Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Artistul clujean Zsolt Berszán va primi Premiul pentru Cultura Maghiară Contemporană Transilvană!

0

Artistul Zsolt Berszán, membru al Asociației Artiștilor din Fabrica de Pensule și coordonator al spațiului de artă contemporană – BAZIS din Cluj-Napoca, va fi distins cu Premiul pentru Cultura Maghiară Contemporană Transilvană, în domeniul artelor vizuale, oferit în fiecare an de UDMR.

Berszan Zsolt

Premiul îi va fi înmânat duminică, 22 ianuarie 2017, cu ocazia Zilei Culturii Maghiare. Gala de Decernare a Premiilor se va desfășura la Casinoul din Parcul Central, Cluj-Napoca, de la ora 17.

Acest premiu vine ca o recunoaștere a contribuției remarcabile a artistului la dezvoltarea scenei culturale locale. În 2005 a înființat la Miercurea Ciuc primul spațiu de artă contemporană – KO.KE.M., în 2007 a fondat spațiul BAZIS la Cluj-Napoca, din 2009 s-a alăturat comunității artistice din Fabrica de Pensule, iar în 2016 a contribuit la înființarea Federației Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule.

”Mă bucur pentru acest premiu! Cred că este un gest de recunoaștere a tuturor eforturilor mele depuse de-a lungul ultimilor zece ani pentru promovarea artei vizuale contemporane”, a declarat Zsolt Berszán.

Creația artistică a lui Zsolt Berszán se bucură de apreciere internațională, iar, în ultimii ani, lucrările sale au fost prezentate în galerii, muzee și centre de artă din Cluj-Napoca, București, Sibiu, Veneția, Pescara, Berlin, Budapesta sau Debrecen.

Lipsa culorii, materialele grele și tehnica atipică la care apelează artistul punctează cele mai importante și reprezentative caracteristici ale operei sale. ”Universul creat de Berszán este dublu: fin și estetic, totodată material și brut. Aceste două aspecte se unesc în lucrările sale: ceea ce este greu în ele devine insuportabil nu din cauza greutății materialelor de construcție, ci din cauza semnificațiilor exprimate, pentru că lucrările artistului vorbesc despre sfârșit. De parcă artistul ar picta, ar șlefui, ar tăia sau ar suda moartea”, afirmă Gerda Széplaky, estetician și lector al Institutului de Artă Vizuală al Universității ”Eszterházy Károly” din Eger.

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.