Activităţi pentru copiii din Toflea şi Brăhăşeşti în cadrul proiectului Cooperare interetnică pentru comuna Brăhăşeşti

0

Proiectul ”Cooperare interetnică pentru comuna Brăhășești”, implementat de Asociația Romano ButiQ în parteneriat cu Fundația Toflea și Consiliul Local Brăhășești, are ca obiectiv general contribuţia la dezvoltarea comunităţii rurale interetnice Brăhăşeşti, pe plan social şi economic, prin implicarea membrilor comunităţii în procesul de dezvoltare locală şi prin încurajarea dialogului intercultural.

1

În lunile iunie si iulie, în cadrul proiectului au fost organizate activităţi pentru copii, cu rolul de a le dezvolta creativitatea, încrederea în propriile forţe cât şi capacitatea de a înţelege că diferenţele de fapt ne dau unicitatea. Pe data de 17 iunie, a fost organizată o piesă de teatru cu 20 de copii din satele Toflea şi Brăhăşeşti, atât romi cât şi neromi, care s-a intitulat D-ale carnavalului sub regia actorului Sorin Sandu. Scenetele au fost alese din dramaturgia lui Ion Luca Caragiale (fragmente din piesele „O noapte furtunoasă” şi , „D’ale carnavalului”, scenetele „Amici”, „Justiţie”) pentru că acestea sunt ofertante din punct de vedere actoricesc, personajele sunt foarte bine definite, cu trăsături clare, iar lucrul la punerea lor în scena (diversele jocuri folosite în repetiţii, învăţarea textului, interpretarea replicilor conform tipologiilor personajelor) i-a ajutat pe copii să-şi dezvolte imaginaţia, creativitatea, atenţia, concentrarea , să-şi păstreze şi să-şi dezvolte spiritul ludic. Prin interacţiunea din timpul repetiţiilor copii au ajuns să se cunoască mai bine, să accepte faptul că oamenii pot fi diferiţi ca şi etnie, pot avea obiceiuri sau tradiţii cultural-spirituale diferite şi cu toate acestea pot colabora la realizarea unor obiective comune, benefice. În actele artistice manifestările discriminatorii sau de respingere care din păcate se întalnesc uneori în alte contexte sociale nu îşi au locul. O parte din spectacol a fost vorbit în limba romani, acest lucru având consecinţe benefice în mai multe direcţii. Faptul că pe scenă, într-un spectacol de teatru, aşadar într-un context artistic, creator, se vorbeşte în limba romani, va creşte atât în rândul micilor actori romi şi neromi, cât şi în rândul spectatorilor, respectul faţă de limba romani, element foarte important al culturii rome şi, prin extindere, faţă de valorile cutural-spirituale proprii ale acestei etnii, lucru care de asemenea va conduce la înţelegere, acceptare, toleranţă, încredere. La acestea au contribuit şi elemente de costum tradiţional specific etniei rome.

O altă activitate din cadrul proiectului a fost organizarea a două tabere reacreative pentru 100 de copii din comunitate în Straja, jud. Hunedoara, în tabăra VIAŢA. Scopul taberei a fost de a creşte stima de sine şi încrederea copiilor în forţele proprii. Copiii dezavantajaţi din comunitate au participat la activităţi educaţionale care să îi ajute să se dezvolte. Activităţile desfăşurate au fost conduse atât de către facilitatori ai Asociaţiei Romano ButiQ, care au realizat workshop-uri pe tema discriminării, toleranţei şi egalităţii, cât şi de către trainerii taberei VIAŢA, care au creat echipe de ‘’mici aventurieri’’ în parcul destinat aventurii. Tabăra VIAŢA are o istorie de aproape 15 ani, fiind prima tabără de aventură din România. Acesta este un program al Fundatiei Noi-Orizonturi,având trăsăturile unei şcoli de vară, în care copii şi adolescenţi învaţă prin activităţi distractive să fie mai comunicativi şi responsabili, mai încrezători în ei înşisi şi în ceilalţi, mai atenţi la problemele din comunitate şi protejarea mediului.

Activităţile cu cei mici au avut rolul de a-i face pe aceştia să înţeleagă că diferenţele sunt cele care ne fac unici, că fiecare etnie are partea sa culturală şi că diversitatea este un lucru bun atunci când ştim să o tratăm cu toleranţă şi curiozitate.

Finanțarea de care beneficiază proiectul este în valoare de 74.700 € pe o durată de 18 luni.
Proiectul ”Cooperare interetnică pentru comuna Brăhăşeşti” este finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.