sa nu recunoasca apartenenta la o etnie. Acest procent tindem sa-l punem pe seama convingerii unei majoritati a romilor, precum ca etnia este importanta in reusita in viata.

Dar nu cresterea numarului de romi este considerata o problema, mai ales ca Romania prezinta un deficit vis-a-vis de natalitate, ci faptul ca o mare parte dintre acestia sunt inafara oricarui sistem (educational, medical, etc.), iar interactiunea a devenit nedorita, indiferent din partea cui.

Consideram ca marginalizarea lor continua a condus la situatia prezenta si numai constientizarea acesteia si acceptarea lor ca parte integranta a societatii prezente ar mai putea readuce echilibrul.

Faptul ca societatea ii respinge si ii stigmatizeaza a creat un cerc vicios. Fenomenul de marginalizare i-a impins pe romi la autoizolare. Multi dintre acestia nu mai  sunt la curent cu evolutia societatii, nu au posibilitatea de a se tine pasul cu acest proces de dezvoltare si ajung sa refuze pe termen lung sau definitiv sa se mai adapteze prezentului,  tocmai datorita discriminarii cu care se confrunta.

Alaturi de institutii, organizatii, primarii, companii private si voluntari de orice fel , luptam pentru integrarea romilor in societatea, pentru cresterea respectului de sine, ii sustinem in frecventarea institutiilor educationale, le oferim consiliere profesionala si mediere pe piata muncii, ii incurajam in intreprinderea unor activitati antreprenoriale .

Intr-un context multietnic si multicultural actiuni ca acestea ar trebui sa fie cat se poate de firesti si mizam pe faptul ca acestea se vor interconecta asemeni palcurilor de foc. Sa ardem, asadar indolenta, nepasarea, ura si tendinta de a-i marginaliza pe romi.

 

 

 

De odinioara, tiganul era asociat cu dansul, cantecul, mestesugul. Vesnic liber, nomad, iubitor de natura, prefera sa doarma sub cerul instelat, sa cante seara si sa danseze, tiganul la origini stie sa iubeasca si sa daruiasca iubire.  Expresiv, fermecator, frumos, idealist, incantator, muzical, plastic, romantic, sensibil, visator- asa era tiganul in libertatea lui desavarsita, un boem incurabil. Dintr-o data el se vede constrans de reguli si neajunsuri, scornite si inchipuite de societatea actuala si isi pierde echilibrul. Tiganul este adaptat  la conditiile oferite de natura dar greu adaptabil la reguli si constrangeri.

Privind dincolo de romul pe care il asociezi de multe ori cu teama de a nu fi pacalit, dincolo de cel imbracat in haine murdare, dincolo de cel galagios si violent sa ne amintim de tiganul autentic si sa ne intrebam daca nu cumva noi, societatea impreuna cu regulile si constrangerile, cateodata nedrepte si defavorizante pentru multi,  l-au schimbat si salbaticit pe tiganul autentic, creand prototipurile de astazi la care ne uitam cu dispret.

Sa ne amintim de mesterii tigani : aurari, fierari, caldarari, de talentatii dansatori, instrumentisti, solisti, actori, acrobati, etc.

Dar, iata ca tiganul, romul cum s-a autointitulat, tot din dorinta de a nu mai fi stigmatizat,  a stiut sa se adapteze si conditiilor societatii actuale.

Si venim aici cu multitudinea de exemple , adevarate modele de succes din zilelele noastre :doctori, avocati, arhitecti, jurnalisti, actori, cantareti, scriitori, sportivi, etc.

Dar, haideti sa incetam in a mai fi ipocriti, amintindu-ne de ei, mandrindu-ne cu ei numai atunci cand le sunt recunoscute valorile la nivel international. Haideti sa fie ai nostri tot timpul cu bune si rele pentru ca nimeni nu e perfect si toti avem metehnele noastre.

Ce faci cand te ia gura pe dinainte sau faci cuiva un rau? Te automutilezi? Iti tai limba sau iti tai mana cu care ai ranit? Nu! Accepti ca ai gresit si incerci sa repari. Suntem un intreg . Suntem un popor de oameni si atat.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Un comentariu

  1. Pingback: Raport de activitate bianual - VECTOR Mureș

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.