Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Aplauze la scenă deschisă, în primele trei zile ale Festivalului de Film Istoric Râșnov

0

Între 1 și 3 august, cei prezenţi la Festivalul de Film Istoric Râșnov au avut parte de o combinație unică de filme de renume, concerte live și prelegeri ale celor mai importanți istorici români contemporani. Nae Caramfil a deschis vineri (1 august) seria de filme din 2014 cu proiecţia din Cetatea Râșnov a celei mai recente producții proprii, “Closer to the moon” (2014), sȃmbătă, Fanfara Armatei Libaneze a stȃrnit admiraţia audienţei cu un concert spectaculos, iar duminică a avut loc premiera peliculei „Une Promesse”.

FFIR - Theodor Paleologu - Prelegere Roata Rosie de Aleksandr Soljenitin

Festivalul de Film Istoric Râșnov atrage an de an din ce în ce mai mulţi pasionaţi de istorie şi cinematografie, arătând interesul acestora pentru eveniment. Ne-am bucurat că am putut să le oferim celor prezenţi filme în premieră, concerte desfăşurate în cadrul unic al cetăţii Răşnov şi discuţii cu istorici şi politologi de seamă”, a declarat Mihai Dragomir, coordonatorul Festivalului de Film Istoric Râșnov.

Cea de-a șasea ediție a Festivalului de Film Istoric Râșnov (1 -10 august) a început printr-o pleiadă de filme, concerte şi discuţii cu istorici şi specialişti în domeniu. Vineri, 1 august, seara a fost deschisă în cetatea Rȃşnov de concertul byron, continuȃnd cu proiecţia „Closer to the moon”. A doua zi de festival a debutat cu filmul „The White Ribbon” (2009), urmat de prelegerea istoricului Georgeta Filitti cu tema „Marele Război, sfȃrşitul Belle Epoque”. În aceeaşi zi, cinematograful Amza Pellea din Rȃşnov a mai găzduit atȃt prelegerea lui Adrian Cioroianu şi Petre Otu, cȃt şi filmele „La Grande Ilussion” (1937), „Last Voices of the World War 1”, documentarul realizat de Marea Britanie în 2008, şi „Joyeux Noel” (2005). La ora 18:00, Biserica Evanghelică din Rȃşnov a răsunat în acordurile cvintetului de suflători, iar la ora 20:00, Fanfara Armatei Libaneze a ridicat publicul în picioare printr-o interpretare deosebită.

A treia zi de festival a fost marcată de o premieră cinematografică – „Une Promesse” (2013) – şi a impresionat prin prelegerile lui Horia Şerbănescu, directorul Muzeului Militar Naţional şi membru al Asociaţiei 6 Dorobanţi şi a lui Adrian Cioroianu, care a vorbit despre politicianul Corneliu Coposu. Seara s-a încheiat în cetate, cu concertul Ozanei Barabancea, alături de Puiu Pascu la pian, urmat de proiecţia filmului „The Grand Budapest Hotel” (2014).

Până pe 10 august, cinefilii vor putea viziona multe alte filme sau producții documentare: “Ultima redută”, regizat de Nicholas Dimăncescu, “În spatele cortinei” de Bogdan Mustață, drama “La France” semnată de Serge Bozon, “Die Männer der Emden”, regizat de Berengar Pfahl și “Walesa: Man of Hope”, în regia lui Andrzej Wajda.

Temele festivalului vor fi analizate în continuare prin dezbateri susținute de lectori precum istoricul Liviu Tofan, jurnalistul Sever Voinescu, profesorul Laurențiu Damian, ambasadorii Sergiu Celac și Sorin Ducaru, economistul Ionuț Dumitru ș.a.. Ambasadorul Slovaciei, Jan Gabor, și profesorul Jan Rydel din Polonia vor fi printre lectorii străini ai Școlii de Vară din cadrul Festivalului de Film Istoric Râșnov.

Evenimentele speciale vor continua printr-o serie de concerte susținute de Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers, Celelalte Cuvinte, The Flamenco Thief și Junetrip din Cluj. Un alt eveniment inedit din cadrul ediției din acest an a festivalului este proiecția filmului mut “Tabu” (în regia lui Friederich Wilhelm Murnau) cu sound-design live.

În plus, iubitorilor de istorie le sunt pregătite și trei expoziții speciale: „Corneliu Coposu, un învingător”, „Transnistria: temniţa limbii române“ și “Centenarul Marelui Război 1914 – 1918”.

Ediția 2014 a festivalului celebrează împlinirea a 100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial, 25 de ani de la Revoluția din 1989 și 30 de ani de la Olimpiada de la Los Angeles din 1984. Festivalul de Film de la Râșnov găzduieşte și Școala de Vară ASTRA, în cadrul căreia 15 studenţi şi masteranzi pasionaţi de istorie vor participa gratuit la toate evenimentele festivalului.

Festivalul de Film Istoric Râşnov a ajuns la cea de-a şasea ediţie, fiind organizat în Cetatea Râşnov şi în cinematograful Amza Pellea din oraş, și este unicul eveniment de profil din sud-estul Europei. Organizatorii festivalului sunt Primăria Râşnov, Institutul European pentru Itinerare Culturale şi Asociaţia Mioritics.

Despre Festivalul de Film Istoric de la Râşnov

Râşnovul se identifică cu istoria cinematografiei româneşti, aici fiind locul în care s-au filmat o mare parte din filmele cu temă istorică ale cinematografiei româneşti. Acest festival de film contribuie an de an la impunerea oraşului Râşnov drept capitală a filmului istoric în România. Festivalul include proiecţii de filme şi documentare inedite, dezbateri cu istorici şi martori ai evenimentelor istorice, discuţii cu actori şi regizori, prezentări de carte, concerte şi expoziţii. Mai multe detalii sunt disponibile la www.ffir.ro şi la www.facebook.com/filmistoricrasnov.

Producător: Primăria Orașului Râșnov;

Coproducători: Institutul European pentru Itinerare Culturale, Asociaţia Mioritics;

Parteneri principali: Uniunea Cineaștilor din România, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Banca Transilvania, Clinica Zetta, Golin, Domeniile Sâmburești, Aqua Carpatica, Lowe&Partners, The Advisers, Asociația Cultura Verde;

Parteneri: Institutul Francez, Ambasada Cehiei, Ambasada Slovaciei, Cărturești, Overground Music, Institutul Goethe, Institutul Român de Istorie Recentă, Fundația Calea Victoriei, Independența Film, RoImage;

Parteneri media: TVR 2, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Modernism, Cinefan, Dor de Ducă, Ralix, AaRC, Revista Timpul.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.