Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Aiudul Fără Risipă este chemat la Berlin!

0

Proiectul ”Fără Risipă”, implementat de un grup de tineri din Aiud, a câștigat concursul european ”REFRESH” – o inițiativă ce promovează practicile de combatere a risipei de mâncare. Echipa va merge în luna mai la Berlin să prezinte proiectul și să ridice premiul în cadrul conferinței ”REFRESH Food Waste 2017”.

afis-mic

La nivel mondial o treime, iar la nivel european jumătate din mâncare ajunge la gunoi fără să fi atins gura oamenilor. Fructele si legume, plus rădăcinoasele și tuberculii au cele mai mari rate risipă. Problema nu se regăsește doar în statistici, ci e una cât se poate de actuală și în comunitățile și casele fiecăruia dintre noi.

Conștienți de acest lucru, un grup de tineri și localnici din Aiud, jud. Alba, au inițiat un proiect care a ajuns să uimească Europa. ”Fără Risipă” (eng. Zero Waste), așa cum se numește proiectul, constă în colectarea fructelor și legumelor rămase nevândute la sfârșitul zilei în piața de la Aiud, și distribuirea acestor alimente către localnicii nevoiași. Pe cât de simplu, pe atât de necesar, dat fiind faptul că produsele alimentare irosite în prezent în Europa ar putea hrăni 200 de milioane de oameni. In timp de doar o săptămână, echipa proiectului a reușit să strângă 100 kg de legume neatractive din punct de vedere estetic, ajungându-se la peste 800 kg de hrană care a fost distribuită mai multor familii nevoiașe din Aiud. Proiectul va continua și în noul sezon agricol din 2017, bucurându-se de renumele pe care câștigarea concursului REFRESH l-a adus.

Ioana Man, 22 ani, studentă și inițiatoarea proiectului sub umbrela organizației Societatea pentru Consum Responsabil (SRC), a venit cu ideea după ce a participat în 2016 în Italia la proiectul european de tineret ”Think Global, Act Local” finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. Deși, ca mulți dintre noi care cred că lucrurile frumoase se întâmplă doar afară, inițial era sceptică în ceea ce privește reacțiile localnicilor, împreună cu colegii din SRC nu doar că a fost primită cu brațele deschise de către vânzătorii din piață, dar a reușit să mobilizeze un grup de localnici entuziaști care să facă proiectul să crească și să ajungă la inimile și mai multor aiudeni și europeni. ”Ceea ce m-a atras e faptul că Fără risipă înseamnă un concept nou, și anume îmbinarea unei probleme la nivel mondial – risipa alimentară – cu posibilitatea de a ne ajuta semenii care au nevoie de sprijin.” spune Anda, 36 ani, specialist marketing, unul dintre cei 10 voluntari din echipa Fără Risipă. Pentru Cosmin, 35 ani, specialist recrutare și un alt voluntar din echipă, proiectul reprezintă ”întâlnirea unor oameni cu suflete mari într-un oraș mic care împreună au făcut bine. Nu a fost neapărat despre porodici și castraveți, cât despre conștientizarea că un morcov ”trist” poate aduce un zâmbet pe masa unui copil”.

Inițiativa a adus la un loc oameni care au transformat o idee frumoasă în realitate. Însă nu doar atât. Aflându-se printre 46 de proiecte-finaliste din mai multe țări europene, perspectiva de promova modelul Fără risipă și în alte comunități din Europa și din întreaga lume a mobilizat mii de oameni să voteze pe întreaga durată a lunii februarie.  Astfel proiectul aiudenilor a strâns mai mult de 17000 de voturi, încheind concursul pe locul 1, la peste 7000 voturi distanță de proiectul clasat pe locul 2. Ca rezultat, echipa proiectului a fost invitată să ridice premiul în cadrul conferinței ”REFRESH Food Waste 2017” ce va avea loc în 18 mai la Berlin. În plus, echipa va participa alături de alți inovatori și experți în domeniul reducerii risipei de mâncare la Incubatorul de Inovații, în care antreprenorii, companiile din industria alimentației și decidenții politici vor învăța unii de la alții, vor dezvolta soluții pentru problemele risipei alimentare în lanțul alimentar, și vor îmbunătăți cooperarea în acest sens. Astfel, prin experiența Aiudului, echipa proiectului va servi nu doar ca inspirație pentru alte comunități, ci va contribui la soluționarea problemei la scară mai mare.

”Pentru mine Fără risipă înseamnă curajul de a propune o idee nouă într-o comunitate ce înseamnă ACASĂ. Înseamnă legătură, conștientizare, oportunitate, implicare, aventură, efort, zâmbete pe multe chipuri și multe-multe mulțumiri.” mărturisește Laura, 46 ani, învățătoare, mama și co-echipiera inițiatoarei proiectului. Raluca Popan, 31 ani, grafician priceput, ne zice așa: „pentru mine Fără Risipă este un eveniment plin de satisfacții. De când mă știu am avut grijă să nu-mi bat joc de mâncare, pentru că cineva a muncit pentru asta și pentru că alții nu au ce mânca. Am fost mereu descurajată de ritmul în care se produc gunoaie și de lipsa de perspectivă a oamenilor. De aceea sunt foarte bucuroasă că am avut în sfârșit ocazia să-mi pun cunoștințele în folosul comunității și să ajut la promovarea unei acțiuni atât ecologice cât și caritabile. E o cauză 100% nobilă, cu care fiecare om rezonează, până la urmă o chestiune de bun simț și educație.”

Societatea pentru Consum Responsabil, care a sprijinit implementarea proiectului, este o organizație non-guvernamentală, non-profit, ce dezvoltă înțelegerea și punerea în aplicare a conceptului de consum responsabil în special în rândul tinerilor. SRC acționează pentru dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a comunităților locale în particular, și a societății umane în general, ”cu dragoste față de oameni și respect față de natură.”

Mai multe informații despre SRC și proiectele implementate sunt disponibile la www.responsibleconsumption.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.